Οι πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί στη δεξίωση για την 45η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ




Και με τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς θα συναντηθεί διαδοχικά σήμερα Παρασκευή στο γραφείο του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επίσημο θέμα στην ατζέντα την ψήφο των αποδήμων.

Η πρόσκληση έγινε πριν την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία που διαμορφώνει εκρηκτική κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή μας και αναμένεται να αποτελέσει και αυτή ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.

Σε ότι αφορά το θέμα της επίσημης πρόσκλησης ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει στους συνομιλητές του, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, το γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του ΜεΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη ότι είναι ανοικτός στη συζήτηση των λεπτομερειών για τη διευθέτηση του προβλήματος που καθιστά τη χώρα μας τελευταία σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να ψηφίζουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Το μοναδικό θέμα το οποίο δεν διαπραγματεύεται η κυβέρνηση είναι το να προσμετράται η ψήφος τους στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, δηλαδή να διαμορφώνει το τελικό ποσοστό των κομμάτων.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε οι πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να λογίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και η ψήφος τους να μην προσμετράται στην Επικράτεια», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του.

Αυτή είναι και η βασική διαφορά που χωρίζει την κυβερνητική θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, δήλωσε πως επιμένει στη αρχική του θέση που προέβλεπε ότι οι Έλληνες του εξωτερικού θα εκλέγουν μόνο 3 βουλευτές Επικρατείας και ότι η ψήφος τους δεν θα υπολογίζεται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Για την κυβέρνηση αυτή η θέση είναι «κατάφωρα αντισυνταγματική και προσβλητική καθώς το Σύνταγμα προβλέπει ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και οποιαδήποτε διάκριση αντίκειται στις διατάξεις του», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι Έλληνες ψηφοφόρους που διαμένουν στο εξωτερικό δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

Για να περάσει η ρύθμιση και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 86 βουλευτές και άρα δεν μπορεί μόνος του να αποτρέψει την εφαρμογή. Έτσι, καθίσταται κρίσιμη η ψήφος των υπολοίπων κομμάτων.

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί με πρώτον τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15, με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 16:00, με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 16:45, και τέλος με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στις 17:30.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: