To στοίχημα της ΕΑΒ: Τα A-Ω για τα F-16 και μια πόρτα που έκλεισε επιτυχώς για τα Mirage 2000

F-16 block 52 σε επιφυλακή το selter με ετοιμότητα των 2′ λεπτών. Φωτογραφία, πηγή, ΓΕΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Με στόχο τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, από τα 350 εκατομμύρια να γίνουν ακόμη και 700.000.000, η ΕΑΒ που καλείται να βγάλει ένα δύσκολο έργο εις πέρας. Είναι πλέον στο χέρι της, τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας.

Με απλά λόγια να δημιουργήσει την γραμμή παραγωγής της μετατροπής των F-16 Block 52M σε επίπεδο Viper, κάνοντας ουσιαστικά 85 F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας να μιλούν και να «σκέφτονται» ως F-35.

  • Το μόνο που κάνει την διαφορά στο μαχητικό 5ης γενιάς είναι τα χαρακτηριστικά stealth. Κατά τα λοιπά F-16 Viper και F-35 μιλούν στο μεγαλύτερο ποσοστό κοινή γλώσσα…
  • Όμως εκτός του έργου που καλείται να βγάλει πέρα η ΕΑΒ, ταυτόχρονα μέσω αυτού πρέπει να προσελκύσει τους επόμενους πελάτες της. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα έχει συζητήσει με τις ΗΠΑ για τη διεύρυνση των συγκεκριμένων παροχών μέσω των Α-Ω.
    Παροχή υπηρεσιών, πολυεπίπεδη υποστήριξη μαχητικών 4ης plus γενιάς, θα είναι ικανή να προσφέρει η ΕΑΒ σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Αίγυπτος και η Ρουμανία, δυνητικοί πελάτες της Τανάγρας μετά την αναβάθμιση που αναμένεται να γίνει στις εγκαταστάσεις, ένα έργο που αναλαμβάνουν τα Α-Ω και που είναι «προίκα» της ΕΑΒ.
  • Ο υπουργός και το στενό του επιτελείο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που ξεφεύγουν των ορίων της Λ. Μεσογείων ξεκαθάριζαν πως αυτός ο πυρήνας (όχι τ’ άλλα δυο πρόσωπα που συμπληρώνουν το πολιτικό πάζλ του υπουργείου) ήδη έχουν πιέσει προς τα υπουργεία ανάπτυξης και οικονομικών για λύσεις που θα δώσουν ώθηση στις βιομηχανίες.
  • Πιέσεις έχουν υπάρξει και προς το εξωτερικό, με χώρες που ήδη υπάρχει η συνεργασία σε εξοπλιστικό επίπεδο. Κύκλοι του υπουργού λένε πως είναι ένα από τα προσωπικά στοιχήματα του. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μόλις την περασμένη εβδομάδα θέλησε να περάσει το μήνυμα και στους διαπιστευμένους συντάκτες που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο είναι μια νέα προσπάθεια αναβίωσης όχι μόνο της ΕΑΒ αλλά ολόκληρης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Στην ίδια συνάντηση φάνηκε επίσης το πνεύμα που θέλει να περνά και προς τα έξω ο υπουργός: πως υπάρχει ομάδα η οποία είναι ενωμένη. Παρά το ομαδικό πνεύμα όμως, η κάθε πετυχημένη ομάδα διέπεται από κανόνες, ιεραρχία και έλεγχο από τον «έχων το γενικό πρόσταγμα» προς τα κάτω. Η πυραμίδα έχει κορυφή μια. Μπορεί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος να θέλει ή επιδιώκει την ομοψυχία, όμως είναι κι αυτός που ελέγχει αν έγιναν τα όσα έχει ζητήσει.

Με ευλαβική τήρηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας

Η εβδομάδα που ξεκινά αναμένεται ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως για την Πολεμική Αεροπορία και ο λόγος είναι πως επανέρχεται στην Βουλή η τροποποίηση της σύμβασης για τα μαχητικά F-16, στην οποία μέσα υπάρχουν τα Αντισταθμιστικά ωφελήματα.

  • Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές τι είχε προηγηθεί με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και τις πιέσεις κατά του τότε υπουργού να αποσύρει την τροπολογία, πράγμα που τελικά είχε γίνει. Άνθρωποι που είναι κοντά στο Νίκο Παναγιωτόπουλο έλεγαν ότι στην τροπολογία για τα F-16 η διαδικασία θα είναι όπως ακριβώς ορίζουν άπαντες οι κανονισμοί, ώστε ουδείς να βρεθεί να υποστηρίξει πως μπορεί να υπάρχει «σκοτεινό σημείο».
  • Πάντως στις 2 Δεκεμβρίου, που θα προσγειωθεί στην Τανάγρα το πρώτο Advance για να γίνει «Viper», υπάρχουν κι άλλες διαδικασίες συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ που θα φανούν το προσεχές διάστημα.
  • Επόμενος «αεροπορικός σταθμός» τα Mirage 2000 και ο νέος νόμος – σύμβαση που αυτό το βρήκε κατά 99,8% για να μην βάλουμε τον αριθμό 100%, έτοιμο ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τον Ναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη που ήταν μέχρι πριν λίγο καιρό Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου.

Για να γίνει αυτός ο νόμος σύμβαση ο κος. Κυριακίδης έδωσε ουκ ον λίγες μάχες με τους Γάλλους, πάγωσε συζητήσεις και με κάθε τρόπο έθετε θέματα που κάθε φορά οι Γάλλοι δεν ήθελαν ν’ ακούσουν. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών για τα Mirage είναι πως επιτέλους συμφωνήθηκαν τα πάντα από την Ελλάδα και τις τρεις Γαλλικές εταιρίες και κάπως έτσι, επιτυχημένα έκλεισε τον κύκλο του στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ο Ναύαρχος, που όπως είπε και ο κος. Παναγιωτόπουλος, είχαν μια άψογη συνεργασία…

Γιατί η Άγκυρα «σκύλιασε» με το Καστελόριζο; H απάντηση που πήρε από την φρουρά του νησιού

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: