Με επιτάχυνση των συνομιλιών για οριοθέτηση ΑΟΖ απαντούν Ελλάδα και Αίγυπτος στην Τουρκία

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας (Α) συνομιλεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Sameh Shoukry (Δ). Φωτογραφία ΑΠΕ- ΜΠΕ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΙΚΑΣ





ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Με επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου απαντούν Ελλάδα και Αίγυπτος, στο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Λυβύης.

Στη συνάντηση των δυο των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Sameh Shoukry, επισημάνθηκε ότι το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης, δεν έχει καμία νομική υπόσταση, είναι ξεκάθαρα παράνομο. Όπως είπε ο κ. Δένδιας, ο Sarraj, δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια.

Τόνισαν παράλληλα, ότι Τουρκία και Λιβύη, είναι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή και πως «θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση».

Ολόκληρη η Δήλωση του Δένδια

«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ εδώ στην Αίγυπτο τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Sameh Shoukry. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τα διμερή θέματα, καθώς και μία ευρύτατη σειρά ζητημάτων που αφορούν την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και του Κόλπου. Όπως πάντα, με την Αίγυπτο έχουμε κοινή γωνία θεώρησης των περισσότερων προβλημάτων.

«Και, βέβαια, μας απασχόλησαν τα δύο μνημόνια που υπογράφηκαν ανάμεσα στην Τουρκία και τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου, του Συμβουλίου Υπουργών της Λιβύης, του κ. Sarraj.

  • Έχουμε και οι δύο την εντύπωση κατ’ αρχήν ότι ο κ. Sarraj πιθανότατα στερείται την απαραίτητη νομιμοποίηση για να υπογράψει αυτά τα μνημόνια. Ούτως ή άλλως όμως, λειτουργούν ως αποσταθεροποιητικοί παράγοντες για την ευρύτερη περιοχή. Θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση.
  • Επίσης, συμφωνήσαμε με τον Αιγύπτιο Υπουργό την επιτάχυνση των συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ούτως ή άλλως, πάντοτε είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία όταν έρχομαι στην Αίγυπτο και μπορούμε να συζητάμε τα διμερή μας θέματα».

Την Πέμπτη λήγει το τελεσίγραφο της Ελλάδας στη Λιβύη

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη λήγει το τελεσίγραφο της Ελλάδας στη Λιβύη, αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας της χώρας με την Τουρκία.

  • Ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υπουργός Νίκος Δένδιας και άλλοι Έλληνες αξιωματούχοι του γνωστοποίησαν ότι μέχρι την Πέμπτη πρέπει να να γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU, που υπέγραψε ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης στην Άγκυρα.

Διαφορετικά ενημερώθηκε ότι θα ληφθεί απόφαση απέλασής του [ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ].

 

Κοινό μέτωπο Ελλάδας-Αιγύπτου έναντι Τουρκίας: Για δυσμενείς επιπτώσεις, προειδοποίησε ο Δένδιας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: