Στις ουρές των τουρκικών F-16 τα ελληνικά “φτερά”: H Τουρκική 24ωρη κατανόηση έληξε…

Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας σε χαμηλή πτήση – Πηγή: HAF




– Η Κύπρος που δεν χώνεψε ποτέ η Τουρκία

– Η 24ωρη κατανόηση του κου. Ακάρ που έληξε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Διπλό παιχνίδι για πολύ γερά νεύρα και ιδιαίτερη προσοχή παίζει η Άγκυρα τον τελευταίο καιρό.

  • Δεν είναι μόνο η πέρα από κάθε λογική προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο, αλλά προσπαθεί επιπλέον να οδηγήσει την Αθήνα σε σπασμωδικές ενέργειες.
  • Όλη αυτή την εβδομάδα η αεροπορική υπεροχή των Mirage 2000-5 που απογειώνονταν διαρκώς από το φυσικό αεροπλανοφόρο της Ελλάδας, την Σκύρο, αποτέλεσε καταλύτη κι ένα ακόμη τσάκισμα του ηθικού των πιλότων της Τουρκίας. Τα μπλε Δελταπτέρυγα με τα κρυφά χαρτιά και τους έμπειρους πιλότους να ξεδιπλώνουν ένα μόνο κομμάτι της σκληρής αεροπορικής εκπαίδευσης, έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους εξ Ανατολών συναδέλφους τους. Τα «γεράκια» της 331 Μοίρας Θησέας με πολύ ψύχραιμες κινήσεις και πάντα στις ουρές των τουρκικών αεροσκαφών οδηγούσαν στην έξοδο τους πρόθυμους να προκαλέσουν τούρκους πιλότους.
  • Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, «στον αέρα» κυριολεκτικά είχαν σηκωθεί εκτός της Λήμνου και όλες οι πολεμικές μοίρες από την αεροπορική βάση της Αγχιάλου. 330 «Κεραυνός», 347 «Περσέας» και 341 οι «Άσσοι με τα βέλη», έδειξαν πως από το «man to man», μπορούν να περάσουν σε σύστημα «ζώνης» κι ένα πολύ στενό pressing απέναντι στα F-16 της Τουρκίας.

Πάντως οι αναλύσεις στο Επιτελείο της Αεροπορίας αναφέρουν ότι οι πολύ προκλητικές ενέργειες των υπερπτήσεων γίνονται από δυο μεμονωμένα ζεύγη F-16, παρά το γεγονός πως στη συνέχεια, από τα δέκα μαχητικά της Άγκυρας, τα οκτώ ήταν οπλισμένα.

Ημέρες που θυμίζουν τ’ αντίποινα για την Κύπρο

Οι «αψυχολόγητες» ενέργειες από την αρχή του χρόνου επίσης δεν λένε να σταματήσουν. Λίγες ημέρες, όπως της προηγούμενης εβδομάδας, η ένταση που επιδίωκε η Τουρκία ήταν πολύ χαμηλή.

  • Με το που ξεκίνησε η εβδομάδα που διανύουμε η ένταση όχι μόνο αυξήθηκε, αλλά τείνει να φτάσει τις ημέρες του 2019 όταν η Τουρκία πραγματικά «λυσσομανούσε» στον ουρανό του Αιγαίου ψάχνοντας για αντίποινα, ύστερα από το χουνέρι των τριών Ελληνικών F-16 Block 52 plus που έφτασαν στην Κύπρο χωρίς κανείς να καταφέρει να τα αντιληφθεί από την Τουρκική αεράμυνα.
  • Επιτελείς σημειώνουν ότι με μαθηματική ακρίβεια οι αριθμοί που κατεγράφησαν στο σύνολο των προκλητικών ενεργειών για το 2019, το 2020 ίσως να είναι «χ2». Άλλωστε οι αριθμοί είναι σκληροί κι όταν παρατηρεί κανείς πως κατά το έτος που μας πέρασε οι υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά και νησίδες στο Αιγαίο ήταν 124, ενώ πριν καν συμπληρωθούν οι δυο πρώτοι μήνες του 2020 ήδη ο αριθμός τους έφτασε τις 92, καταλαβαίνουμε που θα φτάσει…
  • Το ίδιο συμβαίνει και στις αερομαχίες…384 κατεγράφησαν για όλο το 2019 και ήδη βρισκόμαστε στις 112 κι’ έχει ο Θεός…
  • Η Τουρκία τον περασμένο Οκτώβριο είχε προσέλθει στις Βρυξέλλες στη σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ και στο τετ α τετ με τον Έλληνα υπουργό, έχοντας μαζί της «το βάρος» και το κάρφωμα από το «Ατσάλινο Βέλος» της Εθνικής Φρουράς.

Ανώτατες πηγές σημείωναν ότι δεν αποκλείεται σ’ αυτό το τετ α τετ η Άγκυρα να θέλησε να εξαργυρώσει με παρόμοιο νόμισμα. Το βέβαιο είναι  πάντως ότι ούτε η Ελληνική αεράμυνα πιάστηκε στον ύπνο, ούτε τα μπλε φτερά δεν πρόλαβαν ν’ απογειωθούν, το αντίθετο…

 

 

24ωρη κατανόηση, η πιο σύντομη ημερομηνία λήξης…

Και από την ώρα που δεν τους βγαίνει το σενάριο της έντασης στον ουρανό, μήπως η γείτονα επιχείρησε να υποσκάψει τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου- Ακάρ, ελπίζοντας ότι με τα όσα πράττει στο Αιγαίο, η Αθήνα θα δήλωνε απρόθυμη να συνεχίσει έστω σ’ αυτό το 15λεπτο τετ α τετ;

  • Μήπως θέλει να φέρει σε αδιέξοδο την Ελληνική πλευρά λίγες ημέρες πριν την επανεκκίνηση του διαλόγου για τα ΜΟΕ;
    Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, βάσει των στοιχείων, πως η γείτονα επιδιώκει αυτή τη στιγμή να υπάρξει και κατά τη διάρκεια του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης η ίδια ένταση.
  • Κατ’ αυτό τον τρόπο τουλάχιστον από την Ελληνική πλευρά θα φανεί πως οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν, λειτουργούν κι αν γίνονται την ίδια ώρα σκληρές αερομαχίες στον ουρανό του Αιγαίου κι ας αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία κατοικημένων νησιών η Τουρκία με τις υπερπτήσεις.
  • Η Ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μπορεί να συμφώνησε στους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, σημείωσε όμως πως η Τουρκία θα πρέπει ν’ απέχει από κάθε μορφή έντασης, πράγμα που δεν εισακούστηκε.
  • Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος φέρετε να έχει πει προς τον Χουλουσί Ακάρ ότι μπορεί να οδεύουμε προς την επανεκκίνηση των συνομιλιών για τα ΜΟΕ, όμως πως να γίνει αυτός όταν υπάρχει αυτή η παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Το βέβαιο είναι πως τελικά η «κατανόηση» που έδειξε ο κος. Ακάρ είχε σίγουρα τη συντομότερη ημερομηνία λήξης κι αυτό το επιβεβαιώνουν οι αριθμοί των παραβιάσεων, υπερπτήσεων, αερομαχιών που δημοσιεύονται καθημερινά…

Ο λύκος μόνο το τρίχωμα αλλάζει: Με 14 υπερπτήσεις στον δρόμο προς τα ΜΟΕ….

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: