Στη «μαύρη» λίστα των επικίνδυνων χωρών για κορωναϊό κρατά το Βερολίνο την Τουρκία

File Photo: Πελάτες στο εστιατόριο Τουρκσέ Μεζέ της Κωνσταντινούπολης. EPA/ERDEM SAHIN




Στη λίστα με τους προορισμούς που διατηρούν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού διατήρησε το Βερολίνο την Αγκυρα.

Σύμφωνα με τη λίστα (δείτε την εδώ) που επικαιροποίησε χθες το Ινστιτούτο Κοχ, η Τουρκία παραμένει μέσα στους επικίνδυνους προορισμούς για προσβολή από τον νέο κορωνοϊό.

Η λίστα, που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά τη Δευτέρα και επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περιλαμβάνει συνολικά 130 χώρες καθώς και πολιτείες των ΗΠΑ.

Πέραν της έμμεσης πλην σοβαρής «ταξιδιωτικής προειδοποίησης» που συνιστά η συγκεκριμένη λίστα, η γερμανική σύσταση προβλέπει ακόμη ότι όποιος επιστρέφει στη χώρα από μία εξ αυτών των περιοχών θα πρέπει να αυτοπεριορίζεται σε καραντίνα 14 ημερών.

Η διατήρηση της Τουρκίας στην γερμανική λίστα θεωρείται εν δυνάμει ένα απρόσμενο «δώρο» στον ελληνικό τουρισμό σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα το 2019 ήρθαν περί τα 4 εκατομμύρια Γερμανοί ταξιδιώτες, οι οποίοι δαπάνησαν στη χώρα μας 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Πέρυσι στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, ταξίδεψαν 2,7 εκατ. Γερμανοί. Ετσι η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά ένα μερίδιο από όσους εκ των 2,7 εκατ. Γερμανών αποφασίσουν να ταξιδέψουν φέτος, αναφέρουν Ελληνες ξενοδόχοι στην Καθημερινή.

Χθες, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση σε ό,τι αφορά την Τουρκία, εξήγησε ότι αυτό «έχει να κάνει ασφαλώς με την εξέλιξη των κρουσμάτων, αλλά και με άλλες παραμέτρους, όπως η ποιότητα του υγειονομικού συστήματος και η δυνατότητα, σε περίπτωση ανάγκης, να λάβουν επαρκή φροντίδα οι ταξιδιώτες, η ύπαρξη αρκετών τεστ και πειστικών κανονισμών και μέτρων υγιεινής, συγκρίσιμων με όσα ισχύουν στην Ευρώπη».

Στην Ε.Ε., τόνισε, υπήρξε μια μακρά περίοδος εντατικών διαβουλεύσεων, ενώ υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη-μέλη, οι οποίες διευκολύνουν τη σύγκριση των μέτρων και την κατανόηση του πού υπάρχει κίνδυνος. ‘Αλλες χώρες δεν είναι στην ίδια κατάσταση, δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και παρέπεμψε σε δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας περί συνομιλιών με άλλες κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και με την τουρκική και επισήμανε ότι, «όταν υπάρξουν οι προϋποθέσεις και θα το επιτρέπει η κατάσταση των κρουσμάτων και οι άλλες παράμετροι, θα είμαστε σε θέση να άρουμε την ταξιδιωτική προειδοποίηση και πριν από το τέλος Αυγούστου».

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προχθές ο κ. Μάας με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Τσαβούσογλου.

Μάλιστα ο   Τούρκος ΥΠΕξ μιλώντας στο Spiegel χαρακτήρισε Σακατανόητη από επιστημονμικής πλευράς «τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση του Βερολίνου».

Με πληροφορίες από Local De, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φ. Καραβίτη

“Ο τουρισμός στην Ελλάδα ξεκινά” επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του ZDF από την Σαντορίνη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: