Μαυροβούνιο και Σερβία στη “μάχη” του μεταναστευτικού: Συμφωνίες με τη Frontex

File Photo: Η ΕΕ σύναψε συμφωνίες με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία για συνεργασία με τη Frontex. EPA, JAKUB KAMINSKI
Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα δύο αποφάσεις για τη σύναψη συμφωνιών με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία σχετικά με τη συνεργασία για τη διαχείριση των συνόρων μεταξύ αυτών των χωρών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

  • Οι δύο συμφωνίες θα επιτρέψουν στον Frontex να βοηθήσει το Μαυροβούνιο και τη Σερβία στη διαχείριση των συνόρων, να πραγματοποιήσει κοινές επιχειρήσεις και να αναπτύξει ομάδες στις περιοχές αυτών των χωρών που συνορεύουν με την ΕΕ, με στόχο την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως των ξαφνικών αλλαγών στις μεταναστευτικές ροές και του διασυνοριακού εγκλήματος. Μπορούν δε να περιλαμβάνουν την παροχή αυξημένης τεχνικής και επιχειρησιακής βοήθειας στα σύνορα.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ισπανική κυβέρνηση συγκάλεσαν χθες βράδυ Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών σε αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες της Βενεζουέλας και τις χώρες της περιοχής, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι διεθνείς δωρητές δεσμεύτηκαν για συνολικά 2.544 δισεκατομμύρια ευρώ (εκ των οποίων 595 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις), με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να κινητοποιούν 231,7 εκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε 144,2 εκατομμύρια ευρώ για άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή βοήθεια και παρεμβάσεις πρόληψης συγκρούσεων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε πρόσθετα δάνεια 400 εκατομμυρίων ευρώ στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίoυ
Βέλγιο/Βρυξέλλες

H Κίνα του 1,5 δισεκατομμυρίου ανακοίνωσε… 1 κρούσμα κι αυτό εισαγόμενο!

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal