Μελπομένη Ντίνα: Η 92χρονη Ελληνίδα συναντά τους Εβραίους που έσωσε από τους Ναζί [video]

Με δάκρυα στα μάτια, η 92χρονη Μελπομένη Ντίνα, συναντά τα αδέλφια που έσωσε πριν 75 χρόνια από τις διώξεις των ναζί. photo via Twitter




Μια 92χρονη Ελληνίδα ενώθηκε για πρώτη φορά με δυο αδέλφια, Εβραίους της Ελλάδας, τους οποίους είχε βοηθήσει να διασωθούν από τις διώξεις των ναζί, στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, μεταδίδει το BBC.

Ως έφηβη, η Μελπομένη Ντίνα έκρυψε έξι μέλη της οικογένειας Μορνεχάι, ενώ στη συνέχεια τους βοήθησε να διαφύγουν.

Η συγκινητική επανένωση έλαβε χώρα στο Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, πάνω από 70 χρόνια μετά τα αξέχαστα εκείνα γεγονότα.

Όπως σημειώνει το BBC, τέτοιου είδους επανενώσεις ήταν  συχνές στο Μουσείο, αλλά τούτη εδώ μοιάζει να είναι απ’ τις τελευταίες του είδους.

Τα δυο αδέλφια, η Σάρα Γιανάι και ο Γιόσι Μορ, έφεραν στο Μουσείο της Ιερουσαλήμ για την τελετή και τα 20 παιδιά και εγγόνια τους.

“Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Γιανάι. “Είναι πολύ συγκινητικό να ξαναβρισκόμαστε μαζί”.

“Είχαμε κρυφτεί στο σπίτι της. Έσωσε όλη μου την οικογένεια. Έξι ανθρώπους…. δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο επικίνδυνο ήταν γι’ αυτήν, για την οικογένειά της, να μας κρύβει όλους… Έσωσαν τη ζωή μας”.

Στην διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, 1941-1944, οι περισσότεροι Εβραίοι της Ελλάδας, περίπου 80.000 άτομα, πέθαναν λόγω του ναζιστικού πογκρόμ, σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Στη διάρκεια της κατοχής η 92χρονη σήμερα Μελπομένη Ντίνα και οι δυο αδελφές της έκρυψαν την εβραϊκή οικογένεια σε ένα εγκαταλελειμμένο  τέμενος και στη συνέχεια τους μετέφεραν σπίτι τους, όταν τα πράγματα έγιναν πολύ επικίνδυνα. Οταν η κρυψώνα εντοπίστηκε, τα αδέλφια με τη βοήθεια της Μελπομένης Ντίνα πρόλαβαν να διαφύγουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις για να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους. Επέζησαν και επανενώθηκαν μετά τον πόλεμο, οπότε και πήγαν στο Ισραήλ.

Το 1994, η Μελπομένη Ντίνα είχε τιμηθεί από από το Μουσείο με την ειδική διάκριση “Δίκαιος των Εθνών”, που απονέμεται σε όσους έσωσαν Εβραίους στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Με πληροφορίες από BBC

Άγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους ναζί [photo]

 

 

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: