Η έξοδος του Τραμπ από τη Συρία στερείται σοβαρότητας, αξιοπιστίας και στρατηγικής.

Κούρδοι διαδηλώνουν εναντιον της τουρκικής εισβολής στη Συρία, στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. EPA, BAS CZERWINSKI




Η προδοσία των Κούρδων εκ μέρους του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ συνιστά πλήγμα για την αξιοπιστία της Αμερικής, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Economist.

Και προσθέτει:

Ο Trump θεωρεί πως μπορεί να εγκαταλείψει έναν σύμμαχο σε μια επικίνδυνη περιοχή δίχως σοβαρές συνέπειες για τις ΗΠΑ αλλά λανθάνει. Η απόφασή του να αποσύρει χίλιους Αμερικανούς στρατιώτες διέλυσε άμεσα την εύθραυστη εκεχειρία στη Β. Συρία καθώς η αποχώρηση δημιούργησε περιθώρια για μια τουρκική επίθεση στους Κούρδους η οποία μέχρι τώρα έχει προκαλέσει την απώλεια εκατοντάδων ανθρώπινων ζωών.

Η έξοδος του Trump από τη Συρία στερείται σοβαρότητας, αξιοπιστίας και στρατηγικής.

Γι την «επιτυχία για τον Erdogan» γράφει ο δημοσιογράφος Rainer Herman στη FAZ. Τουλάχιστον στα χαρτιά, ο R. T. Erdogan πήρε από τον Mike Pence ό,τι ζητούσε ανεπιτυχώς για πάνω από ένα χρόνο.

Το κύριο τουρκικό αίτημα που έγινε για πρώτη φορά αποδεκτό από τις ΗΠΑ είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφάλειας μήκους 420 χιλιομέτρων σε βάθος 32 χιλιομέτρων εντός της Συρίας.

Επιπλέον, οι Αμερικανοί δεσμεύτηκαν για την αποχώρηση των Κούρδων και του YPG με τον οπλισμό τους από τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ η Τουρκία θα αναλάβει την ευθύνη των φυλακισμένων τζιχαντιστών. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι την ίδια στιγμή που ο τούρκος Πρόεδρος συνομιλούσε με τον Pence, μια άλλη τουρκική ομάδα υποδεχόταν ρωσική αντιπροσωπεία προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Συρίας.

Εξαιτίας του κενού που αφήνει η αμερικανική αποχώρηση, ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή ενισχύεται και ο Erdogan γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τα σχέδιά του χωρίς τους Ρώσους. Η συνάντησή του με τον Putin έχει ήδη δρομολογηθεί.

Μετά τη “θερμή χειραψία” του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν τα χαμόγελα έχουν παγώσει…

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: