Το χτίσιμο μιας υπερ-υπερδύναμης περνάει και από το διάστημα: Η Κίνα χτίζει την επόμενη ημέρα των Ε.Δ. της

File Photo: Η μεγαλύτερη στρατιωτική παρέλαση όλων των εποχών στην Κίνα πραγμτοποιήθηκε για τα 70χρονα της ίδρυσης της ΛΔ Κίνας. EPA/WU HONG




Του ΣΩΤΗΡΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Αρχές Ιουνίου δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον διαστημικό σταθμό Tiangong, τον διαστημικό σταθμό που, δίχως να έχει υπάρξει η προβολή, που θα φανταζόταν κανείς πως θα υπήρχε σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει στα άμεσα σχέδια της να ολοκληρώσει η Κίνα.

Με έναν τόσο σημαντικό στόχο στον ορίζοντα δεν είναι καθόλου παράξενο που οι Κινέζοι είναι ευτυχείς για την καλή πορεία των δύο projects, που είναι απαραίτητα για να στηθεί αυτός ο νέος διαστημικός σταθμός.

Ο διαστημικός φορέας Long March 5B εκτοξεύτηκε με επιτυχία ενώ έχουν προχωρήσει και οι δοκιμές του κινεζικού διαστημικού σκάφους –μόλις κυκλοφόρησαν και οι πρώτες φωτογραφίες μετά την προσγείωση- που θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι έξι ή επτά ανθρώπους σε τροχιά.

  • Τα κινεζικά ΜΜΕ περιγράφουν πως ο Tiangong θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 και θα βρίσκεται σε ύψος 340 με 450 με διάρκεια ζωής δέκα χρόνια. Στόχος της κατασκευής είναι τα επιστημονικά και τεχνολογικά πειράματα, όπως και οι δοκιμές για τη βιομηχανία.

Το σχέδιο είναι να κατοικούν για έξι μήνες τρεις αστροναύτες τη φορά, αν και θα μπορούν να συγκατοικούν στα τρία τμήματα βάρους 20 τόνων το κάθε ένα ακόμη και έξι άτομα, κατά τη διάρκεια της αναμονής για την “διαδρομή της επιστροφής” πίσω στη Γη. Το διαστημικό αυτό “σπίτι” θα μπορεί μάλιστα να αποκτήσει διπλάσιο μέγεθος.

Το πιο εντυπωσιακό όμως δεν είναι το τεχνολογικό κομμάτι του σχεδίου ή το ότι μαζί με τον σταθμό είναι στα σκαριά και η εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκοπίου Xuntian.

Το ενδιαφέρον είναι ο χρόνος: ο διαστημικός σταθμός Tiangong, βλέπετε, έχει ένα πολύ φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα αφού οι αξιωματούχοι σχεδιάζουν εκτοξεύσεις μέσα σε 24 μήνες από τις αρχές του 2021. Επιπλέον, ακόμη 18 επτά νέοι Κινέζοι αστροναύτες θα έχουν επιλεγεί από τον People’s Liberation Army Air Force (PLAAF) μέσα στο τρέχον καλοκαίρι.

  • «Run the world»

Τέλη Μαΐου σε ανάλυση της με τίτλο “How China Is Planning to Win Back the World” που πραγματεύεται το modus operandi της τεράστιας ατμομηχανής της παγκόσμιας οικονομίας, η κα.Kathy Gilsinan στο “theatlantic” γράφει: “Beijing has a much bigger prize in mind and a much longer-term plan to get it: The contest isn’t about who gets to run the U.S. It’s about who deserves to run the world”.

Το σχέδιο για τη δημιουργία λοιπόν μιας… υπερ-υπερδύναμης δεν είναι ένα σχέδιο που στερείται ούτε πόρων, ούτε υπομονής. Κατά βάση υπομονής. Ακόμη και αν η soft power της χώρας έχει δεχθεί ένα σημαντικό πλήγμα με την Covid-19. Η δημοσιογράφος παραθέτει σε σημείο της ανάλυσης και μια σημαντική ρήση του Xi Jinping: «The superiority of our system will be fully demonstrated through a brighter future.» Το “Κινεζικό Όνειρο” λοιπόν υπόσχεται κάτι περισσότερο από πλούτο.

Στην εξίσωση αξίζει να βάλουμε και την ένταση εργασίας σε έναν άλλο τομέα που καθορίζει την ισχύ μιας χώρας: την στρατιωτική ισχύ. Ακόμη και αν υπάρχει μια άβυσσος που χωρίζει π.χ το πολεμικό ναυτικό της Κίνας σε σχέση με την αμερικανικό, οι αναλυτές από το 2019 κρατούν προσεκτικά σημειώσεις για την ταχύτητα με την οποία ανεβαίνει επίπεδο συνέχεια η κινεζική (πολεμική) μηχανή.

Τα ναυπηγεία της Κίνας τελείωσαν τον Απρίλιο του 2020 σε χρόνους-ρεκόρ και ένα δεύτερο ‘μίνι αεροπλανοφόρο’, ένα ακόμη σκάφος Type 075 Landing Helicopter Dock (LHD) -δεν είχαμε ακόμη προλάβει να δούμε καλά, καλά τις φωτό του πρώτου. Το πλοίο μέσα στους 30,000 τόνους του διαθέτει υποδομές για 28 ελικόπτερα όπως εξηγεί ρεπορτάζ του Naval News.

Εδώ βέβαια, στο στρατιωτικό σκέλος, η απόσταση από τις ΗΠΑ αλλά και άλλες δυνάμεις της στρατιωτικής τεχνολογίας όπως η ΕΕ φαίνεται πως μέχρι σήμερα είναι σημαντική, για την Κίνα όμως υπάρχει ένα ακόμη, τεράστιο πλεονέκτημα, στην κούρσα που φαίνεται να έχει πια ξεκινήσει με τα χίλια: η πανίσχυρη αυτή οικονομία του πλανήτη δεν “ξοδεύει” χρήματα σε πολέμους και μέτωπα σε όλο τον κόσμο.

Ναι, η Κίνα χτίζει την επόμενη ημέρα των Ε.Δ. της από λευκό χαρτί ενώ δεν δαπανά γουάν για εκστρατείες και μάχες τρισεκατομμυρίων σε όλο τον κόσμο.

Εσείς από όλα τα παραπάνω κρατήστε το ρήμα “χτίζω”.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Έρχεται η ωραία Μαρία; Οι ομόθρησκοι Ρώσοι μας θυμήθηκαν αργά και αφού πρώτα αναβάθμισαν τους Αττίλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: