Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Κυριαρχούν επίσης οι εξελίξεις στο ζήτημα των στημένων αγώνων του ποδοσφαίρου και των καταγγελιών του Προέδρου της Ομόνοιας, τα κίνητρα της Κυβέρνησης για το στεγαστικό, η απόφαση του Δικαστηρίου ότι ο Χατζηξενοφώντος είναι ένοχος για ανθρωποκτονία στην υπόθεση του διπλού φονικού στον Στρόβολο και η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για την οικονομία και την απασχόληση.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ένας μόνο να μιλήσει!..» γράφει πως αν ο Πρόεδρος της Ομόνοιας κατονομάσει αυτούς που του πρότειναν να εξαγοράσει διαιτητές ή και πρωτάθλημα θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι της διαφθοράς. Αλλού, γράφει ότι σπρώχνει για λύση του Κυπριακού το ΣΑ του ΟΗΕ με το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το Δικαστήριο αποφάσισε πως είναι ένοχος ο Χατζηξενοφώντος για ανθρωποκτονία στην υπόθεση του διπλού φονικού.

Ο «Πολίτης», υπό τον τίτλο «Δίνουν νέα κίνητρα για πιο φτηνή στέγη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο στόχος των νέων κινήτρων είναι να προσελκύσουν επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για συμμετοχή στα στεγαστικά σχέδια. Αλλού, γράφει πως το 80% των μαθητών ψήφισε υπέρ της κλιμάκωσης των μέτρων με στόχο την κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Σε άλλο του θέμα γράφει πως είναι σαφώς βελτιωμένο το τελικό κείμενο του ψηφίσματος για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Σκηνικό 2004 στο ΣΑ ΟΗΕ», γράφει πως σκηνικό ανάλογο με εκείνο του 2004 έζησε και πάλι η Λευκωσία, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με μια συντονισμένη προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους, οι οποίοι εργάστηκαν συστηματικά προς την κατεύθυνση της «ομαλοποίησης της κατάστασης». Αλλού, γράφει πως η Κύπρος είναι πρώτη στην ΕΕ σε θανάτους πεζών την τριετία 2016-2018. Σε άλλο του θέμα γράφει πως στο Προεδρικό μεταβαίνει σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη στιγμή που ανεβαίνουν οι τόνοι.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κάτω οι μισθοί πάνω τα κέρδη των ολίγων», γράφει πως η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας για οικονομία και απασχόληση δείχνει πως το 2019 το εισοδηματικό μερίδιο του κεφαλαίου έφθασε στο 51% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αυξημένο κατά 8% από την περίοδο 2010-2013, ενώ από την άλλη το μερίδιο των μισθωτών μειώθηκε κατά 7,5% σε σύγκριση με το 2013. Αλλού, γράφει πως η Κυβέρνηση συντηρεί τη βρωμιά στο ποδόσφαιρο, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ. Σε άλλο της θέμα γράφει πως τα μέτρα της Κυβέρνησης δεν αντιμετωπίζουν το στεγαστικό πρόβλημα.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο ύποπτος γλίτωσε την ετυμηγορία της δολοφονίας», γράφει πως ο τελευταίος ύποπτος για το διπλό φονικό στο Στρόβολο Μάριος Χατζηξενοφώντος βρέθηκε ένοχος από το Δικαστήριο για ανθρωποκτονία και όχι για φόνο εκ προμελέτης. Αλλού, γράφει για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό με τις αποφάσεις των κρατών να επαναπατρίζουν τους πολίτες τους και τις αεροπορικές εταιρείες να αναβάλλουν τις πτήσεις προς την Κίνα. Σε άλλο θέμα γράφει πως η αναδιατύπωση του προσχεδίου της Έκθεσης του ΣΑ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιδιώκει να αποφύγει τους φόβους για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
Λευκωσία, Κύπρος

Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: