Διαψεύδουν οι ΗΠΑ τη μεταφορά μεταναστών στη ζούγκλα μετά το σάλο που προκλήθηκε

File Photo: Η Ουάσινγκτον άσκησε ασφυκτική πίεση στη Γουατεμάλα προκειμένου να υποδέχεται περισσότερους αιτούντες άσυλο βάσει της συμφωνίας με την οποία χαρακτηρίστηκε «ασφαλής τρίτη χώρα», η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο μεν αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. EPA, Esteban Biba




Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ διαβεβαίωσαν χθες Σάββατο ότι δεν σχεδιάζεται να επαναπροωθούνται αιτούντες άσυλο σε απομακρυσμένες περιοχές της Γουατεμάλας, όπως ανέφεραν ότι τους πρότειναν γουατεμαλτέκοι ομόλογοί τους, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τους όρους εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας για τη μετανάστευση.

  • Οι δύο κυβερνήσεις οριστικοποιούν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που υπέγραψαν το καλοκαίρι και θα επιτρέψει στις αμερικανικές αρχές να επαναπροωθούν μετανάστες και αιτούντες άσυλο που πέρασαν από τη Γουατεμάλα καθ’ οδόν προς τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ ξανά στη χώρα αυτή, όπου θα είναι υποχρεωμένοι να ζητούν προστασία. Οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο ξεκινούν από τις άλλες δύο χώρες του λεγόμενου βόρειου τριγώνου κεντρικής Αμερικής, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.
  • Ο υπουργός Εσωτερικών Ενρίκε Ντέγκενχαρτ, που συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προχθές Παρασκευή, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως επιδιώκει η διμερής συμφωνία να οριστικοποιηθεί πριν αναλάβει την εξουσία ο εκλεγμένος συντηρητικός πρόεδρος Αλεχάντρο Γιαματέι τον Ιανουάριο. Είπε επίσης πως οι αρχές της Γουατεμάλας ίσως προωθούν αιτούντες άσυλο σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας της κεντρικής Αμερικής, που απέχουν πολύ από βασικές υπηρεσίες.

Την πρόταση αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα αιτούντες άσυλο .

Οι μετανάστες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου απορρίπτονται από τις αμερικανικές αρχές θα μπορούσαν να μεταφέρονται σε αεροδρόμια σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γουατεμάλας. «Εξετάζουμε όλα τα αεροδρόμια», είπε. «Υπάρχουν κάποια η χρήση των οποίων θα προκριθεί», πάντως δεν θα είναι όλα, συμπλήρωσε επιφυλασσόμενος να δώσει λεπτομέρειες αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

  • Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας είπε πως προτάθηκε από τη Γουατεμάλα η αξιοποίηση διαφόρων αεροδρομίων, επισήμανε ωστόσο πως «η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να κάνει επαναπατρισμούς στο αεροδρόμιο στην Πετέν», στη ζούγκλα στα σύνορα με το Μεξικό, περιοχή όπου δρουν καρτέλ των ναρκωτικών.

«Συμφωνήσαμε στις διαδικασίες για τον επαναπατρισμό γουατεμαλτέκων στη Γουατεμάλα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Ουάσινγκτον άσκησε ασφυκτική πίεση στη Γουατεμάλα προκειμένου να υποδέχεται περισσότερους αιτούντες άσυλο βάσει της συμφωνίας με την οποία χαρακτηρίστηκε «ασφαλής τρίτη χώρα», η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο μεν αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, καθώς τα μέρη σφυρηλατούν ακόμη τις λεπτομέρειες ενώ έχουν υπάρξει αντιδράσεις από γουατεμαλτέκους πολιτικούς κι όχι μόνο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Γιαματέι επέκρινε την έλλειψη διαφάνειας της διαδικασίας οριστικοποίησης της συμφωνίας και τόνισε σε δημοσιογράφους πως η κυβέρνησή του θα εξετάσει προσεκτικά τους όρους αφού διαδεχθεί αυτή του απερχόμενου Τζίμι Μοράλες.

Η μικροσκοπική υπηρεσία της Γουατεμάλας για τους πρόσφυγες, η οποία έχει γύρω στους 10 υπαλλήλους, κατέγραψε αύξηση των αιτήσεων ασύλου κατά 75% από το 2017 στο 2018, σύμφωνα με δεδομένα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο, στις αρχές της Γουατεμάλας υποβλήθηκαν 296 αιτήσεις ασύλου, αριθμός σχεδόν ίσος με το σύνολο του 2018. Οι περισσότερες έγιναν αποδεκτές, σύμφωνα με την UNHCR.

«Αυτή τη στιγμή στους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες δίνεται άδεια εργασίας και έχουν ίδια πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες με τους γηγενείς», σύμφωνα με την Αρμοστεία, που όμως προειδοποιεί πως δεν αναμένει να προσφερθούν επιπλέον υπηρεσίες στους ανθρώπους που θα επαναπροωθούν οι ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γουατεμάλα και ΗΠΑ συμφώνησαν να στέλνουν στη ζούγκλα όσους αιτούνται άσυλο!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: