Δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τη στάση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά: Στην Ουάσιγκτον ο «Αρχιτέκτονας» του Τουρκολυβικού Συμφώνου

FILE PHOTO: Ο νέος πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα και πρώην Γενικός Διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,, Cagatay Erciyes. Φωτογραφία via twitter, @CErciyes




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Από τη Χάγη στο Αιγαίο και από το Καστελόριζο ως στη Κύπρο. Ο Γενικός Διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών,, Cagatay Erciyes, ξεδίπλωσε στην Ουάσιγκτον όλους τους χάρτες των τουρκικών διεκδικήσεων.

Και οι γεωγραφικές ακροβασίες που έκανε με το στυλό του πάνω στους χάρτες ήταν ίσως αντάξιες των πολιτικών ακροβατικών που επιδεικνύει η κυβέρνηση του στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Cagatay Erciyes, όμως, δεν είναι ένας απλός Τούρκος διπλωμάτης. Με ειδικότητα στα θέματα που αφορούν θαλάσσιες και εναέριες συνοριακές διαφορές, θεωρείται από πολλούς ο «πολιτικός νους» για τη χάραξη της στρατηγικής του τουρκικού ΥΠΕΞ στα εν λόγω ζητήματα, διεκδικώντας μάλιστα και τον τίτλο του «αρχιτέκτονα» του τουρκολυβικού μνημονίου.

Από αυτή την επίσκεψη δεν γίναμε μάλλον σοφότεροι για την επιχειρηματολογία των τουρκικών διεκδικήσεων. Αυτές τις έχουμε εμπεδώσει καθημερινά. Αλλά γίναμε μάρτυρες της εικόνας που η Τουρκία προσπαθεί να προβάλει για τον εαυτό της στους συμμάχους και των στρατηγικών επιδιώξεων της στην Ουάσιγκτον.

  • • Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας για τη σταδιακή μετατόπιση της αμερικανικής θέσης στα ελληνοτουρκικά, υπονοώντας τη πρόσφατη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία τονίζεται ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι τα νησιά έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

• Όσον αφορά την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα, φαίνεται ότι η Αθήνα και η Άγκυρα έχουν τελείως διαφορετικές επιδιώξεις. Από την μια πλευρά, η Ελλάδα ζητά από τις ΗΠΑ να έχουν παρουσία στη περιοχή και να στηρίξουν έμπρακτα τη προάσπιση του διεθνούς δικαίου. Από την άλλη η Άγκυρα, που βλέπει τις διαφορές ως αποκλειστικά διμερές ζήτημα και επιδιώκει να περιορίσει την Ουάσιγκτον σε ρόλο απλού παρατηρητή.

  • • Υπό αυτό το πρίσμα, ο Cagatay Erciyes Κάλεσε την Ουάσιγκτον να επιστρέψει στην αυστηρή ουδετερότητα, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία εκτιμούσε τη πάγια αμερικανική πολιτική που στηριζόταν στην ουδετερότητα και την ενθάρρυνση του διαλόγου. Οι ΗΠΑ πρέπει απλώς να στηρίξουν τον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς δεν έχουν τη δικαιοδοσία για να αποφαίνονται σχετικά με διενέξεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

• Ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να συμπεριληφθεί η Τουρκία στην «ενεργειακή εξίσωση» της Ανατολικής Μεσογείου και να ενταχθεί στις διάφορες πρωτοβουλίες, όπως το Eastern Mediterranean Gas Forum.

  • • Εξέφρασε την έκπληξη του για τα νομοσχέδια του Κογκρέσου, υποστηρίζοντας ότι παίρνουν τις ελληνοκυπριακές θέσεις ως δεδομένες και ως εκ τούτου δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο.

• Τα περιέγραψε ως «πυροτεχνήματα», εκτιμώντας ότι δεν χαίρουν της στήριξης του Λευκού Οίκου και ότι τελικά οι πάγιες αμερικανικές πολιτικές για τη περιοχή θα επικρατήσουν.

  • • Δεν έκλεισε τη πόρτα στη Χάγη. Τόνισε, όμως, επανειλημμένα ότι υπάρχουν και άλλοι μηχανισμοί διαιτησίας για την επίλυση των διαφορών. Στο σημείο αυτό παρουσίασε και τη πάγια θέση που θέλει όλο το πακέτο των τουρκικών διεκδικήσεων στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

• «Θα μπορούσε να γίνει μέσω διαπραγματεύσεων και ενδεχομένως να καταλήξουμε σε συμφωνία ή οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταφύγουν στη διαιτησία. Εννοώ ένα μηχανισμό διαιτησίας, όπου οι δύο πλευρές θα έχουν συμφωνήσει από κοινού για τους δικαστές. Ή θα μπορούσαν να αποφασίσουν να παραπέμψουν τις διαφορές στο Διεθνές Δικαστήριο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να οδηγηθούν αυτά τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν αποκλείουμε κανένα από αυτούς τους μηχανισμούς ειρηνικής διευθέτησης στη βάση της αμοιβαίας συναίνεσης και των δύο μερών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • • Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν νέες άδειες για ερευνητικές δραστηριότητες στη περιοχή μεταξύ Καστελόριζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κρήτης, ονομάζοντας τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή «δυτική τουρκική υφαλοκρηπίδα».

• Ξεκαθάρισε ότι η πολιτική της Τουρκίας για την «προάσπιση» της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο είναι μια «εθνική πολιτική» που χαίρει διακομματικής στήριξης και ως εκ τούτου θα έχει συνέχεια μέσα στον χρόνο ανεξαρτήτως από το ποιο κόμμα θα βρίσκεται στην εξουσία.

Άρματα από την Τουρκία φέρεται να μετέφερε στην Λιβύη πλοίο υπό σημαία Λιβάνου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: