Σκληρό πόκερ από τον Ταγίπ Ερντογάν: Ρισκάρει φλερτάροντας με περιφερειακό πόλεμο

Άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας μπροστά από τη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φλερτάρει ανοικτά πλέον με πολεμική σύγκρουση με χώρες της περιοχής, μετά και την απόφασή του να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας ανοίγοντας πολλά ανοικτά μέτωπα έχει εισέλθει σε ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μονοπάτι: Ρισκάρει προωθώντας έναν μεγαλεπήβολο επεκτατικό σχεδιασμό για έλεγχο της περιοχής.

  • Εάν επιτύχει θα γίνει κυρίαρχος, εάν αποτύχει θα καταρρεύσει το καθεστώς του.

Είναι πλέον προφανές πως τα πολλά και διαφορετικά μέτωπα που έχει ανοίξει σε Συρία, Λιβύη, στην κυπριακή ΑΟΖ, με την Ελλάδα, τους Κούρδους, διαμορφώνουν για την περιοχή μιαν εκρηκτική κατάσταση, που μπορεί να εξελιχθεί εκτός ελέγχου.

Ήδη, σε σχέση με τα σχέδια επέμβασης στη Λιβύη υπάρχουν αντιδράσεις από αραβικές χώρες (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), από τη Ρωσία, την Ιταλία, τη Γαλλία κ.ά. Οι χώρες αυτές φαίνεται ότι δεν θα ανεχθούν τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.

Σε σχέση με την Κύπρο, τα δύο τουρκικά γεωτρύπανα παραμένουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός». Είναι σαφές πως θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι να προκύψει αποτέλεσμα. Παράλληλα, φαίνεται να προωθείται και η ιδέα για την κατασκευή ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Μπογάζι. Τόσο οι παράνομες γεωτρήσεις όσο και η κινητικότητα στην περιοχή οδηγούν την κατοχική Τουρκία προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου. Το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

  • Πάντως, στην Αθήνα αναμένουν την επόμενη κίνηση της Τουρκίας. Πού θα σταλεί τουρκικό ερευνητικό σκάφος και πότε; Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: Είτε στην περιοχή του Καστελλόριζου είτε της Κρήτης.
  • Φαίνεται πως εάν γίνει κίνηση αυτή θα αφορά στο Καστελλόριζο. Ήδη, από πλευράς της Ελλάδας λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Στο μεταξύ, αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο τετραμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας, που ενδέχεται να είναι πιο διευρυμένη με συμμετοχή κι άλλων χωρών.

Βασικό θέμα στη σύναξη, που θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, θα είναι οι εξελίξεις στην περιοχή με την προσοχή να στρέφεται στο λιβυκό ζήτημα.

Τα ταμπού της Λευκωσίας και τα κατασκευασμένα αφηγήματα: Δεν βλέπουν την τουρκική επιθετικότητα;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: