Στο Υπουργικό Συμβούλιο οι μεταρρυθμίσεις, στους δρόμους οι διαδηλωτές στη Γαλλία [video]

Κατά την 51η ημέρα του κινήματος που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου τα συνδικάτα που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις (CGT, FO, CFE-CGC και άλλα) ελπίζουν σε «μέγιστη κινητοποίηση» και προβλέπουν «να συνεχίσουν και να εντείνουν τις ενέργειες». H φωτογραφία από τις χτεσινές συγκεντρώσεις ενάντια στις μεταρρυθμίσεις Μακρόν στο Παρίσι. EPA/IAN LANGSDON




Η ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, την οποία προωθεί ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, παρουσιάζεται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Σήμερα όμως τα εργατικά συνδικάτα έχουν ανακοινώσει νέες απεργίες και διαδηλώσεις.

Ο επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ δεσμεύθηκε οι κινητοποιήσεις «να συνεχιστούν ως την απόσυρση» της μεταρρύθμισης.
Κατά την 51η ημέρα του κινήματος που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου τα συνδικάτα που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις (CGT, FO, CFE-CGC και άλλα) ελπίζουν σε «μέγιστη κινητοποίηση» και προβλέπουν «να συνεχίσουν και να εντείνουν τις ενέργειες».

  • Ξανά στους δρόμους

Διαδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν σήμερα σε όλη τη Γαλλία και στο Παρίσι η διαδήλωση αναμένεται να διασχίσει την καρδιά της πρωτεύουσας.
Αναμένοντας πιθανά «βίαια επεισόδια και ταραχές» ο διοικητής της αστυνομίας Ντιντιέ Λαλεμάν ανακοίνωσε ότι «θα κινητοποιήσουμε σημαντικά ανθρώπινα και υλικά μέσα», ενώ παράλληλα ζήτησε «ο κάθε ένας να αναλάβει τις ευθύνες του» προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά.
Η ένταση οξύνθηκε αυτή την εβδομάδα με διακοπές ρεύματος για τις οποίες ανέλαβε την ευθύνη το συνδικάτο CGT- Energie, κάποια μέλη του οποίου τέθηκαν υπό κράτηση για μικρό χρονικό διάστημα.
Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, έπειτα από μια επιστροφή σχεδόν στην κανονικότητα τις τελευταίες ημέρες, θα υπάρξουν εκ νέου προβλήματα στην κυκλοφορία των τρένων (SNCF) και των RATP στο Παρίσι, κυρίως στο μετρό.

Μόλις υιοθετηθούν από το υπουργικό συμβούλιο τα δύο νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα πάνε προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση.
Παράλληλα συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των εργατικών και εργοδοτικών συνδικάτων για σημεία κλειδί της μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από AFP μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Μ.
Παρίσι, Γαλλία

Οι απεργίες στη Γαλλία “κόστισαν” 0,1 ποσοστιαία μονάδα από τον ρυθμό ανάπτυξης, λέει ο Λεμέρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: