Η ώρα της αλήθειας για τη Γαλλία: Τι θα πράξει για τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ

File photo: Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Photo via Turkish Presidency
Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ

Μέχρι πρότινος, οι πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί να παραβίαζαν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, αλλά, όπως είχε φανεί, δεν προσέκρουαν σε αξιόλογη διεθνή αντίδραση.

  • Ακόμα και η ΕΕ ουσιαστικά σφύριζε αδιάφορα για την επίθεση που δέχονταν τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους της. Ακόμα και η Γαλλία, η οποία έχει αμυντική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Οι παράνομες γεωτρήσεις του “Φατίχ” στα δυτικά της Κύπρου και του “Γιαβούζ” στα νερά της Καρπασίας δεν έθιγαν τρίτα ισχυρά συμφέροντα. Το ίδιο και οι προετοιμασίες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης στην Αμμόχωστο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε φραστικά και για να τηρήσει τα προσχήματα έλαβε κάποια μέτρα, τα οποία, όμως, μόνο αμυχή μπορούσαν να προκαλέσουν στην Τουρκία. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ικανά να την υποχρεώσουν σε αναδίπλωση. Εξ ου και ο Ερντογάν όχι μόνο δεν έκανε πίσω, αλλά κλιμάκωσε. Το “Γιαβούζ” προγραμματίζει γεώτρηση στο θαλάσσιο οικόπεδο 7, το οποίο είναι νοτίως της Μεγαλονήσου και παραχωρημένο στην ιταλική ENI και στη γαλλική Total.

  • Η τουρκική αυτή κίνηση δεν αποτελεί απλώς κλιμάκωση. Φέρνει τον κόμπο στο χτένι. Πριν πω γιατί, υπενθυμίζω ότι η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να εμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη χρήση πολεμικών πλοίων. Έτσι εμπόδισε την προγραμματισμένη γεώτρηση της ENI στο οικόπεδο 3 στις αρχές του 2018. Δεν τόλμησε, όμως, να εμποδίσει ούτε τη γεώτρηση της αμερικανικής ExxonMobil, ούτε τη γεώτρηση της Total.

Τα μηνύματα που είχαν στείλει και η Ουάσιγκτον και το Παρίσι, δεν άφηναν περιθώρια για τουρκικές πειρατικές ενέργειες, όπως εκείνη σε βάρος της ENI. Έτσι, ο Ερντογάν άλλαξε τακτική. Αντί να εμποδίζει γεωτρήσεις εταιρειών που έχουν ισχυρά κράτη πίσω τους, δρομολόγησε τουρκικές γεωτρήσεις σε πρώτη φάση σε μη παραχωρημένα οικόπεδα και τώρα σε παραχωρημένο, στο 7.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

O χρόνος δουλεύει εναντίον της Τουρκίας: Μήπως μεθοδεύεται και ο ακρωτηριασμός της;

 

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal