Ο Τραμπ εναντίον του Τζο Μπάιντεν ή οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας; “Εμβόλιο” ή “lockdown” επανεκλογής;

FILE PHOTO: Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα χειροκροτεί τον εκλεγμένο Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ* – Νέα Υόρκη

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνηση του, στοίχισε τη ζωή σε πολλούς Αμερικανούς.

Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια του Προέδρου πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικεντρώνεται στην αποποίηση της ευθύνης και τη μετατόπιση αυτής στα fake news και στην Κίνα με παράλληλη προσπάθεια ανοίγματος της οικονομίας το συντομότερο δυνατόν αλλά και την εξεύρεση εμβολίου (χτες). Οι λόγοι ευνόητοι, οτιδήποτε άλλο οδηγεί τον Πρόεδρο Τραμπ εκτός Λευκού Οίκου.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά είναι καλά να αναφερθεί ότι πριν την εξάπλωση της πανδημίας, ο Πρόεδρος Τραμπ φάνηκε ότι έλεγχε το “παιχνίδι” της επανεκλογής του, με τους Δημοκρατικούς να δείχνουν αδύναμοι να τον αντιμετωπίσουν.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από ακαδημαϊκή έρευνα στις ΗΠΑ, η οποία κατέδειξε ότι οι Δημοκρατικοί είχαν απωλέσει την επαφή τους με τον κόσμο, κάτι που ο Πρόεδρος Τραμπ είχε καταφέρει να τσιμεντωσει μέσα από την χρήση της απευθείας επικοινωνίας του με τον κόσμο και το Twitter (Antoniades, N. 2020, SJU). Το σχετικό άρθρο/μελέτη ΕΔΩ

  • Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά αλλά το σύνολο της κοινωνίας που ψηφίζει. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, οι Αμερικανοί έδειχναν πως δύσκολα θα άλλαζαν τον Προέδρο τους, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ακόμη και τις πρώτες βδομάδες που ξεκίνησε η πανδημία, κατά τον Τραμπ ήταν ένα παιχνίδι, ήταν “ο ιός των Δημοκρατικών”. Ήταν όμως ήδη αργά για αρκετό κόσμο που έχασε τη ζωή του μιας και ότι άλλο από παιχνίδι των Δημοκρατικών ήταν. Και τότε άρχισε να αντιστρέφεται η ροή.

Με τον ερχομό του ιού, η τάση αυτή (ρεύμα προς Τραμπ) κλωνίστηκε. Η καθυστέρηση αντίδρασης, η άρνηση του Προέδρου να αναλάβει ευθύνη, η συνεχής ειρωνεία του προς τα ΜΜΕ ως “fake”, όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των εσωτερικών κονταροκτυπημάτων των Δημοκρατικών και την τελική επικράτηση Μπάιντεν, τείνουν να οδηγήσουν τις εκλογές σε ένα νέο ντέρμπι. Είναι εμφανής πλέον η νευρικότητα Τραμπ, παρ’ όλα αυτά η στρατηγική που ακολουθεί ότι άλλο από αμελητέα είναι. Κατηγόρησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) κι “έφυγε”.

Έκλεισε τα σύνορα με δίμηνη(;) παγοποίηση των “πράσινων καρτών”, δείχνοντας στους Αμερικανούς ότι “νοιάζεται”, τόσο για την ασφάλεια της υγείας τους, όσο και για τις εργασίες που χάνουν (μιας και έτσι τους δίνει “προτεραιότητα”). Μα πρωτίστως, ακολουθεί μια σταθερή διαδρομή από την αρχή της πανδημίας σε μια προσπάθεια να εκθέσει την Κίνα ως την κύρια υπεύθυνη για όλο τον κόσμο (όχι μόνο για τις ΗΠΑ). Κάτι, που αναμφίβολα, αν το πετύχει, θα του δώσει σημαντικό μερίδιο.

Και παρ’ όλο που διάφορες έρευνες δείχνουν τον Μπάιντεν να προηγείται, εν τούτοις (1) η διαφορά είναι πολύ μικρή (+-4%) (2) το 2016 η διαφορά του Τραμπ με τη Χίλαρι ήταν μεγαλύτερη (υπέρ της Χίλαρι), (3) είναι πολύ γρήγορα ακόμα, πολλά θα αλλάξουν ως τον Νιόβρη, και (4) σημασία έχει η αντίδραση κάθε Πολιτείας ξεχωριστά και όχι του συνόλου ψήφων. Ας θυμηθούμε πώς ο Τραμπ υπερίσχυσε της Χίλαρι που είχε δυο εκατομμύρια ψήφους περισσότερους. Και κέρδισε κάνοντας πλήση ότι “θα κτίσει τείχος για να προστατεύσει τους Αμερικανούς”. Καλό και ωφέλιμο είναι να μην ξεχνάμε.

  • Σε μια παράλληλη διάσταση και σε μια προσπάθεια να “κτυπηθεί” το χαμηλό προφίλ και η ηθική Μπάιντεν, έχει προστεθεί μια νέα κατηγορία εναντίον του (Μπάιντεν) για σεξουαλική παρενόχληση πριν 27 χρόνια. Με τον Μπάιντεν να αναγκάζεται σήμερα να απαντήσει δημόσια μετά και τις πιέσεις των Δημοκρατικών για να αντικρούσει τις κατηγορίες.

Και τον Τραμπ να “υπερασπίζεται” (σήμερα) την πιθανότητα αθωότητας του Μπάιντεν, ρίχνοντας ξανά στην αρένα τα fake news, ακόμη ένα όπλο που χρησιμοποιεί για να κάνει πλήση εγκεφάλου στον μέσο Αμερικανό. Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, ένας πολύ μεγάλος αριθμός Αμερικανών να θεωρεί το Twitter του Τραμπ ως την μόνη πηγή αλήθειας, ειδικότερα η πιο νέα γενιά, που έχει την τηλεόραση και τις παραδοσιακές εφημερίδες ως κειμήλια.

Ένα απίστευτο παιχνίδι από τον Πρόεδρο Τραμπ, το οποίο οι αντίπαλοι του οφείλουν πρώτα να παραδεχτούν ότι το παίζει με μαεστρία και μετά να εφαρμόσουν στρατηγική αναχαίτισης του (κάτι που άργησαν ήδη πάρα πολύ να πράξουν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο).

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν (τα πιο πάνω στοιχεία, άρθρα και έρευνες είναι ουσιώδη), και με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί δεν έχουν βρει ακόμη πυξίδα αναχαίτισης του “αντιπάλου”, εκείνο που απομενει είναι να κερδίσει τις εκλογές η Κίνα για χάρη των Δημοκρατικών.

Πόσο εύκολο όμως ειναι να μπει η Κίνα στο Αμερικανικό σπίτι; Κι αν τα ΜΜΕ την βοηθήσουν να “εισέλθει” (κάτι που περιέχει και μεγάλο ρίσκο), πείθοντας μια μερίδα όσων ακολουθούν τα ΜΜΕ (με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους που παρακολουθούν τα ΜΜΕ να μην μετατοπίζονται καθόλου εύκολα), ποιος έχει τη δύναμη να αντιμετωπίσει την “αυτοκρατορία” που έκτισε ο Τραμπ με τα social media (τον ίδιο τον κόσμο); Το 2016, τα social media του Τραμπ κέρδισαν τα media της Χίλαρι. Πόσο μάλλον σήμερα!

Ο Τραμπ το είπε καθαρά (για όποιον τον λαμβάνει σοβαρά υπόψιν) και η καταγγελία του μόνο τυχαία δεν είναι: “Το Πεκίνο θα κάνει ότι μπορεί για να χάσω τις εκλογές”!

  • Κάτι τέτοιο είναι μέρος της στρατηγικής του για να δαιμονοποιήσει την Κίνα ως “τον εχθρό που σκότωσε τόσους Αμερικανούς” (μετατόπιση ευθύνης) και τον ίδιο τον Τραμπ να κινείται ως “ο φύλακας άγγελος και σωτήρας του Έθνους”, που τώρα προσπαθεί να τους ξεσκεπάσει και που πριν τις εκλογές θα πανηγυρίσει ότι τα “κατάφερε”.

Μέχρι που να ξυπνήσουν οι Δημοκρατικοί (και αν), ο Τραμπ θα “παίζει” με την Κίνα και θα “κτυπά” τον Μπάιτεν μέσω της “μηχανής” που διαθέτει γύρω του (προστατεύοντας προς το παρόν τον εαυτό του), σε μια συνεχή προσπάθεια να μην τον αφήσει να επιτεθεί και να του επιφέρει συνεχή ρήγματα. Αλλά και σε μια προσπάθεια να κρατά τα φώτα εκτός της μαυροφορεμένης Αμερικής.

Παράλληλα, θα γυρίσει τη γη ανάποδα για να “βρει” το εμβόλιο και να οικειοποιηθεί την επιτυχία ως “ο σούπερ ήρωας”. Ήδη σήμερα ανακοινώθηκε ότι δόθηκε έγκριση για την χρήση του remdesivir, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες για βαριά πάσχοντες από τον κορωνοιό.

*Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Αν. Βοηθός Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com και LA Voice

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Δάκρυσε ακόμη και ο Θεός! Ο γίγαντας (Αμερική) γονάτισε, τα φώτα έσβησαν, η άγρυπνη πόλη κοιμήθηκε!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: