Νέα αντιπαράθεση για τους S-400: Αντιστεκόμαστε σθεναρά στην αγορά τους, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Hellas Journal

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Στο κέντρο η εκπρόσωπος Μόργκαν Ορτάγκους. State Department photo by Freddie Everett




Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιστέκεται σθεναρά, όπως αναφέρει ανακοίνωση εκπροσώπου του ως απάντηση ερωτήματος της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Έχει ενδιαφέρον ότι η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει ευθεία αναφορά, στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, και στους ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησής του, με δεδομένο ότι ο Τούρκος ισλαμιστής ηγέτης συνομιλεί συχνά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τον καλύπτει -μέχρι της στιγμής- σε όλα τα επίπεδα.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους S-400, δείχνει -σύμφωνα με ξένο διπλωμάτη- ότι ίσως υπάρχει μία διάσταση απόψεων με τον Λευκό Οίκο και τους γραφειοκράτες, σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της Τουρκίας για το θέμα του ρωσικού συστήματος.

Φαίνεται -κατά τον διπλωμάτη- ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα υποβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ως οφείλει, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι υπέρ κάποιας, έστω, τιμωρίας της κατοχικής δύναμης. Πιστεύει, πάντως, ότι αν οι γραφειοκράτες επιμείνουν στην επιβολή κυρώσεων, ως θέμα αρχής και σεβασμού των αμερικανικών νόμων, ο Λευκός Οίκος θα αναγκαστεί να ακολουθήσει. Πιο σκληρή στάση τηρεί η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Κογκρέσου. Στη Βουλή ήδη ψήφισαν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Αναμένεται το ίδιο να συμβεί και στη Γερουσία.

Απαντώντας σε ερώτημα μας, για τη δήλωση Τούρκου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters, ότι οι S-400 δεν λειτούργησαν ακόμα μόνο λόγω της πανδημίας του κορωναϊού, και ότι η τουρκική απόφαση δεν έχει αλλάξει, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μας έστειλε την ακόλουθη απάντηση μέσω ηλέκτρονικού ταχυδρομείου:

«Γνωρίζουμε αυτές τις αναφορές. Συνεχίζουμε να αντιτασσόμαστε σθεναρά στην αγορά από την Τουρκία του (ρωσικού) συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 και ανησυχούμε βαθιά για τις αναφορές ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να θέσει σε λειτουργία τους S-400.

Η αναστολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα (κατασκευής των) F-35, ως απάντηση στην αγορά από αυτήν των S-400, σηματοδότησε τη σοβαρότητα με την οποία η (αμερικανική) κυβέρνηση προσεγγίζει αυτό το ζήτημα.

Συνεχίζουμε να τονίζουμε στα υψηλότερα επίπεδα ότι η αγορά των S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων για κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA και παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή μας σχέση και (στη σχέση της Τουρκίας) με το ΝΑΤΟ.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του κατανοούν τη θέση μας».

Η ΔΗΛΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

We are aware of these reports. We continue to object strenuously to Turkey’s purchase of the S-400 air defense system, and are deeply concerned with reports that Turkey is continuing its efforts to bring the S-400 into operation.

Our suspension of Turkey from the F-35 program, in response to the S-400 acquisition, signaled the seriousness with which the Administration approaches this issue.

We continue to stress at the highest levels that the S-400 transaction is the subject of ongoing CAATSA sanctions deliberations and it remains a major obstacle in the bilateral relationship and at NATO.

We are confident that President Erdogan and his senior officials understand our position.

Η Τουρκία δεν κάνει πίσω για τους S-400: Καθυστέρησε η ενεργοποίηση λόγω του κορωναϊού, λέει αξιωματούχος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: