Τοποθετήσεις και όχι συμπεράσματα για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, λέει αξιωματούχος

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ




Δεν αναμένεται γραπτό κείμενο συμπερασμάτων στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των 27 της ΕΕ για την έγκριση του πακέτου ανάκαμψης για την ΕΕ, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει της βιντεοδιάσκεψης.

Όπως εξήγησε ο αξιωματούχος “είναι η πρώτη συνάντηση, η πρώτη συζήτηση και ως εκ τούτου πρόκειται για συζήτηση προσανατολισμού”. Παρομοίως εξήγησε ότι “δεν είναι καθόλου γνωστό τι ώρα θα ολοκληρωθεί η Σύνοδος”.

Ωστόσο σημείωσε ότι “ελπίζουμε να διατηρηθεί το momentum και να έχουμε συμφωνία πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού”.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο να τεθεί το ζήτημα της Τουρκίας και της στάσης της στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε τα εξής: “όλα τα Κράτη Μέλη έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ήταν σε επαφή με τον Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο Ν.Ανασταδιάδη και γνωρίζει το θέμα και την κατάσταση. Αν υπάρξει τοποθέτηση θα ακουστεί, αλλά δεν θα ακολουθήσει δομημένη συζήτηση, καθώς έχουμε αποφασίσει να μην υπάρξουν συμπεράσματα. Εξάλλου το ζήτημα θα αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης στις 13/07 στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών”.

Αναλυτικά, ο κοινοτικός αξιωματούχος που έχει άμεση γνώση των συζητήσεων εξήγησε ότι υπάρχουν ήδη μια σειρά από σημαντικές συγκλίσεις και οι οποίες περιγράφονται στο γράμμα πρόσκλησης του Προέδρου Σαρλ Μισέλ προς τους 27.

Αναλυτικά οι συγκλίσεις είναι οι ακόλουθες:

η ΕΕ χρειάζεται μια εξαιρετική απάντηση σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση, ανάλογη με το μέγεθος της πρόκλησης ·

η απάντηση πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω δανεισμού της Koμισιόν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αυξάνοντας το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων ·

θα πρέπει να στοχεύει στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο ·

το επόμενο ΠΔΠ θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ληφθεί υπόψη η κρίση και πρέπει να εξεταστεί μαζί με το Σχέδιο Ανάκαμψης ·

το συνολικό πακέτο δεν θα πρέπει απλώς να αντιμετωπίσει την άμεση κρίση, αλλά επίσης να προσφέρει την ευκαιρία για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Στοιχεία προς διαπραγμάτευση είναι το μέγεθος και τη διάρκεια των διαφόρων στοιχείων του σχεδίου αποκατάστασης, ο καλύτερος τρόπος κατανομής της βοήθειας και της έκδοσης δανείων και επιχορηγήσεων , τα ερωτήματα που σχετίζονται με όρους και διακυβέρνηση, το μέγεθος και το περιεχόμενο του ΠΔΠ και της χρηματοδότησής του, συμπεριλαμβανομένων των ιδίων πόρων.

Όπως σημειώνεται η συζήτηση θα χρησιμεύσει ως αφετηρία για μια σύνοδο κορυφής με φυσική παρουσία αργότερα.

Αυτή θα είναι η πέμπτη βιντεοδιάσκεψη των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την απάντηση της ΕΕ στο ξέσπασμα του COVID-19, μετά τις 10 Μαρτίου, 17 Μαρτίου, 26 Μαρτίου και 23 Απριλίου.

Η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 10.00 με ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli. Στη συνέχεια, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσουν τη συνάντησή τους με παρουσίαση του Πρωθυπουργού της Κροατίας, Αντρέι Πλενκόβιτς, σχετικά με τα αποτελέσματα της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου.

Μετά από αυτό, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen θα ενημερώσουν τους ηγέτες για τις συζητήσεις τους με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στη συνάντηση υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΒ που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 Ιουνίου 2020.

  • Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, θα ενημερώσει τους ηγέτες για την οικονομική κατάσταση. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης εν συντομία την κατάσταση των συμφωνιών του Μινσκ. Στο τέλος της τηλεδιάσκεψης, οι Πρόεδροι Μισέλ και ο Φον Ντερ Λέιν και ο Πρωθυπουργός Πλένκοβιτς θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου.

Στην τελευταία τηλεδιάσκεψη στις 23 Απριλίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εργαστούν για τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης, το οποίο θεώρησαν αναγκαίο και επείγον. Αυτό το ταμείο θα είναι επαρκούς μεγέθους, θα στοχεύει στους τομείς και τα γεωγραφικά μέρη της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο και θα είναι αφιερωμένο στην αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κρίσης.

Το πακέτο της Κομισιόν Next Generation EU, ανέρχεται σε 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το μέσο ανάκαμψης μαζί με στοχευμένες ενισχύσεις στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα αυξήσει τη συνολική οικονομική ικανότητα του προϋπολογισμού της ΕΕ σε 1,85 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Θα συγκεντρώσει χρήματα αυξάνοντας προσωρινά το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων στο 2,00% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της ΕΕ, επιτρέποντας στην Κομισιόν να χρησιμοποιήσει την υψηλή πιστοληπτική της ικανότητα για να δανειστεί 750 δισεκατομμύρια ευρώ στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτή η πρόσθετη χρηματοδότηση θα διοχετευθεί στη συνέχεια μέσω προγραμμάτων της ΕΕ και θα αποπληρωθεί σε μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλους τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της ΕΕ – όχι πριν από το 2028 και όχι μετά το 2058. Για να βοηθήσει στην αποπληρωμή, η Κομισιόν προτείνει έναν αριθμό νέων ιδίων πόρων. Επιπλέον, προκειμένου να διαθέσει κονδύλια το συντομότερο δυνατό για να ανταποκριθεί στις πιο πιεστικές ανάγκες, η Κομισιόν προτείνει την τροποποίηση του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2014-2020 ώστε να καταστούν διαθέσιμα επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Στη «μαύρη» λίστα των επικίνδυνων χωρών για κορωναϊό κρατά το Βερολίνο την Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: