Μια “Καταιγίδα” με τα χαρακτηριστικά ενός εκτεταμένου “Πυρπολητή”… Τα «βατράχια» πιάνουν τις βραχονησίδες…

Πυραυλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού εν πλω στο Αιγαίο ώστε τις επόμενες ώρες, μαζί με άλλες μονάδες επιφανείας του ΠΝ να συγκροτήσουν τις ναυτικές ομάδες κρούσης που θ’ ασκηθούν στους τρεις τομείς του Αρχιπελάγους. Πηγή: Hellasjournal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ. HELLAS JOURNAL

-Ομάδες ναυτικής κρούσης σε τρία σημεία στο Αν. Αιγαίο
-Στοιχεία «Πυρπολητή» μέσα στην Καταιγίδα
-Η Πολεμική Αεροπορία με τους JTAC στα νησιά
-Αποκλειστικές εικόνες των SOF στο Αιγαίο

Η αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων και τα μοναδικά μηνύματα που αποστέλλουν προς την Τουρκία, ήδη έχουν φτάσει στον παραβατικό παραλήπτη της γειτονιάς.

Το γεγονός ότι η φετινή «Καταιγίδα 2020», η μεγάλη άσκηση- επιστέγασμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των μελών των πληρωμάτων στα πολεμικά πλοία, θα γίνει χωρισμένη σε τρεις ναυτικές αρμάδες, δίνει πολλές δυνατότητες σε τακτικό επίπεδο, όπως έλεγαν Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, να μετατραπεί και σ’ έναν εκτεταμένο «Πυρπολητή» στο Αρχιπέλαγος…

  • Οι συσκέψεις ανάμεσα στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, δείχνουν το ύφος που επιχειρείται από τα Επιτελεία, να λάβει αυτή η «Καταιγίδα». Και φυσικά σημαντικό ρόλο αναμένεται ότι θα έχουν οι σκληροτράχηλοι βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού.

Μπορεί ο «Πυρπολητής» να είναι μια έκτακτη άσκηση, την εντολή της οποία δίνει ξαφνικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ωστόσο το εύρος των δυνάμεων που πρόκειται να γεμίσουν το Αιγαίο, επιτρέπει να πραγματοποιηθούν σενάρια ακόμη και στην πιο μικρή βραχονησίδα του Αρχιπελάγους.

Η πυραυλάκατος “ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ” σε βολή. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL 

Και μπορεί πολλές από τις μονάδες επιφανείας να είναι ήδη εν πλω, ουσιαστικά όμως από τη Δευτέρα πρόκειται να ξεκινήσουν τα τακτικά σενάρια της άσκησης, αρχικά κοντά στις Σποράδες και τα βόρεια νησιά των Κυκλάδων, για να επεκταθούν στη συνέχεια στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

  • Το δεύτερο κομμάτι της άσκησης θα μετακινηθεί στο κεντρικό, ανατολικό και νότιο Αιγαίο ενώ η τρίτη φάση, με ισχυρό συμβολισμό θα διεξαχθεί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και νότια της Κρήτης. Εκεί τα υποβρύχια πρόκειται να επιδοθούν και πάλι σ’ ένα διαρκές κυνήγι, τόσο εναντίον άλλων υποβρυχίων που θα έχουν τον ρόλο των εχθρικών, όσο και κατά μονάδων επιφανείας.

Σημαντικό ρόλο σύμφωνα με πληροφορίες γι’ άλλη μια φορά θα παίξουν και τα γεράκια της Πολεμικής Αεροπορίας, σε ρόλους Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (Tactical Air Support Maritime Operstions) που ξανά με μεγάλους σχηματισμούς θα βρεθούν πάνω από την ακριτική νησιωτική Ελλάδα.

Επιπλέον, ήδη οι JTAC που βρίσκονται στα νησιά, των Ειδικών Δυνάμεων, ετοιμάστηκαν και για τις συνεκπαιδεύσεις με τα «γεράκια» της Αεροπορίας, F-16, Mirage 2000, Phantom F-4, τα οποία θα κάνουν εικονικές προσβολές επίγειων στρατηγικών στόχων.

  • Πολλά πολεμικά πλοία ήδη εν πλω

Είναι χαρακτηριστικό πάντως των προθέσεων του Ελληνικού Επιτελείου και να υπάρξουν ουσιώδεις ασκήσεις για τα πληρώματα, αλλά και ισχυρή παρουσία στο Αρχιπέλαγος να προσδώσει το μήνυμα της αποτρεπτικής ισχύος, γι’ αυτό οι μονάδες επιφανείας του στόλου, σταδιακά ήδη αποπλέουν από το ναύσταθμο της Σαλαμίνας βρισκόμενες εν πλω στο Αιγαίο.

Αυτή είναι η εικόνα που μεταφέρουν στελέχη που βρίσκονται ήδη στην θάλασσα και καθαροί από τον Covid-19. Κι αν σκεφτεί κανείς πως οι μονάδες επιφανείας της Τουρκίας είναι σχεδόν έναν μήνα αρόδο και πως οι προμήθειες φτάνουν με λέμβους σε αυτές και ανεβαίνουν με σχοινιά στο κατάστρωμα, κατανοεί ο καθένας τον άθλο που έχει επιτευχθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να διατηρήσει ετοιμοπόλεμα πληρώματα και πλοία, με μηδενικά κρούσματα.

Η Πυραυλάκατος “ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ” κατά τη διάρκεια βολής σε άσκηση της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου. Φωτογραφία HELLAS JOURNAL 

Φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, όλων των τύπων τα υποβρύχια, ταχέα πλοία μεταφοράς δυνάμεων, αρματαγωγά, ναρκοθηρευτικά, το ένα μετά το άλλο παίρνει εντολή απόπλου.

Ανάμεσα σε αυτά τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Αποστολών που θα λάβουν αποστολές σε καίριες περιοχές ύψιστου συμβολισμού. Περιοχές που περιλαμβάνονται ακόμη και στο παράνομο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

  • Τα νερά του Αρχιπελάγους θα «φουρτουνιάσουν» για τα καλά, μιας και οι μονάδες επιφανείας του Ελληνικού Στόλου, σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς, θ’ ασκηθούν σ’ ένα περιβάλλον γνωστό μεν αλλά ανορθόδοξο πολλές φορές για όλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα από χθες έχουν ξεκινήσει επιχειρησιακή εκπαίδευση και οι μονάδες των νησιών, ύστερα από την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον Covid-19.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν με χαρακτηριστικό τρόπο ότι από τα ξημερώματα έως αργά, μετά τα μεσάνυχτα οι κάνες «πήραν φωτιά» ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η νύχτα, έγινε μέρα…

Αποκλειστική εικόνα από τις ασκήσεις που γίνονται μετά την 4η Μαίου, ημέρα άρσης των μέτρων κατά του Κορωνοϊού στα νησιά του αν. Αιγαίου από στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων. Πηγή: Hellas Journal
Αντιαρματικό stream 89 χιλιοστών με νυχτερινά σκοπευτικά, χρησιμοποιήθηκαν στις ασκήσεις που διεξάγονται στο Αιγαίο από τους καταδρομείς. Πηγή: Hellas Journal
Στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στα νησιά από νωρίς το πρωί έως και αργά τη νύχτα πραγματοποίησαν βολές με όλο τον φορητό οπλισμό που διαθέτουν οι μονάδες τους. Πηγή: Hellas Journal

Οι εικόνες αυτές είναι χαρακτηριστικές του τι συμβαίνει αυτές τις ώρες στα νησιά.

  • Οι εκκλήσεις Ακάρ για να μην ξεσπάσει η «Καταιγίδα»  

Πάντως στο Ελληνικό επιτελείο πιστώνεται το γεγονός του εύρους που λαμβάνει και φέτος η άσκηση Καταιγίδα του Πολεμικού Ναυτικού, παρά τις εκκλήσεις του Χουλουσί Ακάρ να μην γίνει και η Ελληνική άσκηση, όπως δεν διεξήχθη η «Γαλάζια Πατρίδα».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό με τον Κορωνοϊό δεν είναι λίγα κι αυτό έχει γίνει πλέον σαφές, μέσα από καθημερινές καταγραφές που γίνονται.

Και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, κατά τον κο. Ακάρ, ήταν να προτείνει να πέσουν οι τόνοι στο Αιγαίο μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, όπως το να μην γίνουν οι δυο ναυτικές ασκήσεις.

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ, Φωτογραφία HELLAS JOURNAL 
  • Το τελεσίγραφο πάντως του υπουργείου, αλλά και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν ένα, πως οι τόνοι θα πέσουν μόνο όταν η Τουρκία πάψει να κάνει υπερπτήσεις, παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, των χωρικών υδάτων, του FIR και σταματήσει να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο.

Οι υπερπτήσεις δεν σταμάτησαν, αντιθέτως αυξήθηκαν και με πολύ προκλητικό τρόπο, μάλιστα οι Τούρκοι έφτασαν στο σημείο να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνο Φλώρο.

Κατά συνέπεια η Αθήνα, ακολουθεί τον μονόδρομο στον οποίο βαδίζει κι έχει να κάνει με τη διαρκή αποτρεπτική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο Αρχιπέλαγος…

ΕΙΔΗΣΗ: ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΚΣΟΙ ΚΑΙ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΔΩ

Η ΕΕ προσπαθεί να “σπρώξει” στα νερά της Μεσογείου την IRINI: Κατά της παράνομης διακίνησης όπλων προς τη Λιβύη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: