Παππάς, λίστα Πέτσα, κορωναϊός, τουρισμός, Novartis και μνημόνια στην αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Δ) μιλά ενώ διακρίνεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (2Α) στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας διασταύρωσαν τα ξίφη τους στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Tσίπρας.

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις, Μητσοτάκης και Τσίπρας, αντιπαρατέθηκαν για τον Νίκο Παππά, τη λίστα Πέτσα, για τον κορωναϊός, τη Novartis, τα μνημόνια και τα πλεονάσματα.

Μητσοτάκης: Με το ν/σ το δικαίωμα του συνέρχεσθε είναι απόλυτα προστατευμένο

«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών.
Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός
(Η πρωτολογία του πρωθυπουργού ΕΔΩ)

Τσίπρας: Φέρνετε το νομοσχέδιο από φόβο για τις κοινωνικές αντιδράσεις που έρχονται

«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», «που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή
(Η πρωτολογία του κ. Τσίπρα ΕΔΩ)

Μητσοτάκης: Προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ο νόμος για τις συγκεντρώσεις

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και σχολιάζοντας την τοποθέτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό είπε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς την κατάσταση και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη είτε να λάβει πρόσθετα μέτρα -εάν αυτό είναι απαραίτητο- είτε να χαλαρώσει μέτρα τα οποία είχαν τεθεί σε εφαρμογή και τα οποία οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι δεν είναι πια απαραίτητα.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελούσε σαφέστατη προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους. Προσέθεσε ότι δεν κατατέθηκε νωρίτερα στη Βουλή «μετά από συνειδητή απόφαση δική μου και μετά από αίτημα το οποίο κατέθεσε το Κομμουνιστικό Κόμμα, διότι θεώρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα ότι είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα έπρεπε να συζητηθεί όταν η Βουλή θα έχει επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας (Η δευτερολογία του πρωθυπουργού ΕΔΩ)

Τσίπρας: Δεν φέραμε εμείς τη χρεοκοπία στον τόπο, εμείς φέραμε πλεονάσματα

«Εμείς θα είμαστε εδώ να υπερασπιζόμαστε τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού γιατί πάντα ο λαός βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία, για να υπερασπιστεί την κοινωνική συνοχή, την προκοπή και την πρόοδο του τόπου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή (Η δευτερολογία του κ. Τσίπρα ΕΔΩ)

Κουτσούμπας: Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός που θα ακυρώσουν στην πράξη το τερατούργημα της κυβέρνησης

«Γελιέστε αν νομίζετε ότι αυτό το τερατούργημα τελικά θα εφαρμοστεί. Όπως το βγαλατε έτσι θα το ξαναβάλετε στα συρτάρια σας ακόμα και ως ψηφισμένο νόμο. Θα σας αναγκάσουν οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός που θα το ακυρώσουν στην πράξη» υπογράμμισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί απόδειξη ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακωθεί μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, την οποία θα φορτώσουν στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, όπως ακριβώς και με την προηγούμενη. Σημείωσε ότι τα νέα πακέτα της Ε.Ε. για τα οποία πανηγυρίζουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα κατευθυνθούν στις μεγάλες επιχειρήσεις και θα πληρωθούν από τις τσέπες του ελληνικού λαού μέσω της αύξησης της φορολογίας και της μείωσης των κοινωνικών δαπανών. Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο «αποτελεί και ομολογία της ανησυχίας της κυβέρνησης, ότι εργαζόμενοι, μικροί επαγγελματίες, φτωχοί αγρότες, νέα παιδιά δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια να μετράνε νέες απώλειες».

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το κύριο συνίσταται στο ότι το νομοσχέδιο υπηρετεί «τον στρατηγικό στόχο της υπεράσπισης ενός συστήματος που έχει χρεοκοπήσει, δεν μπορεί να βρεί διέξοδο στις ανάγκες του λαού».

«Η αμφισβήτηση απέναντι στο σύστημα εκμετάλλευσης μεγαλώνει και αυτό δεν μπορεί να το ανακόψει κανένας μηχανισμός ιδεολογικής χειραγώγησης» υπογράμμισε. Είπε ότι επιδίωξη είναι η νομιμοποίηση μηχανισμών και μέτρων που ήδη έχουν περάσει σε άλλες χώρες «και αν εδώ καθυστέρησαν, αυτό έγινε χάρη στη μεγάλη συμβολή του οργανωμένου ταξικού κινήματος και του ΚΚΕ».

Όπως ανέφερε το νομοσχέδιο της ΝΔ «στοχεύει σε κάθε προοδευτική, ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη, φθάνοντας στο σημείο να βάζει στο ίδιο τσουβάλι τον ριζοσπαστισμό με διάφορες υπαρκτές μορφές βίας, όπως η ενδοοικογενειακή και η ενδοσχολική».

Μιλώντας για την προβλεπόμενη στο νομοσχέδιο σύσταση «Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας» και της σχεδιαζόμενης προώθησης της απο-ριζοσπαστικοποίησης, είπε ότι η ΝΔ κατασκευάζει «έναν σύγχρονο ιδεολογικό κατασταλτικό χαφιεδίστικο μηχανισμό που θα παρεμβαίνει, από τα σχολεία μέχρι τα πανεπιστήμια, σε συνεργασία με κρατικές και μη κρατικές αρχές» και ταυτόχρονα έθεσε το ερώτημα «ποιές είναι αυτές οι μη κρατικές αρχές;». Επισήμανε ότι η ποινικοποίηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας και πράξη αποτελεί επίσημη πολιτική της Ε.Ε. «με βάση την οποία, αλλά και με βάση την ανιστόρητη εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού, προωθείται σε μια σειρά χώρες, η ποινικοποίηση της δράσης των λαϊκών κινημάτων και των κομμουνιστικών κομμάτων». Ανέφερε επίσης ότι προ έξι μηνών «η αντιδραστική ΕΕ σε ετήσια έκθεσή της, κατέγραφε επίσημα ως κίνδυνο για την ασφάλεια, τις λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας».

Τόνισε ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ και ο ΣΥΡΙΖΑ λευκό και τόνισε, «να γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ στην κριτική τους στέκονται μόνο στις χουντικές αντιγραφές, αντιδρούν στις διατάξεις που βγάζουν μάτι για την αντιδραστικότητά τους, αφήνουν όμως στο απυρόβλητο τον ιδεολογικό πυρήνα αυτού του νομοσχεδίου, πάνω στον οποίο θεμελιώνονται όλα τα υπόλοιπα».

Είπε ότι «το τερατούργημα της ΝΔ βάζει νέους προκλητικούς αντιδραστικούς περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και αυτούς που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα σας και προηγούμενοι νόμοι σας» αναφερόμενος στη συνέχεια σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου. Είπε ότι πέραν των αντιδραστικών διατάξεων που προβλέπει το νομοσχέδιο, «το πιο σοβαρό είναι η αστική ευθύνη του “οργανωτή”, ο οποίος θα έχει την ευθύνη αποζημίωσης για τον οποιονδήποτε εισχωρήσει σε μια συγκέντρωση ή με αφορμή μια συγκέντρωση, εάν προκαλέσει ζημιές».

Όπως εξήγησε, βάσει αυτού ο οργανωτής θα έχει την ευθύνη για τις όποιες ζημιές μπορεί να προκαλέσουν «οι διάφοροι μπαχαλάκηδες, δηλαδή οι λεγόμενοι ‘γνωστοί – άγνωστοι’ προβοκάτορες; Δηλαδή οι ‘γνωστοί’ στους κρατικούς μηχανισμούς». Πρόσθεσε ότι έτσι θα τυλίγονται σε μια κόλλα χαρτί αγωνιστές και θα σέρνονται στα δικαστήρια για να αποδείξουν πως «το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, οι φορείς της νεολαίας, δεν έχουν καμιά σχέση με τους προβοκατόρικους μηχανισμούς. Γιατί οι μόνοι που έχουν σχέση με αυτούς τους μηχανισμούς είναι το ίδιο το κράτος και το εντός αυτού παρακράτος». «Με αυτό που πάτε να ψηφίσετε, όχι μόνο δεν αποτρέπετε την προβοκάτσια, αλλά ρίχνετε νερό στο μύλο της παραγωγής της» τόνισε.

Χαρακτήρισε «γελοία και παλιάς κοπής» τα κυβερνητικά επιχειρήματα περί «σωτήριου νομοσχεδίου» για τα εμπορομάγαζα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «οι 200.000 – κυρίως μικρές – επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο την 5ετία 2011-2016, έκλεισαν λόγω των κινητοποιήσεων ή λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών πολιτικών που τη συνόδευσαν;». Επισήμανε ότι «μεγαλοξενοδόχοι, πολυκαταστήματα και αλυσίδες του κέντρου, που – αργά, αλλά σταθερά – συγκεντρώνουν την εμπορική κίνηση της περιοχής και ορέγονται ‘τουριστικές οάσεις’ και ‘μεγάλους περιπάτους’ είναι αυτοί που απαιτούν απαγόρευση διαδηλώσεων και σιγή νεκροταφείου, όχι οι επαγγελματίες που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη, που πολλές φορές αναγκάζονται και οι ίδιοι να διαδηλώσουν για τα δικαιώματά τους».

Τόνισε ότι παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο στοχοποιεί τις συγκεντρώσεις του ταξικού εργατικού κινήματος και τις συγκεντρώσεις των πολιτικών κομμάτων.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε οτι το βήμα έντασης της καταστολής που επιχειρεί η κυβέρνηση θα ήταν μετέωρο αν δεν είχαν προηγηθεί συγκεκριμένα βήματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο περιορισμός του απεργιακού δικαιώματος, η μετατροπή των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς σε ιδιώνυμο αδίκημα, η διατήρηση του οπλοστασίου των τρομονόμων. «Η ιστορία είναι γεμάτη από νόμους που βρικολάκιασαν, από νόμους που ήθελαν να βάλουν σε γύψο την ταξική πάλη, τη ριζοσπαστική σκέψη και δράση. Τελικά όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, έμειναν στα χαρτιά. Η πραγματική ιστορία για την οποία είμαστε περήφανοι και εμείς και θα είναι και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας είναι αυτή που γράφτηκε στα πεδία των ταξικών μαχών. Είναι η ιστορία που γράφουν οι μαζικές διαδηλώσεις, τα μαζικά συλλαλητήρια στους δρόμους της Αθήνας, στους δρόμους της Ελλάδας. Αυτές οι κινητοποιήσεις κόντρα στα ιδιώνυμα και τις απαγορεύσεις είναι που προώθησαν προς τα εμπρός την δημοκρατία, την πρόοδο, την ελευθερία, είναι που κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα, της θυσίας, της αξιοπρέπειας. Στο δρόμο αυτό θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και ως ΚΚΕ θα είμαστε μπροστά, όπως πάντα» κατέληξε στην ομιλία του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις ζήτησε ο Γ. Α. Παπανδρέου

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συναθροίσεις ζήτησε σε παρέμβασή του ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γ. Α. Παπανδρέου. Ξανασκεφτείτε το, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, την ύστατη έστω στιγμή, σας προτρέπω να αποσύρετε το νομοσχέδιο και να υπάρξει διάλογος σε βάθος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον οποίο, “παρά τη γενναία διάθεση του ΚΙΝΑΛ και της κυρίας Γεννηματά για δημιουργική προσέγγιση, το νομοσχέδιο παραμένει στη βάση του αντιδημοκρατικό”.

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, “αντί να προστατεύει μια ειρηνική διαδήλωση, την περιορίζει και την ποινικοποιεί” διότι δίνονται υπερεξουσίες στους εκάστοτε κρατούντες, ενώ κάνει όσους διαδηλώνουν ειρηνικά, όμηρους του κάθε προβοκάτορα,

Αναφερόμενος στο διάστημα που βρέθηκε “στο τιμόνι της χώρας”, στην πιο δύσκολη όπως είπε εποχή, με τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις, “δεν προσπάθησα ποτέ να περιορίσω το δικαίωμα της συνάθροισης”. Η έγνοια μου ήταν να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία και να προστατεύσω τη λειτουργία της Βουλής, όταν άλλα κόμματα έκλειναν το μάτι στη βία, είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε επίσης ότι εάν το νομοσχέδιο ίσχυε για την υπόθεση και τα θύματα της Μαρφίν, “θα έπρεπε να είναι υπόλογοι οι συνδιοργανωτές” των διαδηλώσεων, δηλαδή η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και ο ΛΑΟΣ. “Σκεφτείτε το” είπε ο κ. Παπανδρέου.

Τέλος, έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη, ότι το νομοσχέδιο, αντί να ρυθμίσει τις διαδηλώσεις και τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας, θα καταφέρει το αντίθετο: οι διατάξεις του θα αμφισβητηθούν στην πράξη, θα υπάρξει αχρείαστη πόλωση, όταν τα μεγάλα προβλήματα της Δημοκρατίας και οι μεγάλες προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος “απαιτούν διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, συνεννόηση ακόμα και συνεργασία”.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό συζήτησαν Δένδιας με Ούγγρο ομόλογό του Σιιζάρτο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: