Αγωνία για τους 5 όμηρους ναυτικούς: Καμία επικοινωνία μέχρι στιγμής από τους πειρατές

Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Happy Lady. Via VesselFinder




Κορυφώνεται η αγωνία για τους πέντε Ελληνες ναυτικούς που απήχθησαν ύστερα από πειρατική επίθεση στο δεξαμενόπλοιο «Ηappy Lady» που ήταν αγκυροβολημένο στις ακτές ανοικτά του Καμερούν.

Μέχρι στιγμής,  οι πειρατές δεν έχουν επικοινωνήσει με την πλοιοκτήτρια εταιρία (συμφερόντων Μαρτίνου)  προκειμένου να δώσουν το στίγμα των αιτημάτων τους και να ξεκινήσει η όποια διαπραγμάτευση.

Πάγια πρακτική άλλωστε των πειρατικών εφόδων που συνοδεύονται από απαγωγή είναι η απόλυτη «συσκότιση» πληροφοριών κατά το πρώτο διάστημα, σε μια εφιαλτική απόπειρα να αυξηθεί το διαπραγματευτικό τους πλεονέκτημα πατώντας πάνω στην αγωνία των οικείων τους.

Όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, επικαλούμενο έμπειρους καπετάνιους, οι πειρατές  ότανταν απάγουν ναυτικούς στις συγκεκριμένες περιοχές, είθισται  τούς μεταφέρουν στη ζούγκλα εωσότου καταβληθούν τα λύτρα. Επικοινωνούν κάποια στιγμή με τη ναυτιλιακή εταιρία, ενώ στο παιγνίδι μπαίνουν και σκοτεινές δικηγορικές εταιρίες ή και ιδιώτες διαμεσολαβητές.

Η πειρατική επίθεση στο Hapy Lady, που γνωστοποιήθηκε λίγο πριν από τις εννέα το πρωί με ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, σημειώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Οι πειρατές προχώρησαν με την απειλή των όπλων στην απαγωγή οκτώ μελών του πληρώματος, από τα συνολικά 28.

Μεταξύ των απαχθέντων είναι πέντε Έλληνες υπήκοοι.

Πρόκειται για τον 45χρονο πλοίαρχο του πλοίου, τον 26χρονο ανθυποπλοίαρχο, τον 38χρονο δεύτερο μηχανικό και δύο δόκιμους 20 και 21 ετών.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της πειρατείας τραυματίστηκε από εξοστρακισμό σφαίρας ο επίσης Ελληνας, 35χρονος τρίτος μηχανικός του δεξαμενόπλοιου Το μέλος του πληρώματος μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της περιοχής.

Μεταξύ των απαχθέντων είναι ακόμα δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Ουκρανίας, ενώ από το περιστατικό σημειώθηκε ο τραυματισμός ενός Έλληνα.

Αμέσως, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για την ένοπλη επίθεση σε ελληνικό τάνκερ στο Καμερούν.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το συμβάν και ζήτησε από τον κ. Πλακιωτάκη να γίνουν από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας, όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου αυτή η περιπέτεια να έχει αίσιο τέλος.

«Κάνουμε όλα όσα πρέπει»

«Αυτές τις ώρες η σκέψη όλων μας βρίσκεται στους ναυτικούς μας που κρατούνται παράνομα και στις οικογένειές τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι κάνουμε όλα όσα πρέπει ώστε να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους» αναφέρει στο facebook ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης σχετικά με την υπόθεση απαγωγής πέντε Ελλήνων ναυτικών από ένοπλους πειρατές στο ελληνικό δεξαμενόπλοιο «HAPPY LADY», που βρισκόταν αγκυροβολημένο 2 ν.μ από το λιμάνι «LIMBOH» στο Καμερούν.

HJ με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Πρώτο Θέμα

Νέα επίθεση σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο: Απαγωγή πέντε Ελλήνων, ένας τραυματίας

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: