Οι Βρυξέλλες θα κάνουν το παν για νέα συμφωνία για το εμπόριο με τη Βρετανία εντός 2020

Ο Μισέλ Μπαρνιέ. EPA, ANTONIO COTRIM
Στη σύναψη νέας συμφωνίας για το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο θα δώσει την έμφαση μετά το Brexit ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής, ο Μισέλ Μπαρνιέ
, όπως φέρεται να τόνισε ο ίδιος ο Γάλλος σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών στο Στρασβούργο χθες Τρίτη, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές που επικαλέστηκε η εφημερίδα Financial Times.

Ο Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι οι 11 μήνες που μεσολαβούν από την προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, την 31η Ιανουαρίου 2020, ως το τέλος της μεταβατικής περιόδου κανονικά δεν θα αρκούσαν για να αποπερατωθεί η διαπραγμάτευση και να συναφθεί συμφωνία. Συμπλήρωσε όμως ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν το παν για να κλειστεί τέτοια ως τα τέλη του 2020, κατά το δημοσίευμα των FT.

Ακόμη, ο Μπαρνιέ επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα πέραν της διμερούς διευθέτησης για το εμπόριο, όπως για παράδειγμα οι κανόνες για τις οδικές μεταφορές εμπορευμάτων ή τα τέλη αεροδρομίων, για τα οποία η διαπραγμάτευση ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο από το προβλεπόμενο. Πρόσθεσε πως οι Βρυξέλλες έχουν την επιλογή να εφαρμόσουν έκτακτα μέτρα για να προληφθούν προβλήματα για την ευρωπαϊκή οικονομία εάν οι συνομιλίες χρειαστεί να παραταθούν πέραν του 2020.

Ο Μπαρνιέ χαρακτήρισε επίσης κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ τη συνεργασία με το ΗΒ στα πεδία της άμυνας και της ασφάλειας, σύμφωνα με τις πηγές των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.

Νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, ο επικεφαλής ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Μπρέξιτ προεξόφλησε ότι οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών με το Λονδίνο για τη μελλοντική εμπορική σχέση τους θα είναι «δύσκολες και απαιτητικές», επαναλαμβάνοντας την πάγια ευρωπαϊκή θέση ότι «δεν θα γίνει ανεκτό κανένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» της Βρετανίας.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Θετική η εισήγηση του EWG προς το Eurogroup για εκταμίευση 767 εκατ. Ευρώ προς την Ελλάδα

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal