Σημαντικότερη από ποτέ η διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας με Ιράν, δηλώνει ο Μπορέλ

File Photo: O επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ. EPA, Chema Moya
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, που είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία του μηχανισμού επίλυσης διαφορών που προβλέπεται από την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, κάλεσε σήμερα όλες τις συμβαλλόμενες πλευρές να διαφυλάξουν την διεθνή συμφωνία του 2015.

«Η διαφύλαξη της JCPOA (ακρωνύμιο της συμφωνίας της Βιένης, Joint Comprehensive Plan of Action) είναι σήμερα σημαντικότερη από ποτέ», δηλώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.

«Ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών (που ενεργοποιήθηκε από τους Ευρωπαίους) απαιτεί εντατικές και καλή τη πίστει προσπάθειες εκ μέρους όλων. Ως συντονιστής, αναμένω από όλους τους συμβαλλόμενους στην JCPOA να προσεγγίσουν την διαδικασία αυτή σε αυτό το πνεύμα», προσθέτει.

  • «Στόχος του μηχανισμού επίλυσης διαφορών δεν είναι η επαναφορά των κυρώσεων, αλλά η επίλυση θεμάτων που συνδέονται με την εφαρμογή της συμφωνίας στο πλαίσιο της μικτής επιτροπής», διευκρινίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η JCPOA αποτελεί σημαντικό επίτευγμα μίας πολυμερούς διπλωματίας. Επετεύχθη έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την συμφωνία αυτή», επέμεινε ο Μπορέλ σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αντικαταστήσει την συμφωνία με ένα νέο κείμενο που επιδιώκει ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένοντας ότι ο ένοικος του Λευκού Οίκου είναι «εξαιρετικός διαπραγματευτής».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση του Τζόνσον, αλλά κράτησε αποστάσεις. «Ελαβα μία επιστολή τριών υπουργών Εξωτερικών. Αυτή είναι το σημείο αναφοράς μου. Υπήρξα αρκετά σαφής», είπε.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Στρασβούργο, Γαλλία

Συλλήψεις για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing ανακοίνωσε η Τεχεράνη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal