Καθυστέρηση στα σχέδια της Άγκυρας για γεωτρήσεις ελέω Ιντλίμπ: Πως χτίζει το αφήγημα της επεκτατικής πολιτικής της

File Photo: Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis». EPA, TURKISH DEFENCE MINISTER, HANDOUT EDITORIAL USE ONLY.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ 

Σε λίγες ώρες φτάνει στην Αθήνα η Τουρκική αντιπροσωπεία που έχει επιφορτιστεί με την επανεκκίνηση της συζήτησης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Όμως οι επιτελείς στην Αθήνα δεν έχουν καμία ψευδαίσθηση του τι πρόκειται να διαμειφθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές. Μια από τα ίδια, όπως και τις προηγούμενες φορές θα είναι το τετ α τετ των δυο αντιπροσωπειών εκτιμούν στρατιωτικές πηγές.

Αναμένονται διαφωνίες και παραδόσεις γραπτώς των προτάσεων προς εξέταση από την Τουρκική και την Ελληνική πλευρά.

Παράλληλα όμως στο Ελληνικό Επιτελείο βλέπουν κάτι επιπλέον που δεν είναι μόνο η διάρκεια και η επιμονή της Άγκυρας ν’ αμφισβητεί το Ελληνικό έδαφος και την Ελληνική κυριαρχία σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μέσω των υπερπτήσεων.

  • Οι παρατηρήσεις και καταγραφές έχουν να κάνουν με τα μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ταγίπ Ερντογάν και ιδιαίτερα εκείνο της Συρίας, όπου τα πάντα κρέμονται σε μια κλωστή και με την Τουρκία να βάλλεται σφοδρά από παντού, παρά την αιφνίδια υποστήριξη από τους Αμερικανούς.

Δυνάμεις του στρατού ξηράς της Τουρκίας έχουν μετακινηθεί από τη λεγόμενη «Στρατιά του Αιγαίου» κι από την 1η Στρατιά του ανατολικού Έβρου προς το Συριακό μέτωπο. Οι μετακινήσεις επιβεβαιώνονται και από ανώτατες πηγές του Ελληνικού Επιτελείου που καταγράφουν τα πάντα με τα συστήματα που διαθέτουν. Όμως την ίδια στιγμή αξιωματικοί σημειώνουν ότι αυτό δεν σημαίνει πως έχουν αδειάσει τα στρατόπεδα. Κάθε άλλο.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται παρόμοιες μετακινήσεις στρατιωτικών τμημάτων από τον Έβρο και τα παράλια προς την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας.

Σκοπός του Τουρκικού Επιτελείου είναι ν’ αποκτήσουν ολοένα και περισσότεροι στρατιωτικοί πολεμική εμπειρία και ν’ αντικαθίστανται όσοι βρίσκονται σε προκεχωρημένες θέσεις, ακόμη κι αν δεν έχουν ρίξει ούτε σφαίρα. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι του Τουρκικού στρατού προηγείται ο μισθοφορικός…

Έμπειροι Αξιωματικοί μάλιστα σημειώνουν ότι δεν θα μπορούσε η Τουρκία να μεταφέρει υπερβολικό αριθμό στρατιωτικών και μέσων στη Συρία, διότι πως θα ήταν ικανή στη συνέχεια να υποστηρίξει οτιδήποτε θελήσει στο Αρχιπέλαγος. Άλλωστε είναι πολύ γνώριμη αυτή η τακτική στο Αιγαίο ώστε να υπάρχει «τροφή» για την εσωτερική κατανάλωση…

  • Στα σκούρα κοιτάζουν το Αιγαίο…

Μπορεί να ξεκινούν τα ΜΟΕ, η Τουρκία όμως δεν ξεχνά τις έρευνες και γεωτρήσεις εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου. Περίπου εκεί που ο «στρατηγός άνεμος» είχε στείλει ανήμερα της επετείου των Ιμίων το ερευνητικό «Oruc Reis», τεστάροντας τα Ελληνικά αντανακλαστικά και τη δυναμική των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι διαθέσεις θα φανούν τις επόμενες ώρες για τον ποιο δρόμο αυτή τη στιγμή θα θελήσει ν’ ακολουθήσει η Τουρκία: της έντασης ή των ανοιχτών διαύλων, με την τουρκική επιτροπή να βρίσκεται Εν Αθήναις.

Εκτιμήσεις ανωτάτων στρατιωτικών υποστηρίζουν ότι η ένταση ελέω Ιντλίμπ, μάλλον «θα παιχτεί στις καθυστερήσεις, παίρνοντας «παράταση».

Η γείτονα μέχρι την άνοιξη έχει δεσμεύσει τα γεωτρύπανα της σε άλλες περιοχές ενώ το νεοαποκτηθέν πλοίο, απαιτεί χρόνο για να κινηθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο.

  • Σε ό,τι αφορά τα ερευνητικά «Barbaros» και «Oruc Reis», μπορεί να έχουν δεσμευτεί κι εκείνα με παράτυπες navtex παράνομων σεισμικών ερευνών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, όμως αυτές δύνατναι με την δημοσιοποίηση νέων συντεταγμένων ν’ αλλάξουν άρδην.

Οι λεκτικές προκλήσεις και απειλές αμφισβήτησης θαλάσσιας περιοχής Ελληνικής κυριαρχίας ή ακόμη καλύτερα το «bullying» που έχει ξεκινήσει μεγάλο διάστημα η Τουρκία, αργά ή γρήγορα θα περάσει σε πράξεις, κυρίως στα τμήματα εκείνα που ορίστηκαν ως θαλάσσιες ζώνες με το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Τρίπολης.

Η Τουρκία σημειώνουν στρατιωτικοί κύκλοι, θα θελήσει μεθοδικά να κάνει αυτά τα βήματα αμφισβήτησης με σκοπό να μην δεχτεί ομαδικά πυρά από τα Διεθνή φόρα και σύμμαχες χώρες της Ελλάδας γι’ αυτές τις πράξεις.

Άλλωστε όλες οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας αυτή την περίοδο έχουν τον συγκεκριμένο σκοπό, να γνωστοποιήσουν το πρόβλημα και τον επεκτατισμό της Άγκυρας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, υπάρχει η προωθημένη επιτήρηση που επιβάλλει όλες τις καταγραφές των κινήσεων που κάνει η Τουρκία και η ετοιμότητα για οτιδήποτε απαιτηθεί. Το Πολεμικό Ναυτικό παράλληλα δείχνει την πυγμή της Ελληνικής ναυτοσύνης με μια σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σ’ όλο το μήκος και πλάτος του Αρχιπελάγους.

Και την εβδομάδα που ξεκινά οι μονάδες επιφανείας του Στόλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δημιουργήσουν μια σημαντική και ισχυρή αρμάδα για «μικτά» γυμνάσια με τη χρήση πυρών…

Στις ουρές των τουρκικών F-16 τα ελληνικά “φτερά”: H Τουρκική 24ωρη κατανόηση έληξε…

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal