Le Soir: Σαρκοβόρα διπλωματία χαρακτηρίζει την προσέγγιση της Τουρκίας στη Λιβύη, διπλωματική πηγή του ΝΑΤΟ

File Photo: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, χειροκροτεί τον εαυτό του. Τουρκική Προεδρία




Στην αμφιλεγόμενη απόφαση των ΗΠΑ να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους που σταθμεύουν στη Γερμανία, και την Τουρκία, η οποία προχωράει μονομερώς σε κινήσεις στη Λιβύη, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της γαλλόφωνης βελγικής εφημερίδας Le Soir.

  • Σύμφωνα με τη Soir, “η Άγκυρα υποστηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης με όπλα και μισθοφόρους κατά παράβαση του εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τα ΗΕ. Την ίδια ώρα συνεχίζει να πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες ανήκουν στην Ελλάδα, έτερου συμμάχου, ή της Κύπρου, του διχοτομημένου νησιού”.

Όπως αναφέρεται “αυτό περιπλέκει τα πράγματα όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της επιχείρησης Irini της ΕΕ, η οποία έχει αποστολή τον εντοπισμό περιπτώσεων παραβίασης του εμπάργκο, με την Άγκυρα, από πλευράς της, να θεωρεί ότι η επιχείρηση αυτή στρέφεται μονομερώς εναντίον της”.

  • Σύμφωνα με τη Soir, “h Τουρκία εμφανίζεται στη Λιβύη ως η ασπίδα της κυβέρνησης της Τρίπολης κατά του στρατάρχη Χάφταρ, που υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία και από το Παρίσι, σύμφωνα με την Άγκυρα”.

“Οι απόψεις για τη Λιβύη είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ των συμμάχων”, δηλώνει διπλωματική πηγή από το ΝΑΤΟ, που χαρακτήρισε την τουρκική προσέγγιση ως “σαρκοβόρα διπλωματία”. “Η συζήτηση είναι επώδυνη”, δηλώνει άλλη πηγή συμπληρώνοντας ότι “ενέχει τον κίνδυνο να διασπάσει τη Συμμαχία πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η Συρία. Και ο νικητής είναι η Μόσχα”.

Τέλος, επισημαίνεται ότι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης, o Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δεν αναφέρθηκε στο θέμα αυτό.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

Ανωνύμως… η Τουρκία κρίνει “αβάσιμες” τις καταγγελίες Γαλλίας για “εξαιρετικά επιθετικό” ελιγμό στο πλοίο Courbet

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: