Αποκλειστικό: Ραγδαίες αλλαγές στους SOF της Ελλάδας, δημιουργία του Joint Special Operations Command

Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της άσκησης “Salamis Storm”. Πηγή: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Επικυρώνεται στρατιωτικά το μέλλον στις Ειδικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα
-Γιατί πάντοτε κάτι το σταματούσε
-Οι αντιρρήσεις των ανωτάτων
-Τι φέρνει η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου
-Εκπαίδευση ιπταμένων στις ΗΠΑ

Απαγκιστρωμένη από την «βαριά» για πολλούς και κυρίως πολιτικούς λόγους, αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, περνά από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) «η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου».

Οι SOF που με τη συμμετοχή τους σε πολλές συνεκπαιδεύσεις σε Ελλάδα και κυρίως στο εξωτερικό έχουν αποσπάσει τα πιο θετικά σχόλια, από τους συναδέλφους τους, έχουν ανταλλάξει τεχνογνωσία με τις πιο φημισμένες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων ανά τον κόσμο, πλέον αποκτούν ξεχωριστή συλλογική οντότητα μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα γίνεται και πιο εύκολη η απόκτηση νέων υλικών μεγάλης σπουδαιότητας γι’ αυτά τα στοιχεία.

Απομένει το ΚΥΣΕΑ ώστε να επικυρωθούν οι αποφάσεις της Στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και να τρέξει ολοκληρωτικά το σχέδιο που περιμένει κάμποσα χρόνια την υλοποίησή του.

  • Επιτελείς που κλήθηκαν να χειριστούν αυτή την καινοτομία για τις Ειδικές Επιχειρήσεις, κάνουν λόγο για την αλλαγή που έπρεπε να έχει γίνει καιρό τώρα, ώστε να ξεφύγουν οι Commandos από τα εγχειρίδια του 1970. Όμως δεν ήταν λίγες οι αγκυλώσεις και αντιρρήσεις εντός των ανωτάτων αξιωματικών.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες το «μεγάλο πρόβλημα» για πολλούς ήταν ότι θα έπρεπε από την ώρα υλοποίησης, να υπάρχει πάντοτε Αντιστράτηγος των Ειδικών Δυνάμεων στο ΓΕΕΘΑ και στο πλευρό του εκάστοτε Αρχηγού κι εκείνος να τρέχει τις Ειδικές Επιχειρήσεις των τριών κλάδων.

ΤΑ ΜΠΛΕ ΦΤΕΡΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ

Το στήσιμο αυτής της Διοίκησης αν θέλει κανείς να πει την αλήθεια, ανήκει εξ ολοκλήρου στον σημερινό Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, που εργάστηκε κι έδωσε πολλές μάχες στα συμβούλια γι’ αυτό το «παιδί του», έχοντας ως όραμα τα πάντα που αφορούν τις Ειδικές Επιχειρήσεις να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο υπό τον εκάστοτε Αρχηγό και φυσικά τα μέσα τα οποία θα διαθέτουν να είναι μόνο για τους SOF, όπως για παράδειγμα τα ελικόπτερα Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αν μάλιστα δεν υπήρχαν αυτές οι αντιρρήσεις που καθυστέρησαν την εξέλιξη, η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα ήταν ήδη υπό τον Α’ ΓΕΕΘΑ και τον υπεύθυνο γι’ αυτήν Αντιστράτηγο, από την εποχή του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Οι εκπαιδεύσεις όλων των SOF και από τους τρεις κλάδους θα γίνονται μαζί και παράλληλα τα τμήματα θα έχουν τη δυνατότητα μαζικής αποστολής για εκπαιδεύσεις με άλλα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων. Πηγή: Hellas Journal

Αλλά και τότε, παρά το γεγονός πως είχε προχωρήσει από τον πρώην Ναύαρχο, είχε μείνει στο υπουργικό συρτάρι. Κι εδώ αν βάλουμε έναν «αστερίσκο» καθώς το ρεπορτάζ έλεγε και τότε ότι πολλά σταματούσαν διότι η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, ήταν μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που περισσότερο θυμίζει το γεφύρι της Άρτας.

Άρα και ο Επόμενος Α’ ΓΕΕΘΑ να πίεζε ή ο υπουργός προς τα πάνω, το πολιτικό κόστος σταματούσε την επιχειρησιακή ανάγκη… (σ.σ. Ο Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης και μετέπειτα υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε βάλει την υπογραφή του ως ΥΕΘΑ για να προχωρήσει)

  • Και ο μόνος τρόπος να ξημερώσει άλλη μέρα, όπως σημείωναν στρατιωτικές πηγές, για τις Ειδικές Επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ήταν η απαγκίστρωσή της ΔΔΕΠ από τα «πολιτικά αγκάθια» που βρίσκονται εντός της αναδιοργάνωσης.

Ένα από αυτά, που περισσότερο θυμίζει ανέκδοτο είναι το ζήτημα με την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, με το μένει ή φεύγει τελικά από τον Βόλο. Το ίδιο συμβαίνει με εκατοντάδες άλλα στρατόπεδα σε περιοχές που δημιουργήθηκαν καθαρά με οικονομικούς όρους στήριξης της κοινωνίας από την πολιτεία, μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εποχή της δημοσιονομικής δυσπραγίας ίσως ήταν η «χρυσή» την οποία δεν εκμεταλλεύτηκαν Στρατιωτική και Πολιτική ηγεσία ώστε να γίνει το μάζεμα των στρατοπέδων, κυρίως του Στρατού Ξηράς.

Όμως για να γίνει αυτή η περιβόητη αναδιοργάνωση, η οποιαδήποτε εκτελεστική ηγεσία της χώρας θα έπρεπε να μην τοποθετεί στον ίδιο ντορβά τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με τις ψήφους από την όποια περιφέρεια θίγονταν από το κλείσιμο ενός στρατοπέδου και την μετακόμιση του εκεί που πραγματικά θα είναι επιχειρησιακό κι όχι Β’ γραμμής.

  • Εκπαίδευση ιπταμένων στις ΗΠΑ για Ειδικές Επιχειρήσεις

Στο 160 SOAR (Special Operations Aviation Regiment), Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού πρόκειται να εκπαιδευτούν ιπτάμενοι από τους τρείς κλάδους. Aρχικά σύμφωνα με πληροφορίες δυο ή τέσσερις από την Αεροπορία Στρατού (ΝΗ-90 & Chinook) και δυο από την Πολεμική Αεροπορία.

Αυτοί θ’ αποτελέσουν και την «μήτρα» για τους επόμενους που θα ενταχθούν στη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, καθώς η αεροκίνηση είναι κάτι στο οποίο θα στηριχτεί ιδιαίτερα.

Βέβαια όλοι στην ηγεσία γνωρίζουν τις αγκυλώσεις και το σαθρό έδαφος που υπάρχει σ’ αυτό το κομμάτι που κυριολεκτικά δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι. Τα ελικόπτερα αφέθηκαν για πολλά χρόνια στην τύχη τους και στις προσπάθειες που κάνει το προσωπικό να τα κρατήσει ζωντανά.

Ανταλλακτικά, παραγγελίες, διαγωνισμοί κι ένας νόμος έκτρωμα που ακόμη δεν έχει αλλάξει, κρατάνε πολλά από τα μέσα στο έδαφος.

Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου είναι επί της ουσίας ένας σχηματισμός ιδιαίτερα ευέλικτος που στα χέρια του Α’ ΓΕΕΘΑ εφόσον απαιτηθεί λύνονται πολλά χρόνια προβλήματα. Πηγή: Hellas Journal

Πάντως στο 160 SOAR οι Έλληνες ιπτάμενοι θα εξειδικευτούν στα τροποποιημένα ελικόπτερα για Ειδικές Επιχειρήσεις, σε πτήσεις ιδιαίτερα χαμηλές και κυρίως νύχτα, όπως δηλαδή προτάσσει οποιαδήποτε επιχείρηση ανά τον κόσμο.

Πετάω νύχτα, πετάω χαμηλά, πετάω με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και δουλειά μου είναι να πηγαίνω και να επιστρέφω με ασφάλεια τους SOF πίσω σε φίλιες γραμμές.

Οι άξονες της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Η σελίδα μας δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με το θέμα των SOF που πέρασε δια πυρός και σιδήρου, με πολλές αντιδράσεις. Η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου φέρνει ιστορικές αλλαγές στις Ειδικές Δυνάμεις.

  • Διακλαδική Διοίκηση Ειδικού Πολέμου σε επίπεδο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ
  • Ένας Αντιστράτηγος θα έχει την ευθύνη της Διοίκησης η οποία χωρίζεται σε δυο μέρη και θα είναι υπόλογος στον Αρχηγό του στρατεύματος
  • Αμέσως μετά ο Διοικητής Ειδικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος, θα έχει υπό τις διαταγές του την ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων.
  • Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών
  • Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών
  • Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών
  • Όλα τα Ειδικά τάγματα εθνοφυλακής των νησιών (ΕΤΕΘ)
  • Τις Ειδικές Δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας (31η ΜΕΕΔ)

Όλοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης με «ειδικά αεροπορικά μέσα» και ιπταμένους με ξεχωριστή εκπαίδευση στις Ειδικές Επιχειρήσεις. Το δεύτερο κομμάτι Ειδικού Πολέμου προβλέπει «σαρωτικές αλλαγές» στη σημερινή λεγόμενη 1η Μεραρχία Καταδρομέων- Αλεξιπτωτιστών.

Για ψυχολόγο ο Ακάρ: Τη μια ικετεύει να μην γίνουν ασκήσεις στο Αιγαίο κι από την άλλη στέλνει μαχητικά για υπερπτήσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: