Η φρεγάτα «Σπέτσαι» στην δύναμη ασφαλείας του «Charles de Gaulle» στην Ανατολική Μεσόγειο

Στιγμιότυπο από παλαιότερη διεθνή άσκηση με την φρεγάτα «Σπέτσαι» σε πρώτο πλάνο. Φωτογραφία , πηγή, Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ

Η φρεγάτα «Σπέτσαι» έχει φτάσει στην Γαλλία και μετά το απαιτούμενο briefing από τους Γάλλους Αξιωματικούς προς τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του Ελληνικού πλοίου, σε λίγα 24ωρα θα ενταχθεί στην δύναμη προστασίας του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου, το οποίο θ’ αποπλεύσει με προορισμό την Αν. Μεσόγειο.

Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν ότι η φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ, φρεγάτες τύπου Fremm, Κορβέτες και υποβρύχιο θα είναι η πλωτή ομπρέλα προστασίας του «Charles de Gaulle» και περίπου σε τρία εικοσιτετράωρα θα βρίσκονται νότια της Κρήτης στο Λιβυκό, στα ταραγμένα εδώ και καιρό νερά της Μεσογείου.

  • Και μόλις φτάσουν, στην δύναμη πιθανό θα ενταχθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και μονάδες επιφανείας του Αιγυπτιακού πολεμικού στόλου. Η αρμάδα θα περιπολεί στην Αν. Μεσόγειο ενώ υπάρχουν πληροφορίες που σημείωναν πως το αεροπλανοφόρο και οι «φρουροί» του, θα παραμείνουν ακόμη και σε Κυπριακό λιμάνι, προχωρώντας έτσι σε μια ακόμη κίνηση υψηλού συμβολισμού και στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία δεν έχει σταματήσει να βάλλεται προκλητικά από την Τουρκία.
  • Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να είπε πως η ανάπτυξη της αρμάδας αυτής, γίνεται επειδή η Γαλλία ανησυχεί μήπως ατονήσουν οι περιπολίες και έλεγχοι από τις ΗΠΑ κατά του ISIS λόγω της κρίσης με το Ιράν, όμως ο Γάλλος πρόεδρος έχει τονίσει πολλές φορές ότι η κατάσταση στη Λιβύη ενδιαφέρει άμεσα την χώρα του.
  • Έχει πάρει δε ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της Ελλάδας, όχι μόνο τώρα κατά του Τουρκό-Λιβυκού μνημονίου, αλλά και εντός της ΕΕ μπροστά στους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Και την στιγμή μάλιστα που πάρθηκε αυτή η απόφαση από την Γαλλία για την αποστολή του αεροπλανοφόρου και της αρμάδας που το συνοδεύουν στην Αν. Μεσόγειο, ήδη η Άγκυρα έχει αυξήσει την δύναμή της στ’ ανοιχτά του Λιβυκού πελάγους.

Εκτός των δυο φρεγατών τύπου Perry που πήραν εντολή να παραμείνουν στα νερά της Λιβύης την ώρα που επέστρεφαν από την Τυνησία, ακόμη τρεις βρίσκονται εκεί για να έχουν ισχυρή παρουσία στην περιοχή καθώς η Τουρκία διεκδικεί τον κυρίαρχο ρόλο του ρυθμιστή, γεγονός που φαίνεται έως τώρα να μην δέχεται ο Στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

  • Ασκήσεις σε πολυποίκιλα σενάρια…

Κατά τον πλου θα πραγματοποιηθούν πολλές ασκήσεις ανάμεσα στις μονάδες επιφανείας πάνω σε πολυποίκιλα σενάρια, τόσο αμυντικά με την αναχαίτιση ασύμμετρων απειλών, όσο και τακτικά, π.χ. κατά αεροπορικών απειλών κ.α. Άλλωστε τα Rafale που βρίσκονται στο «Charles de Gaulle» θα παίξουν και αυτά ρόλους στα γυμνάσια, αλλά θα πραγματοποιήσουν και εναέριες περιπολίες.

Η είδηση της πλαισίωσης του αεροπλανοφόρου και από μια Ελληνική φρεγάτα ΜΕΚΟ, ήρθε ταυτόχρονα με την δήλωση εκπροσώπου του Γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος πήρε ξεκάθαρη θέση κατά του παράνομου μνημονίου ανάμεσα στην Τρίπολη και την Άγκυρα και μάλιστα δεκατρείς μόλις ημέρες πριν το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν.

  • Η επικείμενη συνάντηση των δυο ηγετών συμπίπτει επίσης με την έλευση και του Γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude» τύπου Mistral στα νερά του Παγασητικού όπου για πρώτη φορά θα συνυπάρξουν ταυτόχρονα ειδικές δυνάμεις από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και την Γαλλία σε Ελληνικό έδαφος.
  • Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό περιμένουν να δουν αν αυτό το ντόμινο εξελίξεων που έχει συμβεί στην περιοχή καθώς και με την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας να κορυφώνεται, ήρθε η στιγμή, το timing, που αναζητείται για την περαιτέρω ενίσχυση του Ελληνικού στόλου.

Πολλοί θεωρούν βέβαιο ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τους δυο ηγέτες, τον κ. Μακρόν και τον κ. Μητσοτάκη, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις φρεγάτες τύπου Belh@ra. Όμως εμφατικά σημειώνουν ότι ίσως υπάρξει και «κάτι επιπλέον» που αφορά την άμεση επαύξηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παναγιωτόπουλος: Αναζητούμε τρόπο συνεργασίας και για τις αμυντικές βιομηχανίες Ελλάδας- Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: