Οι συγκρούσεις στο Κονγκό αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης του ιού Έμπολα

File Photo: Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις σε άλλες περιοχές της ΛΔ Κονγκό προκαλούν τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών, αυξάνοντας τις πιθανότητες εξάπλωσης των δύο ασθενειών. EPA,HUGH KINSELLA CUNNINGHAM




Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απομάκρυνε 49 μη απαραίτητα μέλη του προσωπικού του από τα συνολικά 120 που εργάζονται στην πόλη Μπένι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα εξαιτίας της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οργανισμού σήμερα.

«Αν και 49 απομακρύνθηκαν, 71 παραμένουν στην πόλη αυτή τη στιγμή για να διασφαλίσουν την όσο το δυνατόν καλύτερη ή την ελάχιστη υποστήριξη στην αντιμετώπιση του Έμπολα», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντμαϊερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

«Πρέπει να αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη προκειμένου να διεξάγουμε ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που ξέσπασαν με την αστυνομία χθες Δευτέρα αφού κάτοικοι της Μπένι πυρπόλησαν το δημαρχείο της πόλης και αρκετά κτίρια του ΟΗΕ εξοργισμένοι από τις νέες βιαιοπραγίες που σημειώθηκαν στην περιοχή και οι οποίες αποδίδονται σε ισλαμιστές αντάρτες.

Οι δράστες, που πιστεύεται ότι ανήκουν στις Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ADF) σκότωσαν οκτώ ανθρώπους κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής επιδρομής. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την οργή των κατοίκων για την αδράνεια τόσο της κυβέρνησης όσο και της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.

Αποχώρηση και άλλων ΜΚΟ

Στο μεταξύ ο Μπράιαν Μόλερ εκπρόσωπος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF) επεσήμανε μιλώντας στο dpa σήμερα ότι η μη κυβερνητική οργάνωση αναγκάστηκε να περιορίσει το προσωπικό της στα νοσοκομεία της ανατολικής ΛΔ Κονγκό εξαιτίας των ανησυχιών για την κατάσταση ασφαλείας.

Την ίδια ώρα η οργάνωση World Vision ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις δραστηριότητές της για την αντιμετώπιση του ιού Έμπολα και της ιλαράς στην ίδια περιοχή.

«Το ξέσπασμα της βίας δεν θα μπορούσε να σημειωθεί σε χειρότερη περίοδο», σχολίασε η Έλεν Μπάρκλεϊ- Χόλαντς της World Vision, ενώ πρόσθεσε ότι η οργάνωση μόλις είχε αρχίσει να θέτει υπό έλεγχο την επιδημία του ιού Έμπολα και να εντείνει τις προσπάθειές της για περιορισμό της ιλαράς.

Σύμφωνα με την ίδια, οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις σε άλλες περιοχές της ΛΔ Κονγκό προκαλούν τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών, αυξάνοντας τις πιθανότητες εξάπλωσης των δύο ασθενειών.

Εκτιμάται ότι στην ανατολική ΛΔ Κονγκό είναι ενεργές 160 οργανώσεις ανταρτών που διαθέτουν περισσότερους από 20.000 μαχητές.

Η επιδημία του Έμπολα μαίνεται στην περιοχή εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 3.300 έχουν ασθενήσει και σχεδόν 2.200 έχουν πεθάνει.

Επιπλέον επιδημία ιλαράς έχει προκαλέσει τον θάνατο 5.100 ανθρώπων από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Με πληροφορίες από dpa- Reuters, via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μάλτα: Παραίτηση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου με φόντο δολοφονία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: