Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Οι εξελίξεις γύρω από τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, η δολοφονία της 31χρονης πολύτεκνης μητέρας στην Πάφο και οι ευθύνες των αρμοδίων όπως επίσης η αδυναμία 100 χιλιάδων νοικοκυριών στην Κύπρο να πληρώσουν ρεύμα και νερό, είναι μεταξύ των θεμάτων που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου την Τρίτη.

Η «Αλήθεια» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Μην τρέφετε ψευδαισθήσεις για περαιτέρω σκληρά μέτρα της ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας» γράφει ότι στην πικρή πραγματικότητα προσγείωσε τους πολίτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας τους να μην τρέφουν ψευδαισθήσεις στο παρόν τουλάχιστον στάδιο ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε αποτρεπτικά μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού γράφει για την δολοφονία 31χρονης γυναίκας στην Πάφο με μαχαιριά στην καρδιά. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι Επίτροπος Διοίκησης δεν έδωσε στοιχεία στους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις δραστηριότητες της και δηλώνει αναφερόμενη στον Γενικό Ελεγκτή ότι «θεωρώ πλέον ότι αυτή η επιμονή (του) εκφεύγει κάθε νόμιμου ελέγχου και δημιουργεί ερωτηματικά».

«Ο ηθικός αυτουργός είναι πάλι το κράτος», τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» και κάνει λόγο για ακόμα μια γυναικοκτονία η οποία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι αρχές δεν αδιαφορούσαν και ότι το θύμα είχε καταγγείλει την άσκηση βίας από τον σύζυγό της στην Αστυνομία, ενώ ενήμερες ήταν και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι εντολή στην αρμόδια επιτροπή να επισπεύσει τον καταρτισμό της λίστας με τα ονόματα και τις οντότητες στο πλαίσιο των στοχευμένων μέτρων κατά της Άγκυρας έδωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ αναφέρεται και στη δήλωση του Προέδρου να μην τρέφουν οι πολίτες αυταπάτες. Αλλού γράφει ότι συνεχίζεται η κόντρα Επιτρόπου Διοίκησης – Γενικού Ελεγκτή.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα κάτω από τον τίτλο «Αρπάζει έτοιμο κοίτασμα» γράφει ότι η Τουρκία με κλοπή ή υποκλοπή των μελετών της ΕΝΙ, έστειλε το γεωτρύπανο Yavuz για γεώτρηση στο τεμάχιο 8, στο ακριβές σημείο όπου από το τέλος του 2017 η ΕΝΙ καθόρισε τον στόχο γεώτρησης με την ονομασία «Ερατοσθένης Νότιο» και τον μετονόμασε σε «Λευκωσία-1». Αλλού γράφει ότι μέτρα για πάταξη των στημένων αγώνων αλλά και για προστασία των διαιτητών αποφασίστηκαν χθες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ανοίγοντας τον δρόμο για επανέναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος και ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τρία μέτρα. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι δύο συμβατικά οχήματα που παρέλαβε πρόσφατα η Τροχαία χρησιμοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Λεμεσό και το πλήρωμά τους μοίρασε πάνω από 100 καταγγελίες.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αδυνατούν να πληρώσουν ρεύμα και νερό» γράφει ότι περισσότεροι από 100 χιλιάδες στην Κύπρο ζουν σε νοικοκυριά τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας, όπως το ρεύμα και το νερό, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αλλού γράφει επίσης για τη δολοφονία της 31χρονης μητέρας στην Πάφο, ότι ο θάνατος της οφείλεται σε εσωτερική αιμορραγία προκληθείσα από νύσσον ή τέμνον όργανο και ότι συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τον τον εντοπισμό του εν διαστάσει συζύγου της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνάντηση χθες του ΓΓ ΑΚΕΛ με τον Γενικό Ελεγκτή και γράφει ότι συμφώνησαν να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Εσωτερικού Ελέγχου.

«Πειρατικό κράτος αποκαλείται η Τουρκία», τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ και γράφει ότι η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κάνει όλα τα απαραίτητα διπλωματικά βήματα για να καταδικάσει την τελευταία έκνομη πράξη της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ η Άγκυρα φάνηκε να προκαλεί τη Λευκωσία υποσχόμενη να «μοιραστεί» το φυσικό αέριο που θα ανακαλύψει στο τεμάχιο 8. Αλλού, και κάτω από φωτογραφία ενός Βρετανού έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Λευκωσία, γράφει ότι το Δικαστήριο την Παρασκευή θα ακούσει την προσφυγή του για μια υπόθεση που αφορά ακίνητη περιουσία και δυσφήμηση, η οποία χρονολογείται από το 2012. Σε άλλο θέμα η “CM” αναφέρεται στη δολοφονία 31χρονης γυναίκας από τη Συρία στην Πάφο, την ώρα που τρία από τα επτά παιδιά της ήταν στο σπίτι.

ΚΥΠΕ / Ήβη Μιτσίδου Phillips
Λευκωσία / Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: