Δημοσίευμα Bloomberg: Παρασκηνιακές συζητήσεις Μακρόν με Μάριο Ντράγκι για την Προεδρία της ΕΕ* Γιατί θέλει να εκτοπίσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

File Photo Mario Draghi and Emmanuel Macron visit Irpin, Ukraine, 16 June 2022. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT




Σε συζητήσεις με τον Μάριο Ντράγκι, ως εναλλακτική επιλογή για το τιμόνι της ΕΕ στη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται ο Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg

Λιγότερο από δύο μήνες για τις ευρωεκλογές, ο Μακρόν έχει ήδη κάνει επαφές με πρωθυπουργούς, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίδας Τζόρτζια Μελόνι, για το ενδεχόμενο να τεθεί ένας τεχνοκράτης επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λέει το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η Φον ντερ Λάιεν έγινε αιφνιδιαστικά πρόεδρος της Κομισιόν το 2019, μετά από συμφωνία μεταξύ του Μακρόν και της τότε Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Δυσαρέσκεια για τη Φον ντερ Λάιεν

Ωστόσο σήμερα η Φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει τη βαθιά δυσαρέσκεια ορισμένων ευρωπαϊκών πρωτευουσών για τον τρόπο με τον οποίο διηύθυνε την Επιτροπή τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, την κλιματική μετάβαση της ΕΕ και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο Μακρόν έχει ασκήσει ανοιχτή κριτική στις επιδόσεις της.

«Η προεδρία της Επιτροπής είναι εκεί για να υπερασπιστεί το γενικό συμφέρον, οπότε δεν πρέπει να υπερπολιτικοποιείται», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα. «Κάτι που δεν συνέβη καθόλου με την απερχόμενη Επιτροπή», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων στο γραφείο της φον ντερ Λάιεν, δεν είναι σίγουροι αν ο Μακρόν αναζητά πραγματικά αντικαταστάτη για την κορυφαία θέση ή αν ασκεί πίεση στην Γερμανία ως τέχνασμα για να της αποσπάσει παραχωρήσεις.

Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η απόφαση για τον επικεφαλής της Κομισιόν δεν θα ληφθεί πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεκαθαρίσουν ποιοι θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις, μεταξύ άλλων και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την εξωτερική πολιτική. Η όλη διαδικασία αποτελεί μια περίπλοκη, παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, η οποία λαμβάνει υπόψη γεωγραφικές ισορροπίες και κυρίως το ποια πολιτικά κόμματα δικαιούνται τους πιο σημαντικούς ρόλους, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Μακρόν θα μιλήσει την Πέμπτη στη Σορβόννη για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αν και είναι αμφίβολο αν θα μιλήσει για το θέμα των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων.

Ανεξάρτητα από τους ελιγμούς του Μακρόν, η φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να είναι το ξεκάθαρο φαβορί, καθώς είναι η επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αναμένεται να κερδίσει άνετα τις περισσότερες ψήφους τον Ιούνιο. Παραδοσιακά, αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος του ΕΛΚ θα πάρει την προεδρία της Επιτροπής.

Είναι επίσης απίθανο η Γερμανία να υποστηρίξει ένα σχέδιο που θα απομακρύνει τον επίτροπο της χώρας της από την ανώτατη θεσμική θέση της ΕΕ.

Οι ενδοιασμοί για τον Ντράγκι

Μπορεί ο Ντράγκι να έχει ισχυρό προφίλ στις Βρυξέλλες, καθώς θεωρείται πως ως πρόεδρος της ΕΚΤ με τη δέσμευσή του πως θα έκανε «ό,τι χρειαστεί» για τη θωράκιση του κοινού νομίσματος έσωσε το ευρώ, ωστόσο και πάνω από αυτή η υποψηφιότητα υπάρχουν «σύννεφα».

Οι σκεπτικιστές επισημαίνουν την ηλικία του (είναι 76 ετών) και ότι είναι οπαδός της κοινής έκδοσης χρέους που φοβούνται οι «φειδωλές» χώρες του Βορρά, ενώ υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το αν το ΕΛΚ θα παραχωρήσει τη θέση σε έναν τεχνοκράτη, ανέφεραν οι πηγές.

Κάποιοι άλλοι έχουν προτείνει τον Ντράγκι για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών συμβουλίων.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Κοντά στην παραίτηση ο πρωθυπουργός της Ισπανίας: Η προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της γυναίκας του και η αινιγματική ανάρτηση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: