Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η Διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ο διαμοιρασμός που υπόσχεται το Τουρκικό ΥΠΕΞ από την παράνομη γεώτρηση στο τεμάχιο 8, το σχέδιο «Εστία», η αποτυχία στη χρήση λεωφορείου, οι καιρικές συνθήκες και η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε την Κυριακή στο Τρόοδος, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Εκεχειρία στη Λιβύη» γράφει ότι με κατ΄ αρχήν συμφωνία για εκεχειρία στη Λιβύη, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής η Διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, με τη συμφωνία να προβλέπει και την τήρηση αλλά και ενίσχυση του εμπάργκο όπλων ώστε να επιτευχθεί μια διαρκής κατάπαυση του πυρός. Αλλού γράφει ότι το Τουρκικό ΥΠΕΞ υπόσχεται διαμοιρασμό πιθανών εσόδων από τη νέα παράνομη γεώτρηση στο τεμάχιο 8. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι θα στείλει σήμερα λειτουργούς του στα γραφεία της Επιτρόπου Διοικήσεως για να παραλάβουν τα στοιχεία που ζητά.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Στοίχημα η εκεχειρία παρά το ΄ναι΄ των Λιβύων» γράφει ότι η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη κατέληξε σε απόφαση για κατάπαυση του πυρός στη δοκιμαζόμενη από δεκαετή εμφύλιο χώρα με τη συμφωνία των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ωστόσο η υλοποίηση της απόφασης και η αναζήτηση πολιτικής λύσης παραμένουν ζητούμενα. Αλλού γράφει ότι η τουρκική κυβέρνηση μας τάζει ότι αν το Γιαβούζ βρει αέριο στο τεμάχιο 8 θα το μοιραστεί μαζί μας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση ενημέρωσε την κυπριακή ότι ένα σοβαρό τεχνικό πρόβλημα σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της χώρας προκαλεί σημαντική καθυστέρηση στην αποδέσμευση του γεωτρύπανου Tungsten Explorer, το οποίο μίσθωσε η ΕΝΙ για τη γεώτρηση της στον στόχο Κρόνος, στο τεμάχιο 6.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Παράθυρο ελπίδας για Λιβύη» γράφει ότι παράθυρο ελπίδας για ειρήνευση στη Λιβύη άνοιξε η διεθνής διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Το παράθυρο είναι μεν μικρό αλλά εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν στη μαραθώνια συνάντηση στη γερμανική καγκελαρία θα δημιουργήσει προοπτικές για τη συνέχεια. Αλλού αναφέρεται στην κοσμοσυρροή χθες στο Τρόοδος κι ότι τα χιόνια αναμένεται να κατέλθουν στα ημιορεινά αύριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι απέτυχε παταγωδώς η χρήση του λεωφορείου αφού θεωρητικά φέτος θα τα χρησιμοποιούσε ποσοστό 10% του πληθυσμού της Κύπρου και τα χρησιμοποιεί μόλις το 2-3%.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Η αποτυχία του «Εστία» φέρνει εκποιήσεις» γράφει ότι σαρωτικές εκποιήσεις φέρνει η επόμενη μέρα της αποτυχίας του σχεδίου «Εστία» ενώ οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο πώλησης μεγάλων πακέτων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επενδυτικά ταμεία. Αλλού γράφει ότι η αδράνεια της κυβέρνησης οδήγησε στην αποτυχία να καλύψει η χώρα τους δεσμευτικούς στόχους που έθεσε η ΕΕ για διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι πολίτες αυξήσεις στα καύσιμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σύνδεσμος Διαιτητών θα αποφασίσει σήμερα για το αν θα επιτρέψουν αυτή την βδομάδα στα γήπεδα τα μέλη του. Σημειώνει ότι καθοριστική συνάντηση για το θέμα θα υπάρξει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: