Μαζική επίθεση: Το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 12 πυραύλους εναντίον δύο βάσεων των ΗΠΑ

Ιρανοί κληρικοί παρακολουθούν πύραυλο Shahab 1 που χρησιμοποιήθηκε για τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων. EPA, STRNGER




Είναι «σαφές» ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις εκτοξεύοντας «τουλάχιστον δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους» εναντίον δύο βάσεων που χρησιμοποιεί ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη φάση «της αποτίμησης των ζημιών της μάχης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι οι βάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν ήταν η Άιν αλ Άσαντ και άλλη μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν).

  • Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Τραμπ σκέφτεται να απευθυνθεί σπόψε (πρωινές ώρες στην Ελλάδα) στο αμερικανικό Έθνος.

Ο  εκπρόσωπος του Πενταγώνου συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ενημερώθηκε για τις επιθέσεις από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, γνωστοποίησε η ίδια μέσω Twitter.

Επιθέσεις σε «πολλαπλές» εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια. Δεύτερος βομβαρδισμός στη βάση Άιν αλ Άσαντ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει πως βρίσκονται σε εξέλιξη πολλαπλές επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Ιράκ, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν κατέστησε σαφές ποιες άλλες βάσεις δέχονται επίθεση, πέραν της Άιν αλ Άσαντ και μιας ακόμη στην Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επισκεφθεί τη βάση Άιν αλ Άσαντ, στην επαρχία Άνμπαρ, τον Δεκέμβριο του 2018. Πηγή προσκείμενη στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά ρουκέτες που έπληξαν το εσωτερικό της βάσης.

Στη βάση ηχούν σειρήνες και ακούγονται να πετούν ελικόπτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν. Οι πάντες έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού καθώς η βάση βομβαρδίστηκε δύο φορές, κατά την ίδια πηγή.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-Sputnik μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, United States

Επικίνδυνη κλιμάκωση με το Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης έπληξαν αμερικανικές βάσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: