Ηχηρό μήνυμα του Νετανιάχου στον Ερντογάν: Συζήτησα με τον Μητσοτάκη τον EastMed από το Ισραήλ στην Ευρώπη…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu επιβεβαίωσαν τη σημαντική στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, Πέμπτη 21 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Η μεγάλη είδηση από τη συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μας ήρθε από τοην Ιερουσαλήμ και όχι από την Αθήνα.

Ο κ. Νετανιάχου, σε δήλωσή του μέσω του Twitter, ανακοίνωσε δύο σημαντικές εξελίξεις:

Πρώτον, την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ το συντομότερο δυνατό και μόλις περάσει η πανδημία του κορωναϊου, και

Δεύτερον τις εξελίξεις για τον αγωγό EastMed, ο οποίος -όπως γράφει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός- θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα φτάνει στην Ευρώπη.

Στη δική του ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου, δεν κάνει αναφορά στο θέμα του East Med, ενώ ο κ. Νετανιάχου επιλέγει να το δημοσιοποιήσει για να στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν, που διέρρευσαν ψευδέστατα ότι γίνονται στα κρυφά συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Τουρκίας και του Εβραϊκού Κράτους.

Η κουβέντα των δύο πρωθυπουργών για τον EastMed θεωρείται σημαντική, και δείχνει ότι το Ισραήλ δεν υποχωρεί από τις αποφάσεις και τις υπογραφές του.

Η συνομιλία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Νετανιάχου ήταν πολύ φιλική και εποικοδομητική και έγινε με την ευκαιρία των 30 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών χωρών. Η Ελλάδα και η Κύπρος θεωρούνται αυτό το διάστημα δύο κράτη που έχουν άριστες σχέσεις με το Εβραϊκό Κράτος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έγραψε τα εξής στο Twitter:

Σήμερα, είχα ένα εικονικό και εορταστικό φλιτζάνι τσάι με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για να σηματοδοτήσουν τα 30 χρόνια των σχέσεων του Ισραήλ και της Ελλάδας, στη διάρκεια βιντεοκλήσης από το Πρωθυπουργικό Γραφείο στην Ιερουσαλήμ. 

Μιλήσαμε για τις κοινές προσπάθειες ανανέωσης των πτήσεων μεταξύ των χωρών μας. Έχουμε μεγάλη επιθυμία να επισκεφτούμε την Ελλάδα. 

Θα θέλαμε να ανανεώσουμε τις πτήσεις και τις τουριστικές συνδέσεις με χώρες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση με τη δική μας, με πιο σημαντική (ανάμεσα σ’ αυτές τι χώρες) την Ελλάδα και εργαζόμαστε γι’ αυτό σε αυτήν τη στιγμή. Ελπίζω να το εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό. 

Μιλήσαμε επίσης για την προώθηση του έργου του αγωγού φυσικού αερίου East-Med μεταξύ του Ισραήλ και της Ευρώπης και για την ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της ασφάλειας, της έκτακτης ανάγκης και της υψηλής τεχνολογίας.

Συμφωνήσαμε σε (πραγματοποίηση) συνάντησης μεταξύ των κυβερνήσεων μας το συντομότερο δυνατό στην Ιερουσαλήμ.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Τη σημαντική στρατηγική σχέση της Ελλάδας και του Ισραήλ επιβεβαίωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, ανακοίνωσε το Γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αυτό έγινε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, 30 ετών από τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Netanyahu εξήρε τη σημαντική πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη καθώς, όπως ανέφερε, το μεγάλο βήμα της αναβάθμισης των διμερών σχέσεων πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή του.

Οι δύο ηγέτες, μεταξύ άλλων, τόνισαν τη συνεργασία των δύο χωρών σε σημαντικούς τομείς αλλά και την επέκταση αυτής της πολύπλευρης σχέσης σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ασφάλεια και η άμυνα, η καινοτομία, η ενέργεια, το εμπόριο και ο πολιτισμός.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα του τουρισμού, όπου ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε αύξηση του αριθμού επισκεπτών από το Ισραήλ, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας στις 15 Ιουνίου, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο κ. Netanyahu σημείωσε ότι έχει διαπιστώσει τεράστιο ενδιαφέρον από την πλευρά ισραηλινών πολιτών για διακοπές στην Ελλάδα, ενώ έχει ακούσει σε ενημερωτικές εκπομπές να διερωτώνται πότε θα μπορέσουν να αναχωρήσουν για τα ελληνικά νησιά και άλλες περιοχές της χώρας μας.

Προσέθεσε ότι, σε πρώτη φάση, το Ισραήλ επιθυμεί την επανέναρξη πτήσεων και τουριστικών συνδέσεων με χώρες που βρίσκονται σε παραπλήσια επιδημιολογική κατάσταση με το ίδιο, και η Ελλάδα είναι η πλέον προφανής περίπτωση.

Ανέφερε πως η κυβέρνησή του εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί γρήγορα.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου σημειώνει ότι το Ισραήλ συμμετέχει μαζί με την Ελλάδα, στο Smart Covid Management Group, την ομάδα κρατών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του Covid-19.

Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί κι αυτός τη χώρα μας, ενώ ο κ. Netanyahu σχολίασε ότι κατά το τελευταίο ταξίδι του στην Αθήνα έμαθε ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα σχεδόν 1 εκατομμύριο Ισραηλινοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίσης αποδέχτηκε πρόσκληση του κ. Netanyahu για τη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό, καθώς κοινή πρόθεση είναι η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

“Η συνεργασία είναι μονόδρομος”: Δένδιας για τα 30 χρόνια σχέσεων Ελλάδας – Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: