Η επικείμενη καταστροφή των φτωχών χωρών λόγω του ιού: Μία καταθλιπτική ανάλυση του περιοδικού Economist

Σύνθεση φωτογραφιών δείχνει Έλληνες που βρίσκονται εδώ και 4 μέρες εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο του Λονδίνου. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε: “Έλαβα ένα e-mail από μία νέα Ελληνίδα από τους δεκάδες εγκλωβισμένους στο αεροδρόμιο του Λονδίνου. Με ενημέρωσε ότι από την Τρίτη 24 Μαρτίου, 200 περίπου συμπατριώτες μας βρίσκονταν στο αεροδρόμιο, για να επιστρέψουν. Νέοι, γέροι και παιδιά. Από αυτούς πάνω από 70 δεν έχουν την δυνατότητα να φύγουν από το αεροδρόμιο. Έχουν ξενοικιάζει το σπίτι τους, έχουν παραιτηθεί από τη δουλειά τους ή έχουν απολυθεί.” ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΡΙΖΑ




Ανάλυση σχετικά με τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας κορωνοϊού στις φτωχές χώρες, δημοσιεύει το βρετανικό περιοδικό The Economist.

Σημειώνει ότι σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, το 25% έως 80% του πληθυσμού τους θα μολυνθεί, αν δεν υπάρξει κάποια ενημερωτική εκστρατεία περί κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εξ αυτών, περίπου το 4,4% θα ασθενήσει σοβαρά και το 1/3 θα χρειαστεί εντατική φροντίδα. Για τις φτωχές χώρες, οι αριθμοί αυτοί μεταφράζονται σε «συμφορά».

Οι παράγοντες που θα συνεισφέρουν σε αυτή τη «συμφορά» είναι πολλοί: οι πυκνοκατοικημένες περιοχές που καθιστούν πρακτικά αδύνατη την κοινωνική αποστασιοποίηση, η περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, η φτώχεια που δεν προσφέρει στους κατοίκους των χωρών αυτών την πολυτέλεια να σταματήσουν να εργάζονται και, η κοινωνική αναταραχή που ενδέχεται να ακολουθήσει.

Επιπλέον, τα προβληματικά συστήματα υγείας δεν θα μπορέσουν σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι πανδημίες πλήττουν πιο σκληρά τους φτωχούς, σημειώνει ο αρθρογράφος. Τα περισσότερα θύματα του AIDS ήταν στην Αφρική ενώ η ισπανική γρίπη αφάνισε το 6% του πληθυσμού της Ινδίας.

  • Αν και κάποιες από αυτές τις χώρες έχουν λάβει κάποια μέτρα (Ινδία, Ν. Αφρική), αυτά δεν πρόκειται να σταματήσουν τη διασπορά ενώ αρκετές φτωχές χώρες βρίσκονται σε άρνηση. Οι υπαίθριες αγορές στη Μυανμάρ είναι γεμάτες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας αντιμετωπίζει τον ιό ως «συνάχι», ο πρόεδρος της Τανζανίας δήλωσε ότι οι εκκλησίες πρέπει να μείνουν ανοιχτές γιατί ο κορωνοϊός είναι «σατανικός» και «δεν μπορεί να επιβιώσει στο σώμα του Χριστού».

Κάποιοι αυταρχικοί ηγέτες αντιμετωπίζουν τον ιό σαν ευκαιρία να «σφίξουν τα λουριά». Αναμένεται κάποιοι να απαγορεύσουν τις πολιτικές διαμαρτυρίες, να αναβάλουν εκλογές και να παρατείνουν χρονικά την επίβλεψη της καθημερινότητας, υπό τη δικαιολογία της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στα θετικά σημεία καταγράφονται το νεαρό της ηλικίας του πληθυσμού αυτών των χωρών, το γεγονός ότι πολλοί ζουν σε αγροτικές περιοχές και η ζέστη που ενδεχομένως θα περιορίσει τον ιό. Ωστόσο, αν και νέοι, πολλοί έχουν αδύναμους πνεύμονες και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της κακής διατροφής, της φυματίωσης ή του ιού HIV. Οι αγρότες θα νοσήσουν και αυτοί, ίσως μόνο λίγο αργότερα.

Ο περιορισμός κατ’ οίκον θα είναι δύσκολο να γίνει σεβαστός. Επιπλέον, οι χώρες αυτές δεν διαθέτουν την πολυτέλεια να στηρίξουν την οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός. Το κόστος δανεισμού τους θα αυξηθεί δραματικά. Ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν δήλωσε ότι «αν κλείσουμε τις πόλεις….θα σώσουμε [ανθρώπους] από τον κορωνοϊό από τη μία, αλλά θα πεθάνουν από πείνα».

  • Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι οι πιο πλούσιες χώρες, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά αντιθέτως έχουν στραφεί στον εθνικισμό. Παράδειγμα, η ΕΕ η οποία απαγόρευσε την εξαγωγή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού ενώ το Καζακστάν έχει μειώσει τις εξαγωγές σε τρόφιμα. Οι πλούσιες χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες, σημειώνεται.

Αναμένεται ένα γενναιόδωρο σχέδιο των G20. Χρειάζεται μια παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια. Είναι πολύ αργά για να αποφύγουμε τους πολλούς θανάτους, αλλά όχι πολύ αργά για να αποφύγουμε μια καταστροφή. Είναι προς το συμφέρον των πλούσιων χωρών να σκεφτούν σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο.

Αν επιτραπεί στον Covid-19 να αφανίσει τις αναδυόμενες χώρες, η καταστροφή αυτή θα μεταδοθεί και στις πλούσιες χώρες, καταλήγει. 

Τίτλος: The coronavirus could devastate poor countries

Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος: Αντίσταση στην πανδημία του κορωνοϊού αλλά όχι κατάργηση του ανθρώπου και της Δημοκρατίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: