Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας και Τουρκίας: Μια από τα ίδια και με φόντο το διαχρονικά ενεργό τουρκικό casus belli… Θέλουν να διατηρούν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας

FILE PHOTO: Έλληνας κυβερνήτης φρεγάτας ενώ πλέει με το ελληνικό πλοίο σε κοντινή απόσταση από τουρκική μονάδα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟΙΚΗΣ αποστολής NSMG II




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL., Aθήνα

Το πρωί της Δευτέρας στο υπουργείο Εθνικής άμυνας ξεκινούν τα καθιερωμένα, μετά τη συμφωνία Παπούλια- Γιλμάζ, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Την τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται ότι θα υποδεχτεί ο Νέος επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης αμυντικής πολιτικής του υπουργείου Εθνικής άμυνας, Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ο οποίος πρώτος θα χαιρετίσει τον υφυπουργό εξωτερικών της γείτονος Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Στις αντιπροσωπείες θα μετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, όπως γίνεται πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις, με τελευταία την 13η Δεκεμβρίου στην Άγκυρα.

Κύριος στόχος των δυο αντιπροσωπειών είναι να βρει τρόπους μέσα από τους οποίους, αμιγώς σε διμερές επίπεδο οι δυο χώρες και οι Ένοπλες Δυνάμεις αυτών θα μπορέσουν να συνυπάρξουν.

Αυτό ήδη ξεκίνησε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων ΜΟΕ λίγες ημέρες πριν, με την επίσκεψη Τούρκου στρατηγού στην περιοχή της Θράκης, κάτι που έσπευσε το τουρκικό υπουργείο να προωθήσει στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τέτοιες επισκέψεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα τεθούν εκ νέου στη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών το πρωί της Δευτέρας στη Λ. Μεσογείων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, «σύνθετα» θέματα που πολλές φορές στο παρελθόν είχαν τεθεί από την τουρκική πλευρά, πιθανά στην παρούσα στιγμή θα μείνουν στην άκρη ή θα συζητηθούν σ’ ένα άλλο επίπεδο.

  • Με άλλα λόγια η αποστολή των δυο αντιπροσωπειών συμπίπτουν στο γεγονός ότι Ελλάδα και Τουρκία θέλουν να διατηρούν διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς και μέσω αυτών να δημιουργούνται όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του διαλόγου που φέρνουν θετικά αποτελέσματα.

Το υπουργείο Εθνικής άμυνας εδώ κι 1,5 χρόνο καταγράφει την στρατηγική της μη έντασης από τη γείτονα, ύστερα από σχεδόν 4 χρόνια που οι δυο χώρες βρέθηκαν αρκετές φορές, κυριολεκτικά, στην κόψη του ξυραφιού.

Η συμπεριφορά άλλαξε, οι διεκδικήσεις μένουν…

Η απουσία της έντασης στο πεδίο, η ρητορική των «ήρεμων νερών» και η προσπάθεια εγκατάστασης μηχανισμών αποφυγής του παρελθόντος ανήκουν στη νέα εποχή, μετά τον φονικό σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η ελπίδα ότι κάτι έχει αλλάξει δείχνει ωστόσο μάταιη, μια και η Άγκυρα παρουσιάζεται ολοένα και περισσότερο ως ο «παίκτης» που δεν πρόκειται σε καμία των περιπτώσεων να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις- διεκδικήσεις, για το Αιγαίο, τον ουρανό του, τα νησιά, την Αν. Μεσόγειο, που έχει θέσει εδώ και δεκαετίες.

Και η γραφειοκρατία της γείτονος το δείχνει αυτό σχεδόν κάθε μέρα. Είτε με ΝΟΤΑΜ, είτε με NAVTEX, είτε με SUBNOTES, είτε μέσω δηλώσεων ή μέσω του Τύπου, έρχονται στην επιφάνεια οι διεκδικήσεις που δεν απεμπολούνται από τη γείτονα.

  • ΝΟΤΑΜ που δεσμεύουν εναέριο χώρο, με παράνομο τρόπο ή μέσω της αναγγελίας ενημερώνουν ξανά και ξανά τα περί αποστρατιωτικοποιημένων περιοχών στο Αν. Αιγαίο.

 

  • NAVTEX που επιχειρούν ν’ αφαιρέσουν το πάγιο διεθνές δικαίωμα της Ελλάδας για την έκδοση ναυτικών αγγελιών στο Αρχιπέλαγος ή και μέσω αυτών να δείχνουν την χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι διατηρεί στρατεύματα σε νησιά του Αιγαίου.

 

  • SUBNOTES εν ενεργεία από το 2021 και τουλάχιστον ως τον Αύγουστο, όπου με αυτές δυσχεραίνεται η πρόσβαση ελληνικού υποβρυχίου σε περιοχές που θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας.

 

  • Στον τουρκικό Τύπο «ενοχλούν» οι ασκήσεις που έγιναν στην περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ από τον στρατό ξηράς και κυρίως το ελληνικό πυροβολικό.

Δηλώσεις, ιδιαίτερα πρόσφατες, όπως εκείνες του εκπροσώπου του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα θαλάσσια πάρκα που ανακοινώθηκαν από την Ελλάδα. Το ύφος ωστόσο του κου. Τσελίκ θυμίζει την προ ελληνοτουρκικής κρίσης εποχή του 2020, αλλά και την διαρκή προσπάθεια της Άγκυρας για ένα «γκρίζο Αιγαίο».

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που υποδηλώνουν ότι οι Τούρκοι χαμογελούν προς την χώρα μας αλλά δεν κρατούν κλάδο ελαίας.

Οι δυο χώρες επιδιώκουν να φτάσουν ως τον Μάιο που είναι η συνάντηση των Μητσοτάκη- Ερντογάν, δίχως να υπάρχουν σημαντικές διαφορές που θ’ ανατρέψουν το επισφαλές καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Και βεβαίως εύλογο είναι ότι και οι δυο χώρες στρέφουν το βλέμμα στις επερχόμενες εξελίξεις που αφορούν και την περιοχή της Αν. Μεσογείου.

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ  ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Το μπρα ντε φερ των φρεγατών ΜΕΚΟ θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για το επόμενο βήμα του ναυτικού επιτελείου: Οι σύμμαχοι αναζητούν ναυτική ισχύ και ναυπηγούν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: