Πως χρησιμοποιεί ο Ερντογάν τους S-400 για να αποκομίσει οφέλη από τον Τραμπ: Το ανήθικο ανατολίτικο παζάρι…

Η Deborah Birx που ηγείται της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. EPA, Yuri Gripas / POOL




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η κατοχική δύναμη Τουρκία εισήλθε στο γνωστό «ανατολίτικο παζάρι», που η αλήθεια είναι ότι το παίζει καλά, και για το θέμα του ρωσικού συστήματος S-400, που αγόρασε από τη Μόσχα οδηγώντας τις σχέσεις της με την Αμερική σε κρίση.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε μόνιμη αναταραχή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του, απολαμβάνουν μία αρμονική σχέση, η οποία είναι μονοδρομική καθώς οφέλη έχει μόνο ο ισλαμιστής ηγέτης Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία.

Αν πιστέψουμε τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, κέρδη έχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος. Κέρδη προσωπικά και επιχειρηματικά…

Θα έλεγα ότι αυτό που έχει σκαρφιστεί η Τουρκία ήταν αναμενόμενο. Βασικά επειδή βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, ενώ απειλείται και από την πανδημία του κορωναϊού, που σαρώνει όλο τον πλανήτη. Προσπαθεί, λοιπόν, ο Ερντογάν να εκμεταλλευθεί μία αναιμική υπόσχεση, που φέρεται να έχει δώσει στον κ. Τραμπ, που θα αφορά τη μη λειτουργία των S-400 μέχρι τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, για να έχει η Τουρκία κέρδη και οφέλη από τους Αμερικανούς.

  • Οι οποίοι Αμερικανοί, όπως όλοι γνωρίζουμε, στο ζήτημα αυτό, αλλά και σε άλλα θέματα, δείχνουν μία απαράδεκτη στάση. Έπρεπε να είχαν επιβάλει κυρώσεις και με απόφαση του προέδρου Τραμπ δεν το έχουν κάνει. Πρόκειται για απόφαση, που προφανώς έχει σχέση με τα προσωπικά και τα οικονομικά του συμφέροντα…

Στις αρχές του χρόνου, η Τουρκία είχε ανακοινώσει επίσημα ότι θα θέσει σε λειτουργία το ρωσικό σύστημα την πρώτη εβδομάδα Απριλίου. Από τότε σιώπησε. Αλλά μία δήλωση Τούρκου αξιωματούχου στο πρακτορείο Ρόιτερς, τη Δευτέρα, τάραξε τα νερά.

Δήλωσε ο εν λόγω ανώνυμος αξιωματούχος, που προφανώς ανήκει στο προεδρικό περιβάλλον της Τουρκίας, ότι τα τουρκικά σχέδια για την ενεργοποίηση των S-400 έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας, αλλά η Άγκυρα δεν σκοπεύει να αλλάξει την απόφαση της, (εννοεί για την ενεργοποίηση του συστήματος).

Η πάγια θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ότι δεν θα δεχθεί εν λειτουργία τους S-400 στην Τουρκία και ότι αν η Άγκυρα ενεργοποιήσει το ρωσικό σύστημα θα ανακοινωθούν κυρώσεις. Σχετικά δημοσιεύσαμε δήλωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, που αξίζει να διαβαστεί (ΕΔΩ)…

Αρκετοί διπλωμάτες και αναλυτές έχουν την εντύπωση ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν συμφωνεί με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Θα φανεί στην πορεία. Δυστυχώς, όμως, πάντα την τελική απόφαση λαμβάνει ο κ. Τραμπ, οπότε πάλι πρέπει να περιμένουμε ότι θα ταχθεί με την Τουρκία. Ο άνθρωπος είναι μία κατηγορία από μόνος του!

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία χρησιμοποιεί τώρα τους S-400 για να επιτύχει άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα:

Εάν δεν λειτουργήσει το σύστημα πιστεύει ότι θα μπορούσε να παραλάβει ως δανεικό, με δικαιολογία τον πόλεμο στη Συρία, το σύστημα Πάτριοτ.

Ο κ. Ερντογάν πιστεύει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να λάβει ξανά μέρος στο πρόγραμμα των F-35 αν και στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι το θέμα αυτό έχει λήξει. Βεβαίως ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα.

Επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας φέρεται να πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τον πρόεδρο Τραμπ -με την υπόσχεση ότι δεν θα ενεργοποιήσει στους S-400- να εντάξει η αμερικανική FED τη χώρα του στις ρυθμίσεις ανταλλαγής νομισμάτων. Αυτό θα τον βοηθήσει να γλιτώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο Ερντογάν μισεί το Ταμείο, καθώς θεωρεί ότι αν αναγκαστεί να καταφύγει στα δανεικά του, θα είναι η μεγαλύτερη του αποτυχία σαν πρόεδρος.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πάντως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αντιτίθενται με σφοδρότητα στην αγορά του ρωσικού συστήματος.

  • «Συνεχίζουμε», είπε η κ. Ορτάγκους, «να τονίζουμε στο υψηλότερο επίπεδο ότι η αγορά των S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων για επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CAATSA».

Πρόσθεσε ότι «οι S-400 παραμένουν σημαντικό εμπόδιο στη διμερή μας σχέση και (στη σχέση με) το ΝΑΤΟ. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του κατανοούν τη θέση μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δυστυχώς, ενώ την Ουάσιγκτον σαρώνει ένας ισχυρός αντιτουρκισμός και για πρώτη φορά ακόμα και πληρωμένοι ατζέντηδες της κατοχικής δύναμης στρέφουν τα βέλη της στον Ταγίπ Ερντογάν, ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου, καλύπτει όλες τις παρανομίες της Τουρκίας και του ηγέτη της. Ο μοναδικός τρόπος να αλλάξει στάση ο κ. Τραμπ είναι να καταλάβει επιτέλους ότι ο Ερντογάν τον εκμεταλλεύεται με τον χειρότερο τρόπο και την ίδια στιγμή εξυπηρετεί όλους τους στρατηγικούς αντιπάλους της Αμερικής.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ξεσάλωσαν οι υποστηρικτές του «ξανθού ηγέτη» εναντίον της Αμερικής, την οποία κατηγορούν για άκρατο φιλοτουρκισμό, τη στιγμή που η Ρωσία κρατά τα πρωτεία και έχει παραδώσει το καλύτερο όπλο της, τους S-400 στην Τουρκία, για να το χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.

Φιλοαμερικανό δεν μπορεί να με χαρακτηρίσει κανείς, διότι και με εκνευρίζει αφάνταστα ο ρατσισμός του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και η κάλυψη που προσφέρει στην Τουρκία και τον Ερντογάν. Όμως, από το 2017 η χώρα που εξυπηρετεί την Τουρκία και υποθάλπτει την επιθετικότητά της είναι η Ρωσία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέσω της Τουρκίας έχει καταφέρει ισχυρό κτύπημα στο ΝΑΤΟ και στην ουσία διέλυσε και τη νότια πτέρυγα της Δυτικής Συμμαχίας.

Οι οπαδοί, λοιπόν του «ξανθού ηγέτη» ας σιωπήσουν, διότι τα γεγονότα είναι καταθλιπτικά και οι αποδείξεις βουνό: Η Ρωσία ενισχύει την κατοχική δύναμη, με όλους τους τρόπους. Εάν δεν την ενίσχυε δεν θα μπορούσε να συντηρεί αυτή την επιθετική μηχανή στη Συρία, τη Λιβύη, στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Τελεία και παύλα…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να επιμείνει στο θέμα του ασύλου: Διαφορετικά θα χάσει ότι κέρδισε στον Έβρο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: