“Χαμός” σε αγώνα ποδοσφαίρου Harvard – Yale: Διαδήλωση για κλιματική αλλαγή [video]

Εκατοντάδες φοιτητές εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο στο ημίχρονο του αγώνα Χάρβαρντ – Γιέιλ. Photo via Twitter




Εκατοντάδες φοιτητές διέκοψαν τον ετήσιο αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου ανάμεσα στις ομάδες των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Γιέιλ για να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή.

Εισέβαλαν στο γήπεδο του Νιού Χέβεν του Κονέκτικατ, στο ημίχρονο, ζητώντας τα δυο ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ να σταματήσουν να επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα.

Καθώς η ασφάλεια του γηπέδου ζήτησε από τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, πολλοί από τους θεατές αλλά και από τους παίκτες των δυο ομάδων ενώθηκαν με τους διαδηλωτές, μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Περίπου 50 άτομα έφυγαν συνοδεία της αστυνομίας από το γήπεδο, ενώ άλλοι έφυγαν εθελοντικά.

Η διαδήλωση ξεκίνησε όταν δεκάδες φοιτητές και απόφοιτοι των δυο Πανεπιστημίων εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, ενώνοντας τα χέρια τους και κρατώντας πανό στο οποίο ήταν γραμμένο “Harvard και Yale Ενωμένα για την Κλιματική Δικαιοσύνη”.

Σε βίντεο που δημοσίευσε η ομάδα  Divest Harvard, ο αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας του πανεπιστημίου, Ουέσλι Οσγκμπαρι, δηλώνει ότι και τα δυο πανεπιστήμια επενδύουν σε εταιρείας οι οποίες “καταστρέφουν το μέλλον μας”.

“Οταν πρόκειται για την κλιματική κρίση, κανείς δεν κερδίζει”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Το Χάρβαρντ και το Γιέιλ δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι πραγματικά προάγουν την γνώμη όταν την ίδια ώρα υποστηρίζουν εταιρείες που εμπλέκονται στην παραπληροφόρηση του κόσμου, κηλιδώνουν ακαδημαϊκούς και αρνούνται την αλήθεια. Αυτός είναι ο λόγος που ενωνόμαστε με τους φίλους μας του Γιέιλ για να ζητήσουμε αλλαγή”, καταλήγει.

Εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Yale δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο υποστηρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης αλλά δεν εγκρίνει τις τακτικές των διαδηλωτών ή την παρακώλυση των πανεπιστημιακών εκδηλώσεων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Harvard ανέφερε πως το πανεπιστήμιο παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής ενώ είναι στην κορυφή των ιδρυμάτων που έχουν δεσμευτεί στην ανάπτυξη της έρευνας στο πεδίο αυτό.

Πάντως η διαμαρτυρία των φοιτητών προσέλκυσε και πολιτικές φυσιογνωμίες των ΗΠΑ, όπως τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε την υποστήριξή του στους διαδηλωτές: “Είμαστε μαζί σας σ’ αυτή τη μάχη”, έγραψε.

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: