Συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομίας στη Βαρκελώνη: 500.000 στους δρόμους, αναβλήθηκε το El Classico

Από τα επεισόδια στη Βαρκελώνη. EPA, ENRIC FONTCUBERTA




Διαδηλωτές, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο της Βαρκελώνης σήμερα, την πέμπτη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών ηγετών.

Ένα πλήθος διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και μετέφερε κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλε φωτιά.

Αστυνομικά βαν επιχείρησαν μάταια να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

  • Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της Καταλονίας, πλημμυρίζουν από το απόγευμα της Παρασκευής την Βαρκελώνη.

Πολλοί απ’ αυτούς, προερχόμενοι από πέντε πόλεις της Καταλονίας, έφτασαν με τα πόδια, ύστερα από πορεία τριών ημερών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκιση των ηγετών του αποσχιστικού κινήματος.

Στην συγκέντρωση της Βαρκελώνης που προδιαγράφεται μεγαλειώδης, συμμετέχουν φοιτητές, μαθητές, συνδικάτα, σωματεία και κάθε είδους συλλογικότητες που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία, ενώ ταυτόχρονα απαιτούν την αποφυλάκιση των ηγετών του αποσχιστικού κινήματος.

  • Η επίδειξη δύναμης των υποστηρικτών της απόσχισης της Καταλονίας ήταν εξαιρετικά ειρηνική, παρά την μαζικότητά της και ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο καταδίκασε 12 πολιτικούς και ακτιβιστές οι οποίοι επεχείρησαν να επιφέρουν την απόσχιση από την Ισπανία το 2017.

Οι εννιά από τους καταδικασθέντες φέρουν ποινές φυλάκισης άνω των 13 ετών.

Η αντίδραση του Πέδρο Σάντσες

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας δήλωσε ότι οι μαζικές διαδηλώσεις στην Καταλονία αποδεικνύουν ότι οι παράνομες πράξεις τιμωρούνται στην Ισπανία, δεν τιμωρούνται όμως οι πολτικές απόψεις.

Ο Πέδρο Σάντσες βρίσκεται αντιμέτωπος με νέες εκλογές σε λιγότερο από ένα μήνα καθώς κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή, κάτι που τον ανάγκασε σήμερα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, να δηλώσει ότι η Ισπανία εγγυάται την ελευθερία της διαμαρτυρίας αλλά ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι θα διωχθούν ακραία στοιχεία που προέβησαν σε παράνομες ενέργειες τις προηγούμενες ημέρες.

Χθες το βράδυ, η Βαρκελώνη συγκλονίσθηκε για άλλη μια φορά από επεισόδια, που έφεραν επίσης ακροδεξιούς και αντιφασίστες και αυτονομιστές να συγκρούονται στο κέντρο της καταλανικής μητρόπολης.

    • Μετρό, προαστιακός, λεωφορεία και τραμ υπολειτούργησαν σήμεα –μόνο με προσωπικό ασφαλείας– ενώ ελάχιστη ήταν και η κυκλοφορία των σιδηροδρομικών συρμών στην Περιφέρεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες η κυκλοφορία στη Βαρκελώνη ήταν πυκνή και τις ώρες τις αιχμής έγινε αφόρητη.
    • Το El Classico

      Περίπλοκη ήταν κι η κυκλοφορία σε πολλούς αυτοκινητοδρόμους της Περιφέρειας κι η είσοδος κι έξοδος στη Βαρκελώνη, καθώς πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ισπανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ύστερα από διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, αποφάσισε να αναβάλλει την πολυαναμενόμενη αναμέτρηση ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ, για τον φόβο επεισοδίων και δημιουργίας αρνητικού κλίματος λόγω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων.

      Ο αγώνας είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου στο στάδιο Καμπ Νου της Μπαρτσελόνα. Αναζητείται νέα ημερομηνία, με πιο πιθανές τις ημερομηνίες προς τα μέσα Δεκεμβρίου.

      Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

       

      Ντόναλντ Τουσκ: Δεν είναι κατάπαυση του πυρός, είναι συνθηκολόγηση των Κούρδων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: