Πάει σε νέες εκλογές το Ισραήλ; Η πολιτική αβεβαιότητα μέγα πρόβλημα για το Εβραϊκό Κράτος

Ο πρωθυπουργός του Ισράηλ Μπένιαμιν Νετανιάχου (Κ). Φωτό Πρθωπουργικό Γραφείο Ισραήλ




Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ (*)

Μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και την αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος του Πρωθυπουργού Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνδυασμό με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ο πρόεδρος του κόμματος Μπλε και Λευκό Γκαντς παρέδωσε στον Πρόεδρο της χώρας την εντολή σχηματισμού που έλαβε, αφού δεν κατάφερε ούτε ο ίδιος να εξασφαλίσει πλειοψηφία στην Κνέσετ και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το πολιτικό σκηνικό στο Ισραήλ παραμένει αβέβαιο και υπάρχει το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν νέες εκλογές – οι τρίτες σε έναν χρόνο.

  • Το επόμενο βήμα, προς το παρόν, είναι να δοθεί χρόνος 21 ημερών στο Κοινοβούλιο για να προτείνει έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το Λικούντ του Νετανιάχου και το κόμμα του Γκαντς έλαβαν σχεδόν τις ίδιες έδρες στις τελευταίες εκλογές και, παρά την έκκληση του Ισραηλινού Προέδρου Ρίβλιν για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας, αλλά και λόγω των πολιτικών θέσεων των δύο κομμάτων. Υπενθυμίζεται, παράλληλα, ότι ο κ. Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με ποινικές κατηγορίες και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας θα ανακοινώσει το επόμενο χρονικό διάστημα κατά πόσον θα προσαφθούν κατηγορίες εναντίον του.
  • Ο ρόλος του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Λίμπερμαν και του κόμματος του Yisrael Beitenu αναδεικνύεται καθοριστικός, αφού το κόμμα του εξασφάλισε 8 έδρες στις τελευταίες εκλογές. Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει κανένα εκ των δύο ηγετών των μεγαλύτερων κομμάτων, αναφέροντας ότι ο Γκαντζ δεν είναι έτοιμος να αποδεχτεί το σχέδιο του Προέδρου της χώρας για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας και ο Νετανιάχου δεν είναι έτοιμος να απομακρυνθεί από τους υπερ-Ορθόδοξους που τον στηρίζουν.

Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται πλειοψηφία 61 εδρών από τις 120 για τη δημιουργία κυβέρνησης πλειοψηφίας και ότι ο συνασπισμός του Νετανιάχου ελέγχει 55 έδρες, ενώ αυτός του Γκαντς 44.

  • Το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, αφού ουσιαστικά εισερχόμαστε στο τελευταίο σκέλος του μαραθωνίου για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης εντός των επόμενων 21 ημερών θα σημαίνει την προκήρυξη νέων εκλογών εντός 90 ημερών από την ημερομηνία την οποία ο Πρόεδρος ενημερώνεται ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, παρατείνοντας την πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα.

Η κίνηση της διακυβέρνησης Τραμπ να δηλώσει ότι δεν θεωρεί τους οικισμούς στην Δυτική Όχθη παράνομους στη βάση του διεθνούς δικαίου θεωρείται υποβοηθητική για τον Νετανιάχου, ενώ παράλληλα οι εξελίξεις στο ευρύτερο μέτωπο της Μέσης Ανατολής συνεχίζονται, γεγονός που επιτείνει την αναγκαιότητα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο, όπως τερματιστεί η αβεβαιότητα σε σχέση με τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ.

(*) Λέκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, L.L. B. Law (Bristol), Ph.D. in Law – International Law and Human Rights (Kent), διευθυντής Μονάδας Νομικής Κλινικής Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Συμπεράσματα από τη Συρία: Τελικά το διεθνές δίκαιο είναι μόνο ένα εργαλείο διαχείρισης…

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: