Γιατί ακύρωσαν την επίσκεψή τους στην Τουρκία οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας

Από αριστερά: οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ρωσίας Χουλουσί Ακάρ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Σεργκέι Σοϊγκού και Σεργκέι Λαβρόφ. EPA, MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL




Κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέβαλαν την επίσκεψη τους στην Τουρκία την τελευταία στιγμή την Κυριακή, καθώς οι αντίθετες πολιτικές στη Συρία και τη Λιβύη απειλούν τη συμμαχία των δύο πρώην εχθρών του Ψυχρού Πολέμου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg οι συναντήσεις με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα πραγματοποιηθούν «σε μελλοντική ημερομηνία», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την Κυριακή, μια μέρα μετά την ανακοίνωση ότι οι δύο υπουργοί επρόκειτο να πάνε για συνομιλίες στην Άγκυρα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δύο πλευρές «εργάζονται ενεργά για να υποστηρίξουν μια διευθέτηση στη Λιβύη».

Η ακύρωση της επίσκεψης ακολούθησε μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών και του Σεγκέι Λαβρόφ. Οι συνομιλίες μεταξύ των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών θα συνεχιστούν, σύμφωνα με την τουρκική δήλωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνομιλία στις 10 Ιουνίου, κατά την οποία συζήτησαν την κατάσταση στη Λιβύη και την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη βορειοδυτική επαρχία Idlib της Συρίας, που συνορεύει με την Τουρκία.

Η Άγκυρα και η Μόσχα υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στους εμφύλιους πολέμους που μαίνονται στη Συρία και τη Λιβύη. Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξη στην αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη διοίκηση της Λιβύης, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει τον αντίπαλο διοικητή της πολιτοφυλακής, Khalifa Haftar.

Στη Συρία, η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στοχεύει να καταλάβει την Ιντλίμπ από ισλαμιστές τρομοκράτες, ενώ η Τουρκία έχει δεσμευτεί να μην το αφήσει ποτέ να συμβεί αυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Javad Zarif θα είναι στην Τουρκία και σήμερα, σύμφωνα με τουρκική ανακοίνωση. “Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των διμερών μας σχέσεων και θα ανταλλάσσονται απόψεις για περιφερειακά και διεθνή θέματα”, δήλωσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

ΠΗΓΗ: Bloomberg (Taylan Bilgic, Alexander Nicholson)

Αιφνίδια αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ και Σοϊγκού στην Κωνσταντινούπολη για Συρία, Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: