29 νεκροί στην Ιταλία: 35 νέοι θάνατοι, 573 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην ηπειρωτική Κίνα

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, αντιμέτωπος με πρωτοφανείς επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας του λόγω κορωναϊού. EPA, ANGELO CARCONI




Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 35 νέους θανάτους και 573 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού που προκαλεί επιδημία πνευμονίας στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ο αριθμός των θανάτων είναι μειωμένος σε σχέση με αυτόν που καταγραφόταν την Παρασκευή (47). Ο συνολικός απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας ανήλθε σε 2.870.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν περισσότερα από ό,τι μία ημέρα νωρίτερα (427), κατά την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.

Όλοι πλην ενός από τους θανάτους καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της κρίσης. Στην επαρχία αυτή καταγράφηκαν επίσης 570 από τα 573 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έφθασαν το βράδυ του Σαββάτου τα 1.049, ενώ οι ασθενείς που έχουν υποκύψει, όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές, έχουν φτάσει τους 29.

Οι ασθενείς που έχουν αποθεραπευθεί και οι εξετάσεις τους είναι πλέον αρνητικές στον ιό συνολικά είναι 50.

Τα περισσότερα κρούσματα της ασθένειας COVID-19 καταγράφονται στη Λομβαρδία, με 552 ασθενείς, ενώ ακολουθούν η Εμίλια Ρομάνα (πρωτεύουσα της είναι η Μπολόνια) με 213 ασθενείς και το Βένετο με 189.

Το 38% των ασθενών έχει εισαχθεί το νοσοκομείο. Το 10% βρίσκεται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το 52% των ασθενών έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι υγειονομικές αρχές.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι κατέγραψε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στην επικράτειά της, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για Ιρλανδό ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία.

Ο άνδρας, ο οποίος κατάγεται από την ανατολική Ιρλανδία, δέχεται «ιατρικές φροντίδες» στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου» που έχει οριστεί, αφού κατόπιν εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε επιβεβαιώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, ανέφερε το ιρλανδικό υπουργείο Υγείας.

«Το κρούσμα συνδέεται με ένα ταξίδι σε ζώνη που πλήττεται, τη βόρεια Ιταλία», πρόσθεσε το υπουργείο.

Οι αρχές βρίσκονται στη διαδικασία της εξακρίβωσης το ταχύτερο δυνατόν όλων των επαφών του ασθενούς προκειμένου να «ενημερώσει» τα πρόσωπα αυτά και να τους δώσει «οδηγίες» προκειμένου «να αποφευχθεί μεγαλύτερη εξάπλωση» του κοροναϊού.

«Είχαμε προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο από τον Ιανουάριο», τόνισε ο ιρλανδός υπουργός Υγείας Σάιμον Χάρις.

Ένας αγώνας ράγκμπι ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Ιταλίας και της Ιρλανδίας που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί στο Δουβλίνο την 7η Μαρτίου αναβλήθηκε αυτή την εβδομάδα εξαιτίας της επιδημίας.

Στη γειτονική Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, καταγράφηκε επίσης το πρώτο κρούσμα, που προστέθηκε σε άλλα 23 που είχαν ήδη επιβεβαιωθεί στη Βρετανία. Πρόκειται για μια γυναίκα η οποία πέρασε από το αεροδρόμιο του Δουβλίνου καθώς επέστρεφε από ένα ταξίδι στη βόρεια Ιταλία.

  • 376 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Νότια Κορέα, το σύνολό τους ανέρχεται σε 3.526

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 376 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό, γεγονός που αύξησε το σύνολό τους σε 3.526, από τα οποία θανατηφόρα ήταν 17, στη χώρα που έχει χτυπηθεί πιο βαριά από την ασθένεια COVID-19 μετά την Κίνα.

Περί το 90% των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Ντέγκου, πόλη στο κεντρικό τμήμα της Νότιας Κορέας που μετατράπηκε σε επίκεντρο της κρίσης στη χώρα, καθώς και στην επαρχία Βόρεια Τσονγκσάνγκ, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

  • Συνολικά τέσσερα κρούσματα στο Μεξικό, δεύτερο κρούσμα στη Βραζιλία

Οι αρχές του Μεξικού ανέφεραν πως έχουν επιβεβαιώσει τέσσερα κρούσματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας.
Δύο κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Πόλη του Μεξικού, ένα στην πόλη Κουλιακάν (την πρωτεύουσα στη βορειοδυτική πολιτεία Σιναλόα) και άλλο ένα στην πόλη Τορεόν (στη βόρεια πολιτεία Κοαουίλα), σύμφωνα με την εφημερίδα Excelsior.

Το κρούσμα στην Τορεόν, μια 20χρονη που επέστρεψε πρόσφατα από το Μιλάνο της Ιταλίας, επιβεβαιώθηκε χθες Σάββατο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Στην Ιταλία, όπως και στο Ιράν, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, ενώ στη Γαλλία έφθασαν τα εκατό. Οι κυριότερες εστίες του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 συνεχίζουν πάντως να είναι η Κίνα, όπου η επιδημία μοιάζει να επιβραδύνεται, και η Νότια Κορέα.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας εξάλλου ανακοίνωσε ότι επιβεβαίωσε το δεύτερο κρούσμα του κοροναϊού στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για 32χρόνο στο Σαν Πάουλου ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία και επέστρεψε στη χώρα την Πέμπτη μαζί με τη σύζυγό του. Παρότι φόραγε συνεχώς μάσκα στο ταξίδι και στην πτήση, παρουσίασε συμπτώματα την ημέρα της άφιξής του και πήγε στο νοσοκομείο την Παρασκευή, σύμφωνα με τις αρχές. Η σύζυγός του είναι ασυμπτωματική.

Το πρώτο κρούσμα, ένας άνδρας 61 ετών που επέστρεψε πρόσφατα από την Ιταλία, αναρρώνει σε καραντίνα στο σπίτι του στο Σαν Πάουλου.
Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ), από την ασθένεια COVID-19 έχουν χάσει τη ζωή τους εκτός Κίνας τουλάχιστον 86 άνθρωποι.

Πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σεούλ, Korea Republic – Πόλη Μεξικού, Mexico
Πεκίνο, China

Ο πρώτος θάνατος στις ΗΠΑ που συνδέεται με τον κοροναϊό: 100 τα κρούσματα στη Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: