Πακέτο 100 δισ. από τη Μέρκελ και τους… συνέταιρούς της για ανάκαμψη της Γερμανίας

File Photo: Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο EPA / HENNING SCHACHT
  • Οι ηγεσίες των κυβερνητικών κομμάτων αποφασίζουν σήμερα, Τρίτη, για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.
  • Υπό συζήτηση πριμ για την αγορά αυτοκινήτων, επίδομα τέκνου, ενίσχυση δήμων και κοινοτήτων, επιδοτήσεις επιχειρήσεων.

Οι ηγεσίες των Χριστιανοδημοκρατών, των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών συνέρχονται σήμερα στο Βερολίνο για να αποφασίσουν σχετικά με το πακέτο οικονομικών κινήτρων.

Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων που στοχεύουν στην ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία πλήττεται από την κρίση της πανδημίας του κορωναϊού. Το συνολικό κόστος του πακέτου υπολογίζεται στα 80 με 100 δισ. ευρώ. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν το απόγευμα και αναμένεται να διαρκέσουν ως αργά τη νύχτα.

  • Διάσταση απόψεων

Στην ατζέντα των συνομιλιών των κυβερνητικών εταίρων βρίσκονται μεταξύ άλλων η πριμοδότηση της αγοράς νέων αυτοκινήτων, οικονομική βοήθεια προς τους δήμους, φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις, έκτακτο επίδομα τέκνου 300 ευρώ καθώς και επενδύσεις για την ανάπτυξη των υποδομών του σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου όπως και της ψηφιοποίησης, αλλά και κίνητρα για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Σε αρκετά ζητήματα επικρατεί διάσταση απόψεων.

Δύο θεωρούνται ιδιαίτερα επίμαχα. Το πρώτο είναι το κατά πόσο το πριμ για την αγορά νέων αυτοκίνητων θα ισχύει για όλους τους τύπους ή μόνο για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες, όπως θα το ήθελαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Το δεύτερο επίμαχο θέμα αφορά τα υψηλά χρέη πολλών δήμων και κοινοτήτων. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς προτείνει να διατεθούν χρήματα του πακέτου για την αποπληρωμή μέρος του χρέους τους. Οι Χριστιανοδημοκράτες απορρίπτουν την πρόταση με το επιχείρημα ότι κατά αυτό τον τρόπο θα επιβραβεύονταν η κακοδιαχείριση των δημόσιων πόρων.

Πηγή: DW / Παναγιώτης Κουπαράνης,
Βερολίνο, Γερμανία


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: