Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Οι αναφορές των αρχηγών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού, αντίστοιχα, στο χθεσινό διακαναλικό ντιμπέιτ, η επεισοδιακή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ), οι αναφορές του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι επισημάνσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι «επιστολές – τελεσίγραφα» της Τράπεζας Κύπρου προς 2.300 δανειολήπτες με υποθήκη την κύρια τους κατοικία, αλλά και το σκηνικό στις διεθνείς σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τολμηρές τοποθετήσεις Μουσταφά Ακιντζί» αναφέρεται σε δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη στην βρετανική «Guardian» όπου μεταξύ άλλων δήλωσε ότι δεν δέχεται η Τ/κ κοινότητα να είναι υποτελείς στην Τουρκία και ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει επανένωση υπό μία ομοσπονδιακή οροφή τότε το βόρειο τμήμα της Κύπρου θα γίνει περισσότερο εξαρτώμενο από την Άγκυρα. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην συνεδρία της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τα κόκκινα δάνεια των ΠΕΠ κάνοντας λόγο για «κανιβαλισμό με άδοξο τέλος». Αλλού γράφει ότι εκτεθειμένος έμεινε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στο χθεσινό ντιμπέιτ με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε μελέτη για διχοτόμηση της ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» κάτω από τον τίτλο «Ντιμπέιτ: είχαν από έναν λαγό στο καπέλο τους», αναφέρεται στην τηλεοπτική συζήτηση των Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού σημειώνοντας πως ο πρώτος είχε υπόψη του εταιρεία συνδεδεμένη με το ΑΚΕΛ, η οποία είχε ΜΕΔ €53 εκατομμύρια το οποίο αποπλήρωσε με ακίνητο αξίας €28 εκατ, ενώ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι γνώριζε πληροφορία σύμφωνα με την οποία συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη έχουν πάρει οδηγίες για ετοιμασία μελέτης διαμοιρασμού της ΑΟΖ με τους Τ/κ. Αλλού γράφει ότι νωρίτερα απ’ ότι η πλατεία Ελευθερίας θα δοθούν στην κυκλοφορία τόσο η Ομήρου όσο και ο χώρος στάθμευσης 147 θέσεων που δημιουργήθηκε κάτω από τη λεωφόρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ζήτησε από την Βουλή όπως προσδιορίσει τι επιθυμεί και να το ζητήσει από την ΚΤΚ.

Ο «Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Διχοτόμησαν και την ΑΟΖ» και γράφει ότι μετά τις πιέσεις της Άγκυρας και τις αξιώσεις του Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μορατόριουμ στα ενεργειακά, αλλά και τις τουρκικές αξιώσεις περί «win – win» διευθέτηση του φυσικού αερίου της περιοχής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται στη μέγγενη των πιέσεων και στο εσωτερικό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο παραλιακός πεζόδρομος Λεμεσού σε τρία σημεία θυμίζει κατσικόδρομο, αφού σε αρκετά σημεία του σκορπίστηκαν τα τούβλα του πεζόδρομου και κατέστη επικίνδυνος. Αλλού γράφει ότι την παραίτησή του από το Δήμο Λεμεσού υπέβαλε ο αρχιτέκτονας – πολεοδόμος που φέρεται να διέπραξε πειθαρχικά παραπτώματα σε σχέση με τον σχεδιασμό και κατασκευή ποδηλατόδρομου στο δικό δίκτυο νότια της λεωφόρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ και ότι τερματίστηκε η πειθαρχική δίωξη εναντίον του.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Τελεσίγραφο για 2.300 πρώτες κατοικίες», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Τράπεζα Κύπρου έστειλε «επιστολή – τελεσίγραφο» σε 2.300 δανειολήπτες με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία, ύψους €400 εκατ., προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν επιδείξουν ενδιαφέρον για αναδιάρθρωση του δανείου τους στο αμέσως χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία για εκποίησή του. Αλλού γράφει ότι με τη «βόμβα μεγατόνων» ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε τη διεξαγωγή μελέτης από τεχνοκράτες για να διαφανεί αν μπορεί να διχοτομηθεί η ΑΟΖ σημαδεύτηκε το πρώτο μέρος της διακαναλικής συνάντησης Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρου Κυπριανού. Σε άλλο θέμα γράφει
ότι χωρίς ποτέ να ξεκινήσει επί της ουσίας η ποινική υπόθεση εναντίον του πρώην Υπαρχηγού της Αστυνομίας χθες απαλλάχθηκε όλων των κατηγοριών. Είχε διωχθεί ποινικά και παύθηκε το 2016 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Δράμα στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου για ΜΕΔ των ΠΕΠ, αφού ξέσπασε λογομαχία μεταξύ βουλευτών σε σχέση με τον κατάλογο των ΠΕΠ που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη «σύγκρουση» των αρχηγών του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια του χθεσινού διακαναλικού ντιμπέιτ. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αναστείλει την ποινική δίωξη του πρώην Υπαρχηγού της Αστυνομίας που αντιμετώπιζε καταγγελίες ότι διέρρευσε πληροφορίες στα ΜΜΕ σχετικά με σχέδια για δολοφονία επιχειρηματία στην Αγία Νάπα,

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Περιρρέουσα δύο κρατών!», γράφει ότι καμπανάκι χτυπά η τελευταία έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περισσότερο από τους μισούς εργαζόμενους δεν τα βγάζουν πέρα, λόγω εξευτελιστικά χαμηλών μισθών και του υψηλού κόστους ζωής. Αλλού χαρακτηρίζει ως κανονική κλοπή το περιβόητο πέναλτι του 12% από τις συντάξεις.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το Κυπριακό Ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Περίεργο και επικίνδυνα ρευστό το σκηνικό» ότι περίεργο και επικίνδυνα ρευστό είναι το σκηνικό στις διεθνές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα €12 δις ετησίως από το 2021 είναι η τρύπα στον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλού αναφέρεται στις τοποθετήσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ότι δεν εκποιούνται ακίνητα δικαιούχων μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση των διαδικασιών του ΕΣΤΙΑ.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: