Η Ιταλία διαψεύδει ύπουλο και προβοκατόρικο δημοσίευμα του Anadolu για τον East Med

File Photo. O Ιταλός ΥΠΕΞ Λουϊτζι Ντι Μάιο. EPA,GIUSEPPE LAMI




Στη διάψευση δήθεν τοποθετήσεων του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο για τον αγωγό EastMed προχώρησε η ιταλική διπλωματία, ύστερα από προβοκατόρικο δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolou.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών φέρεται να δήλωσε προς το πρακτορείο πως το έργο για τον αγωγό EastMed θα αποτύχει, καθώς δεν είναι εφικτό να γίνει λόγω κόστους και κατασκευαστικής διαδικασίας.

  • Οι Τούρκοι το πήγαιναν μάλιστα ακόμη πιο μακριά γράφοντας ότι «ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο δεν πιστεύει στον υποθαλάσσιο αγωγό EastMed και αυτός είναι ο λόγος που δεν τον υπέγραψε διαφοροποιώντας την θέση του από την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ που υπέγραψαν τη συμφωνία στις αρχές του 2020 στην Αθήνα».

Λίγες ώρες μετά, το πρακτορείο τροποποίησε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, γράφοντας ότι αυτό που ο Ντι Μάιο είχε αναφέρει ήταν ότι το έργο μπορεί να είναι εφικτό μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αφότου αξιολογηθεί το κόστος και η διαδικασία κατασκευής.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις, τόσο από Κύπρο, όσο και από Ιταλία. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΡΙΚ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε με τον Ιταλό ομόλογό του, ο οποίος και τον διαβεβαίωσε πως δεν ήταν αυτές οι δηλώσεις του.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ, ιταλικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η κυβέρνηση της Ιταλίας διαμαρτυρήθηκε έντονα στο «Ανατολού» και προέβη σε διάβημα για να «κατέβει» η είδηση, όπως και πράγματι έγινε.

Με πληροφορίες από: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΕΘΝΟΣ

Ο Χαφτάρ αποκαλύπτει τον Ερντογάν: Ευθύνεσαι για την εξάπλωση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: