Θετική η εισήγηση του EWG προς το Eurogroup για εκταμίευση 767 εκατ. Ευρώ προς την Ελλάδα

File Photo: Η αίθουσα συνεδριάσεων του Eurogroup. Copyright: European Union




Θετική εισήγηση για την εκταμίευση των κερδών επί ελληνικών ομολόγων (ANFAs και SMPs) και την κατάργηση του περιθωρίου αύξησης του επιτοκίου των δανείων του EFSF προς την Ελλάδα για το επόμενο εξάμηνο – μέτρα συνολικής αξίας 767 εκατομμυρίων ευρώ – ετοίμασε η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (EWG).

Οι Εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών συνεδριάζουν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες (σήμερα σε μορφή EFC – Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή), για να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα δεν ήταν από τα δύσκολα θέματα της ατζέντας καθώς οι 19 και 27 αντίστοιχα (περιεκτική σύνθεση) υφυπουργοί και εκπρόσωποι ΥΠΟΙΚ έπρεπε να προχωρήσουν με το ακανθώδες ζήτημα της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων και τη συνθήκη του ESM (αναβάθμιση και μετασχηματισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας).

Ενδεικτικό της επιστροφής στην κανονικότητα, και του γεγονότος ότι η έκθεση ήταν η πλέον θετική από καταβολής θεσμού εποπτείας, ήταν το ότι το κείμενο και η εισήγηση της Κομισιόν διαβάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας και οι συζήτηση για τις αποφάσεις ακολούθησε το μεσημέρι της Τρίτης.

Η εισήγηση της Κομισιόν ήταν η εξής: “η έκθεση αυτή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα ανέλαβε τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δράσεις για να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της για τα μέσα του 2019. Περαιτέρω δράσεις απαιτούνται όπου είναι απαραίτητο για να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπόψιν τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης μιας ευρύτερης μεταρρυθμιστικής ατζέντας και της βούλησής της να τις ολοκληρώσει σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς”.

Αυτό δε σημαίνει ότι ελήφθησαν και τελικές αποφάσεις για την αλλαγή χρήσης αυτών των ποσών. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για στήριξη του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (που όπως και η ίδια η έκθεση καταγράφει πάσχει από χρόνια υποεκτέλεση).

Υψηλόβαθμες πηγές του Συμβουλίου και αρκετά Κράτη Μέλη δεν έχουν πεισθεί για το αν και κατά πόσο υπάρχουν ώριμα έργα για να απορροφήσουν αυτά τα ποσά και άλλοι τόσοι εκπρόσωποι υπουργείων εκτιμούν (ατύπως) πως πρώτα πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για επενδυτικό – επιχειρηματικό περιβάλλον (που έτσι κι αλλιώς προωθεί η ελληνική κυβέρνηση) και μετά να ξαναδούν το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, το ίδιο ερώτημα ενδέχεται να τεθεί και στους Υπουργούς στις 4 Δεκεμβρίου. Πρόωρη θεωρείται και κάθε συζήτηση επί των ίδιων των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Υπουργοί δεν σκοπεύουν να καταναλώσουν πολύ χρόνο στο ελληνικό ζήτημα ούτε στις 4 Δεκεμβρίου καθώς ενόψει και της Συνόδου της Ευρωζώνης πρέπει να προχωρήσουν το δυνατόν περισσότερο με EDIS, Δημοσιονομικό Μέσο Ανταγωνιστικότητας και Σταθεροποίησης Ευρωζώνης και Συνθήκη ESM.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

 

Ο κ. Μητσοτάκης να δώσει εξηγήσεις για τα πλεονάσματα της ΝΔ ζήτησε ο Τσακαλώτος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: