Συλλήψεις για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing ανακοίνωσε η Τεχεράνη

File photo: Συντρίμμια του μοιραίου ουκρανικού αεροσκάφους που κατερρίφθη από ιρανικούς πυραύλους. EPA/ABEDIN TAHERKENAREHEPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Στη σύλληψη ατόμων που φέρεται ότι εμπλέκονται στην κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, προχώρησε η Τεχεράνη, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του δικαστικού σώματος, Γκολαμχουσέιν Ισμαϊλι, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τις συλλήψεις είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, λίγο νωρίτερα, δηλώνοντας ότι το Ιράν θα τιμωρήσει όλους όσοι ευθύνονται για την κατάρριψη από λάθος του ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου.

«Ήταν ένα ασυγχώρητο λάθος (…) δεν μπορεί να ευθύνεται ένας μόνον άνθρωπος για την συντριβή του αεροπλάνου», σημείωσε.

«Η παραδοχή από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις του λάθους τους είναι ένα καλό πρώτο βήμα (…) Θα πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους ανθρώπους ότι δεν θα συμβεί ξανά», είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του «είναι υπόλογη απέναντι στο ιρανικό και τα άλλα έθνη που έχασαν ζωές στη συντριβή του αεροπλάνου».

«Για τον λαό μας είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά το δυστύχημα αυτό οποιοσδήποτε σε όλα τα επίπεδα είναι υπαίτιος ή έδειξε αμέλεια» να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί που πρέπει να τιμωρηθούν θα τιμωρηθούν».

«Το δικαστικό σύστημα θα συστήσει ένα ειδικό δικαστήριο με υψηλόβαθμους δικαστές και δεκάδες ειδικούς (…) όλος ο κόσμος θα το παρακολουθήσει», τόνισε ο Ροχανί.

Μετά την διάψευση της υπόθεσης σύμφωνα με την οποία το ουκρανικό αεροπλάνο μπορεί να καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν το Σάββατο την ευθύνη τους για την τραγωδία αυτή, επικαλούμενες «ανθρώπινο σφάλμα».

Η πλειονότητα των 176 ανθρώπων που επέβαιναν στο αεροπλάνο και έχασαν τη ζωή τους ήταν Ιρανοί και Καναδοί.

Η παραδοχή της ευθύνης από τις ένοπλες δυνάμεις προκάλεσε σοκ στο Ιράν και ένα κύμα αγανάκτησης.
Χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Ιρανοί βγήκαν στους δρόμους για τρίτη συνεχόμενη μέρα και φαίνονται να φωνάζουν συνθήματα κατά των αρχών.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Τεχεράνη, Ιράν

Η Τεχεράνη προειδοποιεί τη Βρετανία με απέλαση του πρεσβευτή της στην περίπτωση «νέας πρόκλησης»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal