«Σε νόμιμη άμυνα η Ελλάδα» απέναντι στον κυνικό Ερντογάν, γράφει ο διευθυντής της Le Figaro: Δεν είχε άλλη επιλογή…

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




O Guillaume Roquette, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Figaro, στο editorial της εφημερίδας που φέρει τον τίτλο «Νόμιμη άμυνα», υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της, έναντι τόσο μεγάλης πίεσης στα ανατολικά σύνορά της.

Ο Recep Tayyip Erdogan δεν ανακάλυψε κάτι νέο, ανέκαθεν οι πολεμιστές χρησιμοποιούσαν αδίστακτα ανθρώπινες ασπίδες για να πετύχουν τους στόχους τους. Και ο τούρκος Πρόεδρος έχει καταλάβει το όφελος που θα μπορούσε να αποσπάσει από τα εκατομμύρια των μεταναστών και προσφύγων στο έδαφός του. Με απόλυτο κυνισμό, απειλεί να τους στείλει μαζικά στην Ευρώπη εάν δεν πάρουμε το μέρος του στη συριακή σύγκρουση.

Αυτή η εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας είναι άθλια και η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, είναι δίκαιο να αντιδράσει σθεναρά έναντι σε αυτή τη σοβαρή προσπάθεια αποσταθεροποίησης. Βρίσκεται σε μία κατάσταση νόμιμης άμυνας.

  • Σε άλλο σημείο, ο συντάκτης αναφέρεται στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μυτιλήνη, όπου οι κάτοικοι παρεμποδίζουν την αποβίβαση μεταναστών από τα πλεούμενα, προκαλούν φθορές στα κέντρα υποδοχής και εκφοβίζουν μέλη ΜΚΟ και δημοσιογράφους.
  • Ο Roquette σπεύδει να θυμίσει ότι το 2015 όλος ο κόσμος χαιρέτιζε την γενναιοδωρία με την οποία οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι υποδέχονταν τους πρόσφυγες. Στο μεσοδιάστημα δεν έγιναν φρικτοί ρατσιστές, αλλά δεν μπορούν άλλο, τόσο απλά.

Ο συντάκτης υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τους κανόνες της. Κανείς να μην μπορεί να εισέλθει χωρίς να έχει την νόμιμη άδεια, κάτι που σημαίνει τον πολλαπλασιασμό των στρατοπέδων υποδοχής στα σύνορα. Αυτό είναι μια οδυνηρή απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με την ιστορία μας και τις αρχές μας, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, αν θέλουμε να επανακτήσουμε τον έλεγχο του πεπρωμένου μας.

“Και στο πλαίσιο αυτό, τι περιμένουμε επιτέλους για να σταματήσουμε δια παντός την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;” αναρωτιέται ο συντάκτης και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «ακόμη και στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να υπάρχουν όρια στη δειλία».

Τίτλος: L’éditorial du Figaro Magazine: «Légitime défense»

  • Μεταναστευτική κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Στο καθημερινό newsletter του δικτύου Euractiv, ο Sarantis Michalopoulos αναφέρεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, είπε ότι η Ελλάδα από την περασμένη Παρασκευή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «ασύμμετρη απειλή».

«Αμέσως μετά τις αρνητικές εξελίξεις για την Τουρκία στην περιοχή Idlib, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και μαζική πίεση από πληθυσμό που μετακινείται στα ανατολικά της, δια ξηράς και θαλάσσης. Αυτή είναι μια οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση η οποία ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την κυβέρνηση και τις αρχές της γειτονικής χώρας» δήλωσε.

Ο Πέτσας υπογράμμισε ότι η Άγκυρα παράγει και διασπείρει ψευδείς ειδήσεις (fake news) για υποτιθέμενους τραυματισμούς από πυροβολισμούς από την ελληνική πλευρά, τις οποίες διέψευσε κατηγορηματικά.

Καταρρέει η εύθραυστη εικόνα της Τουρκίας και του Ερντογάν: Άρθρο καταπέλτης του πρακτορείου Bloomberg

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: