Ναι κύριοι Ακσόι και Τσαβούσογλου, «ρουτίνα» είναι για εσάς να είστε πάντοτε εγκλωβισμένοι στα «guns» των Mirage και των F-16: Πως έγινε η αποστολή προστασίας…

Οπλισμένο Mirage 2000-5 σε readiness (επιφυλακή) έτοιμο και οπλισμένο με πυραύλους MICA. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Πως πέταξαν τα «γεράκια» και αιφνιδίασαν
– Η έκπληξη και εφιάλτης μαζί…
-Παρέσυραν τους Τούρκους εκεί που ήθελαν τα γεράκια των Mirage…
-«Slomo profile»…
-Η Τανάγρα που περιμένει τ’ ανταλλακτικά για να κυριαρχήσει

Ξαφνική έκπληξη ήταν τα Ελληνικά Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας Θησέας για τους εναέριους εισβολείς που παρενόχλησαν το VIP ελικόπτερο ΝΗ-90 που πετούσε στα ακριτικά νησιά του βορειοανατολικού και κεντρικού ανατολικού Αιγαίου την περασμένη Κυριακή.

Απογειώθηκαν σχεδόν αθέατοι από την Σκύρο και διατήρησαν πολύ χαμηλή ολιγόλεπτη πτήση, μέχρι να φτάσουν σε ικανοποιητική απόσταση από τον στόχο τους και να κάνουν την όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη…

Η έκπληξη και εφιάλτης μαζί…

Πολύ χαμηλό ύψος, πολύ κλειστός σχηματισμός, ώστε ακόμη και ραντάρ να πιάσει το ίχνος, να μοιάζει σαν «μια απειλή», σιγή ασυρμάτου και οπτικά σήματα μεταξύ των πιλότων, υψηλή ταχύτητα και την κατάλληλη στιγμή η άνοδος που έκανε τους δυο αεροπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας να βρεθούν απευθείας «στην ώρα 6» των Τουρκικών F-16.

  • Από εκείνη την ώρα και για αρκετά λεπτά ξεκίνησε το κυνήγι για τα «μπλε φτερά» κι ένας ακόμη εφιάλτης για τους Τούρκους αεροπόρους, οι οποίοι καταλαβαίνουν πως η δική τους ρουτίνα ή και μοίρα, είναι να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σκοπευτικά των μαχητών του ουρανού στο Αιγαίο.

Όπως εξηγούσαν έμπειροι ιπτάμενοι, από την στιγμή που τα Mirage 2000-5 παρέσυραν το Τουρκικό F-16 να πέσει κάτω από τους 300 κόμβους σε ταχύτητα, σε συνδυασμό με το χαμηλό ύψος- που λόγω του «Δ» των φτερών τα Γαλλικά αεροσκάφη υπερτερούν- όλα ήταν μονόδρομος για μια ολική κυριαρχία των Mirage. Ήδη, είχε προηγηθεί ο αιφνιδιασμός και κατά συνέπεια γι’ άλλη μια φορά ο ιπτάμενος εισβολέας πιάστηκε στα φαρμακερά νύχια των Ελληνικών «γερακιών».

Οι «Δελτάδες» του Αρχιπελάγους συνηθίζουν πολλές φορές ν’ ακολουθούν την τακτική του αιφνιδιασμού, να πετούν εκεί που πρέπει, ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί και να εμφανίζονται ξαφνικά στην ουρά του Τουρκικού μαχητικού. Μπορεί αυτό να διαβάζεται απλό όμως η χαμηλή πλοήγηση, η σιγή ασυρμάτου, τα νεύματα μεταξύ των πιλότων που πηγαίνουν φτερό με φτερό απαιτεί εμπειρία, ιδιαίτερη εγρήγορση και μοναδικά αντανακλαστικά.

Εικόνα από το HUD του Mirage 2000-5 που “παρέσυρε” εκεί που ήθελε το Τουρκικό αεροσκάφος. Σε χαμηλό ύψος και χαμηλή ταχύτητα με αποτέλεσμα, το “Μπλε Δελταπτέρυγο” να έχει με δυο διαφορετικά όπλα εγκλωβισμένο το Τουρκικό F-16. Πηγή εικόνας: Hellas Journal

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις το Αεροπορικό Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας της Λάρισας έπιασε τις Τουρκικές απειλές δια ασυρμάτου καθώς το ΝΗ-90 κινούνταν όλο και πιο ανατολικά, αμέσως οι εκεί Επιτελείς κατάλαβαν τι θ’ ακολουθούσε.

Πριν καν φτάσει το ελικόπτερο στις Οινούσσες, τα «γεράκια του Θησέα», είχαν πάρει εντολή γι’ απογείωση από την Σκύρο και αποστολή να εφαρμόσουν τακτικές αναχαίτισης και προστασίας «SLOW MOVER PROTECTION».

Την ίδια εντολή πήραν και τα έτερα «γεράκια» των μαχητικών F-16 που έσπευσαν από το Καστέλλι και την 111 Πτέρυγα Μάχης της Αγχιάλου.

Άλλωστε η καταγραφή της αεροπορικής υπεροχής, αριθμητικά, ήταν κάτι το αδιαμφισβήτητο την Κυριακή που πέρασε. 18 Ελληνικά αεροσκάφη, 10 οπλισμένα Τουρκικά…

Γενικά Slow mover (slomo εν συντομία και στην αεροπορική διάλεκτο) protect, είναι όλες οι αποστολές που πρέπει να προστατεύσει ο ιπτάμενος έναν στόχο χαμηλής ταχύτητας, όπως στην προκειμένη περίπτωση το ελικόπτερο ΝΗ-90 ή κι ένα μεταγωγικό, πχ C-130, C-27, P-3B Orion.

  • Μπορεί να έχει διάφορες μορφές αλλά συνήθως οι κινήσεις των πιλότων, όπως έγινε και με το ΝΗ-90, κινούνται γύρω από αυτό, πηγαίνοντας 20 μίλια μπροστά έως 10 μίλια πίσω. Συνήθως όχι πάνω από αυτό που είναι ο «ευαίσθητος» στόχος ώστε  να μην προδίδεται η θέση του.

Τέτοιου είδους αεροπορικές αποστολές έχουν εξεταστεί και εφαρμοστεί και σε Νατοϊκό επίπεδο, σε σχολεία του εξωτερικού, στα οποία οι Έλληνες αεροπόροι, διακρίνονται και διατηρούν τον τίτλο του καλύτερου μαχητή στην Ελλάδα, ανάμεσα σε χιλιάδες ιπταμένους του ΝΑΤΟ.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, τα «γεράκια» της 331 Μοίρας «Θησέας» είχαν πρωτεύσει στο σχολείο του ΝΑΤΟ, το γνωστό TLP. Όπως είχαν δηλώσει τότε οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, εκείνη την πρωτιά την χρωστούσαν, ως φόρο τιμής, στον συνάδελφό και συμμαθητή τους στη Σχολή Ικάρων, Γιώργο Μπαλταδώρο που είχε χάσει τη ζωή του στ’ ανοιχτά του δικούς του «αεροπλανοφόρου», στην θαλάσσια περιοχή της Σκύρου.

  • Τα Mirage της αεροπορικής υπεροχής

Μπορεί η πρόσφατη συνάντηση στα τέλη Οκτωβρίου ανάμεσα στο Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Γαλλίδα ομόλογό του να έδειξε με πιο επίσημο τρόπο το ενδιαφέρον της χώρας μας για τις νέες ψηφιακές φρεγάτες τύπου Belh@ra, όμως ο Έλληνας υπουργός έφερε πίσω στην Ελλάδα την δέσμευση του Γαλλικού υπουργείου να πιέσει για τα Mirage 2000 αλλά και τα ΝΗ-90.

Mirage 2000-5 απογειώνεται από τον διάδρομο της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα. Πηγή: Hellas Journal

Μπορεί η Ελλάδα να εκδηλώνει το ενδιαφέρον της ανοιχτά για το αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35, όμως σε πρώτη φάση μπορεί με βάση τα σημερινά ή και αυριανά δημοσιονομικά κριτήρια να το προμηθευτεί και πολύ περισσότερο να το συντηρήσει;

Το βέβαιο είναι ότι απαιτείται η άμεση προτεραιότητα των Mirage Dash5 και των 2000. Αυτό ήταν άλλωστε και μια από τις προτεραιότητες που είχε θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε υπουργικό συμβούλιο, αναφερόμενος στην άμυνα. Ότι δηλαδή πρέπει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες κινήσεις ώστε ότι έχουμε να δουλεύει και να είναι αξιόμαχο.

  • Ίσως η μεγαλύτερη ειρωνεία στην υπόθεση της υποστήριξης των Mirage είναι πως από το 2014 τα χρήματα βρίσκονται στον «κουμπαρά» και περιμένουν την εκταμίευση τους , ώστε να ξεκινήσει η υποστήριξη με ανταλλακτικά και φέρουν και πάλι κυρίως τα 2λιτρα στο Αιγαίο.
  • Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός εκ των αεροσκαφών που για μεγάλο χρονικό διάστημα, ετών, αναζητούνταν μονάχα ένα ανταλλακτικό ώστε να τοποθετηθεί στο αεροσκάφος και να πετάξει ξανά, κάτι που ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτό.

Το πολυδουλεμένο Ελληνικό Mirage έχει γράψει περισσότερες ώρες πτήσεις απ’ όλα τα Mirage που έχουν πουληθεί ανά τον κόσμο και πολλές φορές η συντήρησή τους ξεπερνά και τα εγχειρίδια του κατασκευαστή, γεγονός που αποδεικνύει το επίπεδο των μηχανικών της Πολεμικής Αεροπορίας που δίνουν τον δικό τους τιτάνιο και αξιέπαινο αγώνα ώστε να διατηρήσουν τα «δελταπτέρυγα» σε αξιοπλόιμη κατάσταση.

Η αναγκαιότητα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη νομοθεσία περί προμηθειών και οι προτάσεις από την Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών έχουν κατατεθεί προς το υπουργείο πάνω από δυο χρόνια…

Δεν μπορούσε ο Τούρκος να σπάσει το Lock on του Mirage 2000-5: Εγκλωβισμένος στο μισό μίλι αποδέχτηκε την ήττα…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: