Η Αγία Σοφία έχει ιμάμη, λέει ο Κιλιντζάρογλου: Για παγίδα Ερντογάν ομιλεί η Αξενέρ…

epa08452850 Imam Ferruh Mustuer prepares to recite the Koran, Islam’s holy book, at the Hagia Sophia museum in Istanbul, Turkey, 29 May 2020, during celebrations marking the 567th anniversary of the conquest of Istanbul by the Ottomans. EPA/ERDEM SAHIN




Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του CHP, του κόμματος της αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu στην εφημερίδα Milli Gazete:

«Η Αγία Σοφία αποτελεί ήδη χώρο λατρείας. Έχει ήδη ιμάμη. Με άλλα λόγια, λατρεία γίνεται, δεν είναι ένας χώρος που είναι τελείως κλειστός στη λατρεία.

Η Αγία Σοφία πρέπει να αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλλά κάποιες φορές χρησιμοποιείται για εσωτερική πολιτική κατανάλωση (..)

Δεν θεωρούμε σωστό οι τόποι πίστης να χρησιμοποιούνται για πολιτική κατανάλωση. Εάν η εξουσία λέει «θα ανοίξω την Αγία Σοφία για λατρεία», είναι στο χέρι της να εκδώσει διάταγμα (…) Τώρα ένα τέτοιο γεγονός έχει γίνει μεγάλο ζήτημα στην Τουρκία και δεν υπάρχει καμία λογική στο να απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα.

Εάν είναι να την χρησιμοποιήσεις πολιτικά σκεπτόμενος «να την ανοίξω, να την κάνω τζαμί για να αυξηθούν οι ψήφοι μου» κι αν στόχος σου είναι να κάνεις το CHP να αντιδράσει και συνεπώς να πάρεις κι από εδώ ψήφους, μην το σκέφτεσαι καν».

ΕΞΑΛΛΟΥ, για το θέμα και η επικεφαλής του κόμματος İYİ, Meral Akşener (σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Sözcü TV) αναφέρει:

«Για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, αρκεί να το γράψει ο κ. Erdoğan σε μια κόλλα χαρτί. Εγώ εάν ξεκινήσω για να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία θα το κάνω.

Ο κ. Erdoğan κάνει συνεχώς βήματα που προκαλούν πόλωση στην κοινωνία. Και η αντιπολίτευση από παλιά πέφτει στην παγίδα. Επειδή γνωρίζουμε αυτό τον αλγόριθμο, ο κ. Erdoğan δεν χρειάζεται να ρωτήσει ούτε εμάς ούτε τους συμπολίτες μας για την Αγία Σοφία.

Κανείς δεν αντιτίθεται σε αυτό (Σ.Σ.: στην επαναλειτουργία), ούτε οι συμπολίτες μας. Αυτός έριξε το κουβάρι, κανείς δεν το μάζεψε και τώρα μπλέχτηκε ο ίδιος και γυρνά γύρω από αυτό. Στα καλά καθούμενα έβγαλε από μόνος του αυτή τη συζήτηση».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα θεμελιώσει το πρώτο ορθόδοξο μοναστήρι στην Αυστρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: