Ο Μάικ Πομπέο απέδειξε ότι οι ΗΠΑ ήρθαν για να μείνουν: Ο υπουργός ήρθε ως φίλος της Ελλάδας…

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Tου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΙΒΑ (*)           

Ήταν το έτος 1947 όταν οι ΗΠΑ ασχολήθηκαν σοβαρά με το κράτος στο οποίο ”έπεσε η πρώτη πιστολιά του Ψυχρού Πολέμου”.

Τα πρώτα 300 εκ. $ που πήρε η Ελλάδα από την προσπάθεια του Harry Truman που συνοψίστηκε στο Δόγμα Τruman και μετά, στο συνολικό πακέτο βοήθειας του Σχεδίου Marshall.

  • Ήταν η αυγή των στενών ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Βέβαια, χρειάζεται να τονισθεί ότι αυτές οι σχέσεις ήταν σχέσεις ασύμμετρες και ταυτόχρονα, σχέσεις που προέκυψαν κατ’ ανάγκη.

Οι Βρετανοί είχαν προειδοποιήσει ότι δεν αντέχουν το κόστος των προ-Β’.Π.Π συμμάχων τους και έτσι οι Αμερικανοί έσπευσαν να αναλάβουν τις νέες τους υποχρεώσεις.

Η εξάρτηση της Ελλάδας από τον αμερικανικό παράγοντα, μολονότι έδινε μια αίσθηση ασφάλειας, δεν επέτρεπε ομαλές σχέσεις με την υπερδύναμη. Σχέσεις δηλαδή, που θα στηρίζονταν σε ελιγμούς, επιλογές και σε προώθηση θετικής ατζέντας.

Οι Έλληνες πολιτικοί εκείνης της περιόδου, είχαν τον φόβο μην τυχόν και η υπερδύναμη αποσυρθεί από την Ελλάδα.

  • Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν πολλούς περισσότερους λόγους για να μην πάψουν να κοιτούν με αυξημένο ενδιαφέρον την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η γεωστρατηγική του τρόμου της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, υποχρέωνε τις ΗΠΑ να ατενίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία ως ένα και αδιαίρετο κομμάτι. Μια τέτοια οπτική, αναπόφευκτα έδινε οφέλη στον ισχυρότερο του τριγώνου, που ήταν η Τουρκία.

  • Με την χθεσινή επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, τελειώνει μια εποχή και ξεκινάει μια άλλη. Και χρειάζεται να τονίσουμε για χάρη του πολιτικού ρεαλισμού, πως πράγματι ξεκινάει. Δεν είναι ούτε στη μέση ούτε στο τέλος.

 Μια επιτυχημένη β’ φάση του Στρατηγικού Διαλόγου.

 Σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ερμήνευσε με τον καλύτερο τρόπο το τι σημαίνει στρατηγικός διάλογος.

Ένωση ζητημάτων που αφορούν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που παλαιότερα, το ένα εξελισσόταν ανεξάρτητα και ξεχωριστά από το άλλο.

  • Ασφαλώς οι δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ήταν ενδεικτικές των προθέσεων της αμερικανικής πολιτικής. Ήταν μια επιτυχημένη β’ φάση του Στρατηγικού Διαλόγου. Η διπλωματική γλώσσα χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερα όταν εκφράζεται από τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Mike Pompeo μίλησε για την αξιοποίηση όλων των διπλωματικών μέσων από πλευράς ΗΠΑ για την αποθάρρυνση μονομερών ενεργειών.

Η φράση ”διπλωματικά μέσα” αποκλείει την στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ, αλλά όχι την απειλή χρήσης βίας και τη θέση κόκκινων γραμμών.

Στα ”όλα τα διπλωματικά μέσα” υπάρχουν και οι κυρώσεις κάθε τύπου. Όλα αυτά, αφορούν την Τουρκία.

  • Επιπρόσθετα, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη μνεία στο τι θα κερδίσει η Ελλάδα, κάνοντας μια καθαρή δήλωση ”Θα έχετε έναν αμερικανό συνεργάτη για πολύ καιρό”.

Η μετάφραση της δήλωσης αυτής, είναι ότι η διμερής σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, βαδίζει προς τη στρατηγική σχέση. Η άποψη ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ οφείλουν να χτίσουν περισσότερα πράγματα από όσα επιτάσσουν οι τριγωνικές σχέσεις με Τουρκία (ΗΠΑ-Ελλάδα-Τουρκία) βαδίζει σε τροχιά στρατηγικών σχέσεων.

Και αυτό επίσης ήταν ορθό που αναφέρθηκε από τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι ”δε στρεφόμαστε εναντίον κανενός”.

  • Η δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας για την Κύπρο υπενθύμισε στις ΗΠΑ με τον πιο επίσημο τρόπο ότι η Ελλάδα έχει συμφέροντα στην Κύπρο.

 Η πιο σημαντική δήλωση του Mike Pompeo για το ρόλο της Ελλάδας στα αμερικανικά σχέδια.

Η αποδελτίωση της διπλωματικής γλώσσας είναι αρκετά δύσκολη και οφείλει να επιδέχεται προσεκτικής ερμηνείας.

Για να είμαστε ακριβολόγοι, ο Mike Pompeo μας είπε πώς βλέπει η Αμερική την Ελλάδα και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε στο έπακρον.

  • Μια μνημειώδης απάντησή του σε σχετική ερώτηση που του έγινε, οφείλει να μας διδάξει πολλά. Η συμμαχία με την Ελλάδα, εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. ”Δουλειά μου είναι να προστατεύω τον ελληνικό λαό”.

Σαφώς και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ήρθε ως φίλος καθώς πολλούς Έλληνες αξιωματούχους τους είδε για τρίτη φορά σε τρεις μήνες, όμως κυρίως, ήρθε στην Ελλάδα ως ένας επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ως ένας επαγγελματίας τεχνοκράτης.

Ο πολιτικός ρεαλισμός οδηγεί τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και αυτό είναι πολύ καλό.

(*) Αλέξανδρος Δρίβας: Ph.D Cand στις Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις, Συντονιστής Παρατηρητηρίου Ανατολικής Μεσογείου (ΤΟΡΕΝΕ-ΙΔΙΣ)

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Θα βοηθήσουν οι Αμερικανοί; Η ώρα του Στρατηγικού Διαλόγου και της Αμυντικής Συμφωνίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: